Nakillerde ameliyat öncesi hazırlıklar ve sonrası takipler ayrı bir titizlik gerektirirken, 8 ila 10 saat arasında süren nakil operasyonlarında, birçok anabilim dallarından da destek alınıyor. OMÜ Tıp Fakültesi Gastroentoloji Cerrahi Bilim Dalı Başkanı ve Karaciğer Transplantasyonu Sorumlu Uzmanı Dr. Oğuzhan Özşay, "Son dönem karaciğer hastalıklarında nakli tek seçenek olarak gündemimizde devam etmektedir. Karaciğer bağışlarının artması, nakil bekleyen hastaların bir an önce sağlıklarına kavuşması anlamına gelmektedir. Büyük ve güçlü bir ekip olarak çalışmaktayız. Nakil operasyonlarında öncesinde ameliyatta ve sonrası çok anabilim dallından destek almaktayız. Samsun'da kadavradan 9 karaciğer nakli gerçekleştirdik. Canlı vericilerden nakil yapmayı planlıyoruz. Bu yönde çalışmalarımız sürmektedir" dedi.

NAKİLDE İLK SIRALARDAYIZ

5 kişilik bir cerrahi ekip ile 8 ila 10 saat süren bir operasyon gerçekleştirdiklerini de söyleyen Uzmanı Dr. Oğuzhan Özşay, "Bu operasyon öncesi ve sonrası bakım da önemlidir. Büyük emek, sabır gerektiren bir işin içerisindeyiz. Genel cerrahi ekibi ana unsurlarından birisi, ancak tek olarak bir şey ifade etmiyoruz. Bunun için birçok anabilim dalından destek almaktayız. Aslında üniversitemizde 2012 yılında karaciğer nakili yapılmaktaydı, ancak bazı sebeplerden dolayı durmuştu. Bu yıl itibari ile yeniden karaciğer nakillerine başladık. 4 ay içerisinde 9 nakil kadavradan nakil gerçekleştirdik. 6'sını ise 1 ay içerisinde gerçekleştirdik. Gerçekleşen nakillerimizde de başarı sağladık. Türkiye'de kadavradan karaciğer nakillerinde OMÜ ilk sıralarda yer almaktadır" diye konuştu.

'BAĞIŞ' BİLİNCİ ARTMALI

OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kağan Karabulut ise, "Bir yıla yakın hazırlıktan sonra 2019 ocak ayı itibari ile karaciğer nakli yetki belgesi alarak nakil yapmaya başladık. Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan iki merkezden biri de biziz. Nakil sayısının artması için de organ bağışlarının artması gerekiyor" şeklinde konuştu.

SAĞLIĞIMA KAVUŞTUM

İlk nakil hastalarından olan Fikri Sarımcıoğlu, 12 yıldır karaciğer nakili beklediğini belirterek, "Nakil olarak sağlığıma kavuştum. 12 yıl karaciğer nakli olmak için bekledim. Nakille birlikte normal yaşantıma döndüm. Şu an tüm değerlerim normal. Sağlığıma kavuşmamı sağlayan bağışçıya ve ailesine dua ediyorum. Ayrıca ameliyatımı gerçekleştiren doktorlarıma ve tüm personele teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Bayram OK - ÖZEL HABER