Milli Eğitim Bakanlığı, Liseye Geçiş Sınavı başvuru kılavuzunu açıkladı. Sınavla öğrenci alacak nitelikli okullar arasında çok sayıda meslek lisesi ve imam hatip bulunması tartışmalara yol açtı. Mevcut sistemde öğrencilere yeteneklerini gösterme fırsatı verilmediğini söyleyen Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, nitelikli okullar arasında meslek liseleri ve imam hatiplerin çok sayıda bulunmasını eleştirdi.

ÖĞRENCİLERİN ÖNÜ AÇILMALI

Kara, öğrencilerin sınav yarışına sokulmasının doğru olmadığını belirterek, "Nitelikli okullar içerisine fazlaca meslek okulu ve imam hatip lisesi yerleştirmek yanlış. Sınavla öğrenci alan okul sayısı çok aza indirgenmeli. Çok az sayıda fen lisesi ve belirli alanlara yönelik liselere yerleştirme sınavla yapılabilir. Öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda eğitim almasını istiyorsak, onların önünü açacak meslek okullarını ve akademik eğitim almalarını sağlayacak fen ve sosyal bilimler liseleri öne çıkartılmalı" ifadelerini kullandı.

EĞİTİM DOĞRU PLANLANSIN

Eğitim sisteminin doğru planlanması gerektiğini vurgulayarak, "Eğitimin doğru planlanması gerek. İmam hatipler ve meslek liseleri ihtiyaç kadar öğrenci almalı. MEB'in açıkladığı kılavuzda düzenlememe yapmamış olması eksiklik. Çocuklar istediği alanda eğitim alabileceği okullara doğrudan gidip kayıt yaptırabilmeli. Bunun yolu da yeteneğe dayalı eğitimin önünün açılması" sözlerini kaydetti.

Şükrü Berk ASKAR