Atatürk'ün silah arkadaşı ve Milli Mücadele kahramanlarından Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir, "Babamım Gözünden Atatürk ve Milli Mücadele" adlı söyleşi için Samsun'a geldi. Samsun Valiliği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) iş birliğinde gerçekleştirilen söyleşi, Samsun Büyükşehir Belediyesi Ömer Halis Demir Çok Amaçlı Salonu'nda yapıldı.

DEĞERLERİMİZ BİR ARAYA GETİRİYOR

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, "İnsanları bir araya getiren değerler vardır. Bizi bir araya getiren değerlerin başında 19 Mayıs, Milli Mücadele ve Samsun geliyor. Bu amaçla, Milli Mücadele'nin 100. yılı nedeniyle OMÜ, çeşitli bilimsel toplantılara ev sahipliği yapıyor. Timsal Karabekir'e bugün burada olduğu için teşekkür ederim. Türk Tarih Kurumu ve üniversitemiz iş birliğiyle 2-4 Mayıs'ta önemli bir sempozyum gerçekleştireceğiz. 9-10 Mayıs'ta ise Atatürk'ün çıkışıyla ilgili belgelerin bulunduğu sergiyi açacağız" ifadelerini kullandı.

ZORLUKLARI UNUTMAMALIYIZ

OMÜ Rektörü Sait Bilgiç ise, 19 Mayıs 1919'un 100. yılının en iyi şekilde yaşanması için birçok faaliyet yürüttüklerini belirterek, "Milli Mücadele'nin önemli kahramanlarından Kazım Karabekir'in anılarını dinleyeceğiz. Bu fırsatı bize verdiği için Sayın Timsal Karabekir'e teşekkür ederim. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda karşılaşılan zorlukları unutmamamız gerekiyor. OMÜ olarak biz de, 100. yıl coşkusu içerisinde o günü anlamak için birçok faaliyet düzenliyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLARLA ANLATTI

Bilgiç'in konuşmasının ardından Timsal Karabekir, Kazım Karabekir'in yaşamından kesitleri, Milli Mücadele günlerini ve Atatürk'ü fotoğraflar eşliğinde anlattı. Karabekir, "Sizleri sevgi, saygı ve büyük bir heyecanla selamlıyorum. Nasıl heyecanlanmayayım? 100. yılda Samsun'dayım" ifadelerini kullandı. Söyleşiye, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Berk Şükrü AŞKAR