Samsun Barosu Adli Yardım Komisyonu, maddi durumu olmayıp kendi haklarını savunamayacak durumda olan vatandaşlara ücretsiz avukat desteği sağlıyor.

KOMİSYONA ULAŞMAK KOLAY

Komisyon hakkında bilgi veren Samsun Barosu Adli Yardım Kurulu Başkanı Avukat Nedime Karanis Mutlu, "Maddi durumu olmayıp kendi haklarını savunamayacak durumda olan insanlara, devletin kurduğu adli yardım mekanizması katkı sunuyor. İnsanlar artık adli yardım kavramını biliyor. Ulaşılırlık anlamında bir sıkıntımız yok. Komisyonumuz büyük anlamda amacına hizmet eden bir kurum. Vatandaşlar, komisyona maddi durumu olmadığına dair belirli evraklar getiriyor ve buna göre maddi durumu tespit edilerek, adli yardıma ihtiyacı olup olmadığı belirleniyor. Komisyonumuz, avukat ücretlerini karşılıyor. Evlilikte şiddete uğrayan ve baskı gören daha çok kadınlar olduğu için komisyonumuza ağırlıklı olarak kadınlar başvuruyor. Kırılgan gruplar, komisyona daha çok başvuruyor" diye konuştu.

AVUKATLAR GÖNÜLLÜ ÇALIŞIYOR

Samsun Barosu Adli Yardımdan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Tufan Keleş ise devletin bu komisyonla vatandaşların hakkına erişebilmesi için üzerine düşeni yaptığını vurgulayarak, "Avukatlarımız, gönüllülük esasına göre bu görevi yapıyor. Türk toplumunda, kadınlar daha ağırlıklı olarak çalışmayan ve ekonomik durumu olmayan kırılgan bir grup olduğu için başvuru sayısı daha fazla. Kadınlar ekonomik olarak bağımsız olmadığı için dava sayısı daha fazla. İşten çıkarmalar çoğaldığı için komisyona iş davaları için de sıklıkla başvuruluyor. İş davaları için yapılan başvurularda da kadınların sayısının fazla olduğunu düşünüyorum. Adli yardımının en büyük uğraşı aile hukuku. Aile hukuku, kırılgan grup olan kadın ve çocukları kapsadığı için komisyonumuza bu denli başvuru gerçekleşiyor. Başvuruların 26-45 yaş arasında daha sık olduğu görülüyor" dedi.

BAŞVURULARDA AİLE HUKUKU ÇOĞUNLUKTA

2018 yılında bu komisyona 531'i kadın, 126'sı erkek toplam 657 başvuru gerçekleşirken, bu başvuruların 558'i kabul edilerek avukat atandı. Komisyona yapılan başvuruların 382'si boşanma, 53'ü iş, 42'si nafaka, 28'i nafaka ve velayet, 23'ü icra, 22'si tapu ve idari, 7'si babalık davası olarak gerçekleşti. Bu rakamlara göre, 2018'de önceki yıla oranla komisyona başvuran kadın sayısı yüzde 12,7 artarken, boşanma istemiyle açılan dava sayısı ise yüzde 5,5 arttı.

Şükrü Berk ASKAR / ÖZEL HABER