Uzun zamandır beklenen ramazan ayının başlamasına kısa bir süre kaldı. İlk iftarın 6 Mayıs Pazartesi 19.38'de yapılacağı Samsun'da, ramazan alışverişi yapmak isteyen vatandaşlar çarşıları hareketlendirdi. Samsun'da iftariyelik alışverişi yapanların uğrak noktası olan Saathane Çarşısı'ndaki fiyatlar ise hem vatandaşı hem de esnafı üzdü. Ramazan alışverişi yapmak üzere İlkadım Saathane Çarşısı'na giden vatandaşlar ve çarşı esnafı fiyatların yüksekliğinden şikayet etti.

HAREKETLİLİK YOK

Saathane esnaflarından Sabri Yıldırım, ramazan ayına kısa bir süre kalmasına rağmen işlerin bekledikleri düzeyde olmadığını belirterek, "Geçen seneye göre kuru üzüm iki katı fiyata ulaştı. Ramazan hurması yaklaşık olarak geçen seneki fiyatlarda. Jumbo hurma 70 lira, Medine hurması 50 lira, İran hurması 10 lira. İşlerimiz eskisi gibi değil. Önceden ramazan hareketliliği haftalar önceden başlardı ancak bu sene durum böyle değil. Ramazana kısa bir süre kalmasına rağmen ramazan alışverişi beklediğimiz düzeyde değil. Her şeye rağmen Allah bereket versin diyoruz" ifadelerini kullandı.

FİYATLAR YÜKSEK

Tavukçu Sedat Elikara, fiyatların yüksekliği nedeniyle vatandaşların önemli miktarda alışveriş yapmaktan kaçındığını vurgulayarak, "Fiyatlar çok yüksek. Soran vatandaş almadan gidiyor. İnsanların alım gücü yok. Vatandaş buraya geliyor, fiyatları soruyor. Fiyatı öğrenince ise dönüp gidiyor. Fiyatların belli bir düzeye inmesi lazım. Eğer inmezse vatandaşın da bizim de işimiz zor. Tavuk sektöründe üretimde de sıkıntılar var. İstediğimiz ürünleri alıp satamıyoruz. Bütün bu sorunlardan hem vatandaş hem de esnaf kötü etkileniyor" sözlerini kaydetti.

MEYVE-SEBZE BOLLAŞACAK

Manav Nuh Taşdöven, fiyatların önceki döneme göre daha normal seviyelere indiğini söyleyerek, "Soğan 7 liraydı, 3 liraya düştü. Biber ve salatalık 3 lira. Domates biraz pahalı, onun da sebebi fazlaca ihraç edilmesi. Soğanda yeterli ucuzluk yok. Patateste hastalık nedeniyle sıkıntı var. Onun da fiyatı biraz yüksek. İlerleyen günlerde onun da fiyatı düşecek. Havalar ısındıkça meyve-sebze bollaşacak ve fiyatlar daha da düşecek' dedi.

UCUZLUK BEKLİYORUZ

Son dönemde fiyatların oldukça yükseldiğini söyleyen Ahmet Arslan, "Fiyatlar yükseldi, haliyle vatandaşın bir şeyleri alması da zorlaştı. Bugüne kadar alışverişimizi iyi kötü yaptık ama bundan sonrasını bilemiyorum. Ben pazarcılık yapan bir vatandaşım. Bugün tezgah açamadım. Eskiden alışverişimizi daha iyi yapabiliyorduk ama bir süreden beri bu da kesildi. Alışveriş yapabilmek için fiyatların normalleşmesini bekliyoruz. Umarım fiyatlar daha normal seviyelere döner ve bizler alışverişimizi daha ucuza yaparız" şeklinde konuştu.

FIRSATÇILAR PİYASAYI YÜKSELTTİ

Hüseyin Gökyer ise ramazan ayı öncesinde fırsatçıların fiyatları iyice yükselttiğini ifade ederek, "Fiyatlar zaten çok yüksekti. Milletimiz arasında fırsatçı olanlar da var. İnsanlar ramazan alışverişi yapmak zorunda olduğu için fırsatçılar fiyatları daha da yükseltti. Bizim zaten alım gücümüz yok. Şartlar böyle olunca hiçbir şey yapmıyoruz. Bu fırsatçılar, 'vatandaş düştü, bir tekme de ben vurayım, iyice düşsün diyor' diye düşünüyor" sözlerini kaydetti.

CEPTE PARA YOK

Abdullah Lafçı da, fiyatların yüksekliğinden şikayet ederek, "Emekli bir vatandaşım. Hiç rahat değilim. Fiyatlar pahalı. Patates 7 lira, soğan 5 lira. Vatandaş alamıyor, zenginler alabiliyor. Bu ramazanda sofralarda bolluk olacağını sanmıyorum. Vatandaşın cebinde parası yok, fiyatlar da pahalı. Bir şey alacak durumumuz yok. Fiyatlar ucuzlarsa bir miktar daha rahatlar, alışveriş yapabiliriz" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR