Milli Eğitim Bakanlığı, Yeni Eğitim-Öğretim Çalışma Takvimi Modeli'ni açıkladı. Modele göre, okullarda 13 haftalık yaz tatilinin 2 haftası, nisan ve kasım aylarında 1'er haftalık ara tatil olarak yapılacak. Ara tatil kararının öğrenciler açısından olumlu olduğunu söyleyen Samsun'daki eğitim sendikaları temsilcileri, uygulamada yaşanabilecek sorunlara dikkat çekti.

SİSTEMİ SORGULAMALIYIZ

Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, yaz tatilinde öğrencilerin okuldan uzaklaştığı gerekçesiyle bu kararın alındığını belirterek, "Yeni eğitim-öğretim yılında uygulanacak olan ara tatil uygulaması ile öğrenciler ve öğretmenler 5 iş günü olmak üzere toplam 9 gün tatil yapacak. Normalde öğrenciler, sömestr tatili ve yaz tatili yapıyordu. Bakanlık, 13 haftalık yaz tatili süresince öğrencilerin okulla bağlarının zayıfladığı gerekçesiyle, bu tatil içerisinden 2 haftayı dönem içine aldı. Öğrenciler bu uygulamadan memnun olduklarını söylüyor. Ancak öğrencilerin neden tatil istediğini sorgulamamız gerekiyor. Öğrencilerimiz neden koşarak okula gitmiyor? Öğrencileri sürekli tatil ister hale getiren eğitim sistemi değişmeden başarıya ulaşılabileceğini sanmıyorum. Çocuklarımız, okullarında severek eğitim görmeli. Öğrenciler yetenekleri doğrultusunda eğitim almalı. Okullarda öğrenciler ve öğretmenler için daha iyi ortamlar oluşturulmalı" ifadelerini kullandı.

SAKINCALARI GÖRÜLECEK

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Samsun Şubesi Başkanı İsmail Yavuz, eğitim-öğretim döneminin 4'e bölündüğünü vurgulayarak, "2017 yılında Eğitim-Sen Genel Merkezi, eğitim-öğretim yılının 4'e bölünmesi yönünde tavsiyede bulunmuştu. Bu yeni programın nasıl işleyeceğini 2019-2020 yılında göreceğiz. Öğrenciler açısından bakıldığında bir süre ders çalışıp bir süre tatil yapılması olumlu gözüküyor. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı 9 Eylül tarihinde başlayacak, 19 Haziran'da bitecek. Kasım ve Nisan aylarında ise ara tatiller verilecek. Fikir olarak olumlu gözüken bu kararın uygulamasında sıkıntılar oluşabilir. Çünkü geçen sene liselere yerleştirme sürecinde sıkıntılar yaşandı. Bu süreç uzamıştı. Eğer önümüzdeki yıl benzer sorunlar yaşanırsa eğitim-öğretim için planlanan 180 günün 50'si boşa geçmiş olacak. 4 dönem halinde ayrılan eğitim-öğretim döneminin olası sakıncaları önümüzdeki sene görülecek. Eğer böyle problemler yaşanılırsa belki de bundan vazgeçilecek. Kararı olumlu olarak nitelendirsek de uygulamada eksiklikler yaşanacağını öngörebiliyoruz. Bu ara tatillerde okullarda kültür, sanat, spor faaliyetleri düzenlenebilse çok iyi olur" diye konuştu.

Şükrü Berk ASKAR/ özel haber