Pazarcı ve bakkal biter

Tarım ve Orman Bakanlığı, "Spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla oluşturulan 110 tanzim satış noktasının yanı sıra ayrıca Migros, Carrefoursa, A101, ŞOK ve BİM gibi ulusal market zincirlilerinin yaklaşık 16 bin şubesine de tanzim satış kapsamında belirli ürün gruplarında ürün tedariki başladı" açıklaması yaptı. Bakanlığın açıklamasını değerlendiren Samsun Sabit Seyyar Pazarcılar Ve Manavlar Esnaf Odası Başkanı Muhammet Yazıcı, bu duruma tepki gösterdi.

BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM

Tanzim ürünlerinin, markete verilmesine tepki gösteren Yazıcı, 'Bu olay Samsun'da pazarcılık yapan esnafı bitirir. Hedef pazarcıyı bitirmekse komple pazar yerleri kalksın. Madem böyle bir olay olacak, market yerine tanzim ürünlerini pazarcı esnafına versinler, istenilen fiyattan pazarcı satsın. Onlar kazansın. 52 yaşıma girdim, böyle bir şey görmedim. Tanzimleri markete verince bakkallar da bitiriliyor. Marketlerde ucuz sebze, meyveyi alan vatandaşlar, gıda ürünlerini de alacak. Hem pazarcı hem de bakkallar yok oluyor. Bu olayı anlatacak kelime bulamıyorum' dedi.

EKMEKLE OYNUYORLAR

Federasyonun, konfederasyonun bu konu hakkında açıklama yapmadığını belirten Yazıcı, 'Cumhurbaşkanına yanlış aktarılmış bir bilgi diye düşünüyorum. Kesinlikle düzeltilmesi gereken bir konu. Türkiye'de 330 bin kayıtlı pazarcı var, kayıtsızıyla beraber bu sayı 500 binin üzerinde. Bunu üç ile çarptığımızda 1,5 milyon insan eder. Bu insanların ekmeği ile oynamak hiç iyi bir şey değil. Tanzim açıldıktan sonra pazarcı arkadaşlarım çok aradı ve ürün satamadıklarını belirtti. İnsanların ekmek mücadelesiyle oynamayın, bunun hesabı Allah sorar' diye konuştu.

Erdinç YILDIZ / ÖZEL HABER