Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, LGBT komisyonu kurmadıklarını söyledi ve yaşanan süreç hakkında açıklamalarda bulundu.

KIL PAYI KABUL EDİLDİ

Başkan Gürbüz, 'Samsun Barosu Olağanüstü Genel Kurul'unda biz uzun yıllardan beri Samsun Barosu'nda ihtiyaç olduğu halde hazırlanıp yürürlüğe konulmamış olan iç yönetmeliklerini tartıştık ve karara bağladık. Dört iç yönetmelik için alt komisyon oluşturduk sonra gelen öneriler doğrultusunda taslaklar oluşturduk ve genel kurula sunduk. Yaklaşık beş buçuk saat süren bir genel kurul oldu. Beşinci saatte son iç yönetmelik görüşülürken birkaç meslektaşımız, yönetim kurulunun taslağında bulunmamasına rağmen cinsel yönelimleri nedeniyle haksızlığa uğrayan bireylerin haklarının korunması hakkında bir komisyon kurulması hakkında önerge verdiler. Komisyonun adı: Cinsel ayrımcılığa maruz kalan bireylerin haklarının korunması komisyonu. Yönetimdeki arkadaşlarımız tarafından itiraz edildi. Bu kapsamdaki bireylerde baro üzerinden korunması gereken bir hakları varsa, bunu baro yönetimi olarak veya insan hakları komisyonu buna müdahil olabilir denildi. Ayriyeten bir komisyona ihtiyaç olmadığı belirtildi. Ancak arkadaşlar önergelerini geri almadılar, ısrarcı oldular. Genel kurul divanı da önergeyi oylamaya sundu. Günün geç saati olması ve 5 buçuk saattir ciddi hukuki konuların tartışıldığı bir ortam olması nedeniyle salonda da üye sayısının az olduğu anlamda kıl payı oy farkıyla cinsel ayrımcılığa maruz kalanlarla ilgili böyle bir komisyon kuruldu' şeklinde konuştu.

BARO'NUN TEKLİFİ DEĞİL

Komisyonun çok işlevsel olabileceğinin kanaatinde olmadığını ifade eden Başkan Gürbüz, 'Bu, Samsun Barosu yönetim kurulunun da bir teklifi değildir. Ben baromuzun yapılan diğer işleri gölgede bırakacak şekilde haber konusu yapılmasından rahatsız oldum. Altını çizerek söylüyorum: Mülteci, kadın, çocuk, engelli, yaşlı veya herhangi bir sebepten dolayı ayrımcılığa maruz kalmış bireylerin her zaman yanındayız. Baro olarak yasanın, ilgili mevzuatın yetki çerçevesinde elimizden geleni yapıyoruz' ifadelerini kullandı.

Erdinç YILDIZ