10-16 Mayıs tarihleri arasında Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerde kutlanan Engelliler Haftası, Samsun'da da coşkuyla kutlandı. Engelli STK'ları ve dernekleri ile vatandaşların katılımıyla yapılan etkinlik, İlkadım İstiklal Caddesi üzerindeki Verem Savaş Dispanseri'nin önünden yürüyüşle başladı. Atatürk Anıtı'na kadar ellerinde mavi balon ve pankartlarla yürüyen gruba, vatandaşlar da destek verdi. Yürüyüş, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla son buldu.

BÜYÜK İMKANLAR VERİLDİ

Grup adına konuşan Körleri Eğitim ve Kalkındırma Derneği Samsun Şube Başkanı Rıza Apaydın, "Bu haftada engellilerin sorunları dinlenir. Çıkan 5378 sayılı yasayla engelliler büyük imkanlara kavuştu. Ancak şu anda yasanın yüzde 65'i kullanılıyor. Akraba evliliği konusuna özellikle değinmek istiyorum. Mümkün olduğu kadar akraba evliliğinden kaçınılmalı" ifadelerini kullandı.

10 BİN ENGELLİYE EVDE BAKIM

Aile ve Sosyal Politikalar Samsun İl Müdürü Tekin Balcı ise engellilerin sosyal hayata katılımını artırmak için çalıştıklarını belirterek, "Bu haftada STK'lar ve dernekler tarafından yapılacak etkinlikleri Valilik olarak koordine ediyoruz. 'Samsun engelleri aşıyor' dedik ve Samsun'da bu anlamda çok çalışıyoruz. 10 bin 200 engelliye evde bakım ücreti veriyoruz. 2 resmi, 7 özel bakım merkezinde 740 engelliye 24 saat bakım hizmeti veriliyor. Asıl amaç, engellilerin ihtiyaçlarını karşılayıp sosyal hayata katılımını sağlamak. Engelli erişilebilirliğinin sağlanması ve istihdamının oluşturulması adına çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Şükrü Berk ASKAR