Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Samsun Vezirköprü'de kenevir ekimini yoğun bir şekilde sürdüreceğiz, Vezirköprü bundan sonra bu işin merkezi olacak" demişti. Erdoğan'ın bu çağrısının ardından, Samsun'da kenevir konusunda çalışmalar hızlanırken, geçtiğimiz hafta Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde 'Kenevir Araştırmaları Enstitüsü' kuruldu. Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, yapılacak çalışmalar neticesinde, "Vezirköprü, kenevirde Türkiye'nin yıldızı olacak" ifadelerini kullandı.

MERKEZ ÜS OLACAĞIZ

Başkan İbrahim Sadık Edis, ilçede tohum çoğaltma döneminin devam ettiğini belirterek, "Tohum çoğaltıldıktan sonra, yerinde üretim yapacağız. Önümüzdeki yıl tam kapasite üretime, istihdama geçilecek. Yerinde üretim, yerinde imalat, yerinde istihdam diyoruz. İlçemizde yapılacak üretim göçün önlenmesi, ekonominin gelişimi, istihdam sağlanması için çok önemli. Kenevir üretiminden elde edilecek gelir, oluşacak sektörlerin Vezirköprü ve Samsun'a büyük faydası olacak. Üreticilerimize ek gelir sağlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Vezirköprü kenevir üretiminde merkez üs olma yolunda hızla ilerliyor" şeklinde konuştu.

HER SEKTÖRDE İHTİYAÇ VAR

OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç ise, üniversite bünyesinde 5-6 yıldır süren kenevir çalışmalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla daha da hızlandırıldığını belirterek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kenevirde algıları yıkan açıklamaları ve kenevir üretimi ile sanayisinde merkezin Samsun bölgesini açıklamasının ardından, bütün gözler bu bölgeye çevrildi. Bu bölgede kenevir üretim kültürü mevcut. Üniversitemiz başvurusuyla enstitümüz kuruldu. Enstitümüz sayesinde kenevir hakkında çalışmalar yapılacak ve öğrencilerimiz kenevir konusunda eğitim alabilecek. Ülkemizde geçici bir süre kenevir tohumu sorunu da çekildi. OMÜ ve Tarım Bakanlığı, 3 yıllık eylem planıyla ekilebilecek kadar tohum üretme stratejisi geliştirildi. Hemen her sektör için ıslah edilmiş kenevire ihtiyacımız var. Önümüzdeki yıllarda değişik amaçlarla kullanılabilecek çeşitleri ortaya çıkarmayı planlıyoruz" diye konuştu.

ÜRETİMİN 3'TE 1'İ SAMSUN'DA

Aytaç, ekim alanı başvurusunun geçen yıla göre oldukça arttığını söyleyerek, "Kenevir ekimi için başvurular 1 Ocak ile 1 Nisan tarihleri arasında yapıldı. Samsun'da geçen yıl 100 dekar alanda ekim yapılmıştı. Bu sene ise 300 dekar alanda ekim yapılacak. Türkiye'de toplam bin dekar alanda kenevir ekimi gerçekleşiyor. Yani kenevir ekiminin 3'te 1'i Samsun'da gerçekleşiyor. 2019 yılında en fazla ekim alanı müracaatı Samsun'un Vezirköprü ilçesinde. İlk defa kenevir ekilen iller oldu ancak makro üretim halen Samsun'da. Ülkemizde tescilli bir tohum yok. Geçtiğimiz aylarda, Vezir ve Narlı adlı iki kenevir hattını tescile sunduk" ifadelerini kullandı.

KANUN GÜNCELLENMELİ

Doç. Dr. Aytaç, kenevir üretiminin ve ürünün sanayisinin Vezirköprü'de bir arada bulunmasının önemine değinerek, "Bir ürünün üretimi ile sanayisi aynı yerdeyse istihdam artar. Fabrikanın olduğu yerlerde diğer sektörler de canlanacaktır. Vezirköprü, Ankara-Samsun yolunun biraz sapağında bir ilçe ancak üretim yeri burası olunca orası da oldukça hareketlenecektir. Biz kenevirin gücüne inanıyoruz. Keneviri ekonomik anlamda daha verimli kullanabilmek için gerekli kanunlarda değişiklik yapılmasını bekliyoruz. Belirli komisyonlar kurularak, kanunda kenevirle ilgili gerekli güncellemeler yapılmalı" sözlerini kaydetti.

Şükrü Berk ASKAR