Canik Belediye Başkanı Osman Genç, 15 yıldır hizmet verdiği Canik İlçesi'nde son dönemi olması nedeniyle basın mensuplarıyla gerçekleştirdiği toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Belediye borçları ve maaşını alamayan işçiler hakkındaki sorulara açıklık getiren Başkan Genç, belediyeyi sıfır borçla devrettiklerini ve işçilerin maaşlarının siyasi birtakım oyunlar nedeniyle ödenemediğini ileri sürdü.

SIFIR BORÇ

Canik İlçesi'ne 15 yıl boyunca yaptığı hizmetleri anlatan Başkan Genç, bu süreçte yaşanmak istenmeyen bir Canik'in önemli bir dönüşüm geçirdiğini ve artık insanların yaşamak için tercih ettiği bir ilçe olduğunu söyledi. Son dönemde Canik Belediyesi'nin borçlarıyla ilgili söylentilere de cevap veren Başkan Genç, "2004 yılında belediyeyi devraldığımızda TÜFE'ye göre 216 milyon 640 bin TL borcu vardı. Bugünkü borcumuz da İller Bankası'ndan proje karşılığında alınan 53 milyon 312 bin TL, piyasa borçları, vergi dairesi ve SGK borçları da 39 milyon 207 bin TL olmak üzere toplamda 92 milyon 528 bin TL. Geçmişte de 124 milyon 122 bin TL borç ödedik. Yani geçmişte aldığımız borçları düştüğümüzde, sıfır borçla kapatıyoruz. Ayrıca 27 milyon 926 bin TL alacağımız var. Aynı zamanda gayrımenkul olarak da geldiğimizde 2 mekan varken, kurduğumuz komisyonca yapılan tespite göre toplamda 324 milyon 207 bin TL'lik gayrımenkul bırakıyoruz. Bize belediyeyi borç batağında bıraktı diyenler için hesap ortada. Hepsi devletin evrakı" diye konuştu.

PAPUÇ BIRAKMAYIZ

15 yıl önce devraldığım belediyede çalışanların 18 aydır maaşlarını alamadığın söyleyen Başkan Genç, "15 yıldan bu yana her çalışan ayın 15'inde gidip maaşını aldı. Taa ki son 2 aya kadar. Son iki ayda ne oldu da maaşlarını alamadılar diye sormak lazım. Biz her ayın 15'inde çalışanlarımıza 950 bin TL maaş ödüyoruz. Memurlar 2, işçiler ise 1 maaş alamadı. Ancak Samsun'da 3 maaş alamayan başka belediye çalışanları da var. Onlarla ilgili ses çıkmıyor. Neden Canik? Dertleri ne Canik ile? Çünkü burada bir marka var ve lekelemek istiyorlar. Ama lekeleyemezler. İller Bankası'ndan kullandığımız krediler var. Normalde ayda yüzde 40'ı kesilir ama neden iki aydır yüzde 80'i veya yüzde 100'ü kesiliyor? Neden bütün belediyelere kredi alabilmeleri için teminat mektubu veriliyor da Canik Belediyesi'ne verilmiyor? Bu soruları sorduğunuzda alınan cevaplar maaşların ödenmeyiş nedenidir. 2 aydır bu serüvende 'Belediye battı gidiyor' denildi. Hayır, belediye dimdik ayakta. Gayrımenkulleri mevcut ama sıcak parada operasyon ve siyasi ayak oyunu yapmak isteyenler var. Bunlara biz papuç bırakmayız" ifadelerini kullandı.

MAL VARLIĞINI AÇIKLADI

Mal varlığını da açıklayan Başkan Genç, "2004 yılında Fevzi Çakmak Mahallesi'nde 2 daire, 19 Mayıs İlçesi'nde arsa ve Yeni Mahalle ile 7'si kendi köyüm olan Kaşyayla'da olmak üzere çeşitli değerlerde 10 taşınmaz, bir de binek otomobilim vardı. Bugünkü mal varlığım ise, 2010 ve 2014 yılında edindiğim 2 daire ve 2004 yılında şahsıma ait olan 2 tarla bulunmaktadır. Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki daireleri sattıktan sonra başka bir yerden aldım. Bin lira hisse değeri bulunan bir kooperatif üyeliğim, 2 adet de binek otomobilim bulunmaktadır. Alnım ak. Nasıl ki göreve geldiğimizde mal beyanımızı verdiysek, görevimizi de devrederken aynı sorumlulukta mal beyanımızı ortaya koyuyoruz" dedi.

Zerrin SOMUNCU