Samsun'da bir vatandaşın, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ni (SABİM) arayarak istediği işlemi gerçekleştirmeyen doktora saldırıda bulunacağını söylediği iddiası hekimleri ayağa kaldırdı. Doktora tehdidin kabul edilemez olduğunu söyleyen Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan önemli açıklamalarda bulundu.

AÇIK AÇIK BİR SUÇTUR

Konuyu değerlendiren Erkan, 'Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ni arayan kişiye doğrudan işlem yapacağına hekime arayarak paniğe neden olmuştur. SABİM şikayet hattı ama devlet kurumudur. Kendi hekimiyle ilgili bir tehdit içeren yazı düştüğü zaman bununla ilgili suç duyurusunu yapması gerekir. Kurum sadece hekimi uyarmakla işi kurtarmaya çalışmıştır. Vatandaş 'kafasına sıkarım' diyor ve bunu yazılı olarak iletiyor. Bu açık açık bir suçtur. Bunun sonucunda vatandaş bu eylemi gerçekleştirmiş olsa bunun hesabını kim verecek? SABİM, en ufak bir şikayette hekimleri soruşturmaya tabi tutarken böyle suç unsuru içeren yazılı tavırlarına karşı niye hekimi arayıp, uyarıyor? Bunu oturup, düşünmeleri lazım. Ölümlü olay olduktan sonra konuşmanın hiçbir anlamı yok. Acilen şiddet yasasının çıkması lazım. SABİM ve CİMER gibi şikayet hatlarının gereklidir. Hekime dönük, siyasal iktidarın, siyasi amaçlı şiddet dilini bırakması gerekiyor ve hekimleri desteklemesi gerekiyor. Türkiye'de cerrahi branşlarda tercih dahi yapmak istemiyor hekimler. Sorumluluk alanı yüksek alanlardan kaçış var' diye konuştu.

TEHDİTLERE MARUZ KALIYORUZ

2004 yılında başlayan sağlıkta dönüşüm ile şiddet dilinin ortaya çıktığını belirten Erkan, 'Bunu siyasi iktidar yaptı ve vatandaşta kendi tavrını geliştirdi. Aynur Dağdemir ve Kamil Furtun hasta yakını tarafından öldürüldü. Sistemden ve sistemi yönetenlerin dilinden kaynaklıdır. CİMER ve SABİM gibi hatlar sürekli vatandaşı şikayet etmek üzerine provoke ediyor. Sağlık hizmetlerinde belirli kurallar var, hekimler de bu kurallara uyuyor. Uymadıkları zamanda da cezalara maruz kalıyorlar. Suç olan bir talebi hekim nasıl kabul etsin? Yasal olmadığını belirttiği durumda böyle tehditlere maruz kalıyor. Ceza kanunlarında bunlara ilişkin açık var. Sağlıkta şiddet yasasında hekimlerin beklentisini karşılayacak bir düzenleme yapılmadı. Düzenleme birilerini cezalandırması adına değil, sağlık ortamında yaşanan şiddetin caydırıcı bir unsur olmasını istedik. Siyasal iktidar hekimini koruyucu davranış içerisine giremiyor. Artık kendi canımızı, kendimiz korumak durumunda kalan bir meslek grubu olduk. Vatandaşa şifa dağıtırken şiddete uğramamaya, ölmemeye çalışıyoruz' dedi.

Erdinç YILDIZ / ÖZEL HABER