Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan Çatalçam sahilinde oluşan yosun oluşumları ve devamında oluşan çürüme sebebi ile çevrede kötü kokular yükseliyor. Oluşan durum hakkında Samsun Çevre Platformu ve bileşenleri Çatalçam sahilinde basın açıklaması düzenledi. Düzenlenen basın açıklamasına, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, CHP İl Başkanı Mehmet Kundak, SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çevre sakinleri katıldı.

DİKKATE ALINMADI

5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Haftası doğanın artan çığlıkları ile girdiklerini ifade eden Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ,'Çatalçam'da doğa bizden yardım beklemiyor, aksine kendisinin bir parçası olan bizi 'bindiğiniz dalı kesiyorsunuz' diye uyarıyor. Dereköy Balıkçı Barınağı ve Sahil yolu Düzenlemesi gibi inşaat işlerinin sonuçlarının ekolojik yıkım olacağı, daha bu işler başlamadan bilim insanlarının, meslek örgütlerimizin yüzlerce sayfaya sığdırdıkları bilimsel gerçeklerle ortaya konulmuştu. Ancak bu uyarılarımız genel ve yerel yönetimler tarafından dikkate alınmadı. Karar mekanizmalarında demokratik katılımcılığı reddeden, yerel zorunlulukları ve halkın ihtiyaçlarını göz ardı eden, yukarıdan dayatılmış tek tip inşaat, beton, asfalt belediyeciliği bugün yaşadığımız sorunların temel sebeplerinden biridir. Dağı taşı yok eden, kurdun kuşun yuvasını dağıtan, akan suyu, havadaki bulutu, toprağı, denizi zehirleyen, tarihi ve hukuku yok sayan dayatmacı yönetim anlayışlarına karşı; daldaki çiçeğin, sudaki balığın, gökteki kuşun, topraktaki karıncanın yoldaşı olmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR

Çatalçam sahilinde yoğun bir koku olduğunu ifade eden Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, 'Kötü koku havadaki bakteriden kaynaklanıyor. Deniz hareketlerinin bozulmasına bağlı yosun yoğunlaşması ve oksijen azalmasından kaynaklanıyor. Böylelikle insan sağlığına zarar verecek bakteriler artması söz konusu. Denize girilirse özellikle cilt, solunum sistemi ve sindirim sistemi hastalıkları olmak üzere pek çok sağlık sorunu olacak. Buraya gelecek herkesi etkileyecek. Halk sağlığını etkileyecek vahim bir durum var. Yetkili kurumlar derhal önlemini almak durumundadır' diye konuştu.

MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİM

Dereköy Balıkçı Barınağı yapılamadan önce konuya itiraz ettiğini ifade eden Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, 'Dereköy Balıkçı Barınağı, cahil bir siyasetçinin buraya yapacaksınız dediği ve siyasetçinin emrinden çıkamayan bir teknisyenin yaptığı bir suçtur. Dernek kurduk, DSİ Ankara laboratuvarında dalga hareketlerini inceledik. 15 yıl sonra bu sahilin böyle olacak diye herkese söyledik. Ama sonuç bu oldu. Ben, biz görüyoruz da Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı bunu görmüyor mu? Bizim çevreye olan düşmanlığımızdan kaynaklanıyor. 30 yıllık Atakum'da yeşil alan yok. Arakum Belediye Başkanı olarak Büyükşehir Meclisinde de mücadeleyi sürdüreceğim. Burada insan sağlığına zarar veren bir tablo var. Dereköy Balıkçı Barınağının da hemen kaldırılması lazım. Coğrafya kendisini temizleyerek eski haline döner' şeklinde konuştu.

Erdinç YILDIZ