9 Mayıs tarihinde gerçekleşen Büyükşehir Belediye Meclisinde, Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığının altyapı, üstyapı projeleri ile kültür turizm projeleri, çevre peyzaj projeleri, kentsel dönüşüm projeleri, kamulaştırma projeleri için ihtiyaç oldukça İller Bankası, diğer bankalar ve kredi veren finans kuruluşlarından 200 milyon liralık kredi kullanılması kabul edildi. 23 Mayıs'ta gerçekleşen SASKİ Genel Kurulu'nda ise Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı içerisinde yürütülmekte olan; su ve atık su şebeke inşaatları, arıtma tesisleri yapımı, bakım onarım revizyonu işlemleri ve tüm altyapı yatırım işlemleri projeleri için ihtiyaç oldukça, ihtiyaç olduğu kadar olmak üzere İller Bankası, diğer bankalar ve kredi veren finans kuruluşlarından 140 milyon liralık kredi kullanılması ve bu borçlanmayı ise SASKİ Genel Müdürü yetkili kılınması kabul edildi. Toplamda 340 milyon liralık kredi kabul edildi. Kredi hakkında CHP'li meclis üyesi Atila Tekcan ve İYİ Partili meclis üyesi Alper Aydemir açıklamalarda bulundu.

ALACAKLILAR VAR

Konuyu değerlendiren CHP Meclis Üyesi Atila Tekcan, 'Büyükşehir için alınan kredi borç bağlamında değil ihtiyaç halinde kullanılmak için alındı ama büyükşehirin toplam 1 milyar 600 milyon liralık bir borç stoku vardır. Borç, büyükşehir ve SASKİ'de de gün geçtikçe artmaktadır. Hizmet alanları genişlemektedir. Verimli veya verimsiz yatırımlar yapılmaktadır. Biz belediyenin fazla borçlanmasını kabul etmiyoruz. Borcu, borçla ödemek doğru değildir. SASKİ'nin borçlanması alınan yüzde 87'lik hibenin geri kalan yüzde 13'lük kısmının finanse edilmesi ve yüzde 50'lik hibe kredilerinin finansa edilmesi konusundaydı. Olumlu bir çalışma gerçekleştirdik. Çünkü SASKİ'den alacağı olan yüzlerce esnaf, şirket ve işletme var. Sıkıntılı durumda bulunan esnaflarında önünü açmak istedik. Yetkilendirmeyi verdik' dedi.

BORÇ ARTIYOR

SASKİ'nin mevcut durumuyla 10 kat fazla performans istendiğini ifade eden Tekcan, 'Devamlı borçlanma ile bu finanse ediliyor. Bunun dönüşünde de suya zam geliyor. Şu anda alınan bu kredi kullanıldığı takdirde 1 milyara yakın SASKİ'nin borcu olacak. Büyükşehir ve SASKİ'nin toplam borcu ise 2 milyar 600 milyon olacak. Bu çocuklarımızın geleceğinden çalmak demektir. Onların geleceği için kaygı içerisindeyiz. Borçlanma maliyeti bir an önce bitmeli. Merkezi idare, merkezi bütçeden bu işlerin finansesi için bütçe ayırmalıdır diye düşünüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve diğer yetkililerden konunun Cumhurbaşkanlık makamına taşınması veya parlamentoya taşınarak genel bütçeden pay verilmesini istiyoruz. Eğer bu masrafları vatandaşın sırtına vuracak isek bu devletin vatandaştan el çekmesi anlamına gelir. Bu da kabul edilecek bir şey değil' diye konuştu.

DİNİMİZCE HARAM

Belediyenin çarkının dönmesi için kredilerin alınması gerektiğin ifade eden İYİ Parti Meclis Üyesi Alper Aydemir ise, 'Bu krediler geçmiş dönemde yapılan borçları ödemek adına alınan kredilerdir. Kötü olan budur. Kredi çekilecekse bile yeni dönemde yapılacak olan hizmetlere harcanmalıydı. Kredi, dinimizde bile haram olan bir şeydir. Mecbur kalındığı zaman alınıyor. Biz de desteklemek zorundayız, vatandaşa hizmet gitmesi gerekiyor' dedi.

Erdinç YILDIZ