Samsun Emniyeti Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından "Samsun'da Güvenli Gelecek Sizinle Gelecek" projesi kapsamında seminer düzenlendi. Okul idarecileri ve rehber öğretmenlere yönelik seminerde ' Çocuk istismarı' konusu hakkında bilgi verildi.

AMAÇ UZMAN MÜDAHALESİ

Samsun Emniyeti Çocuk Şube Müdürü Kezban Çardak, "Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın her türlü zararlı faktörden korunması, suça sürüklenmesinin ve suçtan zarar görmesinin engellenmesi, İl Emniyet Müdürlüğümüzce alınan önleyici tedbirlerin yanı sıra kurumlar arası iş birliği ve suç işlendiğinin zamanında haber alınabilmesi ile mümkün olabilmektedir. Bu seminerin yapılmasının sebebi, istismara uğramış çocuklarımızla yapılan görüşmelerin sağlıklı şekilde yürütülmesi. Projenin amacı, okullarda öğrencilerin adli olaylara taraf olduğu öğrenildiğinde; gerekli eğitimi almış uzman kişiler tarafından müdahale edilmesini sağlayarak, çocuklarımızın örselenmesini ve ikincil mağduriyet yaşamasını önlemek" diye konuştu.

HASSAS KONU

Çocuk İzlem Merkezi Sorumlusu psikolog Burhan Ergün, "Çocuk istismarı konusu çok hassas bir konu. İstismara uğrayan çocuk başının belaya gireceğinden korkabilir. İstismarcı yakını olduğu için koruma refleksi gösterebilir. Kendisini suçlu hissedebilir. İstismar vakaları genellikle çocukların güven duyduğu öğretmenler ve idareciler tarafından ortaya çıkarılıyor. İstismara uğrayan çocuk, yetişkinlerin duruma nasıl tepki vereceğini görmek için bir arkadaşının başına gelmiş gibi anlatma yoluna gidebilir. İstismarı anlatan çocuğun karşısında aşırı duygusal tepkilerden uzak durulmalı. Bu daha büyük yıkıma yol açar" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR