Samsun'da yaşanabilecek terör veya kayıp olaylarında ilk görevi, İl Emniyet Müdürlüğünün hassas burunlu köpekleri alıyor. Emniyet Genel Müdürlüğüne ait Köpek Eğitim Merkezi'nde (KEM) zorlu bir eğitimden geçen K-9 köpekleri, 45 günlük olduktan sonra eğitim almaya başlıyor. İlk 3 aya kadar sosyalleşme, 6'ncı aya kadar engelleri aşma, 12'nci aya kadar arama bulma ve tepki eğitimleri veriliyor. Eğitimi tamamlanmış ve görev bekleyen her köpek, ne olursa olsun her gün en az 45 dakika eğitmeniyle bir araya geliyor ve eğitim yaptırılarak bilgileri tazeleniyor.

ZORLU BİR EĞİTİMDEN GEÇİRİYORLAR

Zorlu eğitimleri geçerek göreve başlayan köpeklerden birisi olan bomba arama köpeği 2 yaşındaki Belçika kurdu Barut, şimdi Samsun Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şubesine bağlı Bomba İmha ve İnceleme Büro Amirliğinde idarecisi Faruk Dikici ile birlikte görev yapıyor. Samsun'da tek olan Barut, kapalı alanlarda, şüpheli araçlarda, konser öncesinde alanlarda bomba araması yapıyor. Bombanın yerini tespit ettiği andan itibaren ise hiç hareket etmeden bekliyor. Bunu yapmasının ise bir sebebi var. Aldığı eğitiminde, bomba düzeneğinin herhangi bir havlamaya veya patileri ile tırmalaması halinde infilak etme ihtimali mümkün olduğu için hareketsiz halde bekliyor. Barut'un idarecisi Faruk Dikici, Barut'un özel bir köpek olduğunu belirterek, "Barut, İstiklal Marşı okunduğunda iki patisinin üzerinde duruyor. Barut, hassas bir konu olan bombaların her türlüsünü tespit ediyor. Bomba köpeği ülkemizde 2003 yıllında 3 adet vardı. Şu anda bu rakam 130'lara ulaştı" dedi.

KAYIP ŞAHISLARI BULUYOR

Diğer hassas burun ise yine Samsun Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi bünyesinde koku molekülleri ve iz takip dedektör köpeği Bea. Hassas burunu ile havada ve zemindeki koku moleküllerini tespit ederek kayıp şahısları buluyor. Bea da, Samsun'da tek koku molekülleri ve iz takip dedektör köpeği. İdarecisi Selim Seçkin ile birlikte görev yapan dedektör köpek Bea, kayıp, Alzheimer ve engelli şahısların bulunmasında büyük katkı sağlıyor. Bea'nın idarecisi Selim Seçkin, "Alzheimer hastaları, zihinsel engellilerin bulunması için görev yapıyoruz. İnsanlar, gözle görülmeyen küçük moleküller bırakıyor. Bu moleküllerin bazıları yerde bazıları ise havada kalıyor. Kayıp şahsın eşyasını Bea'ya koklatarak, bu şahısları aramaya başlıyor" diye konuştu.

Bayram OK - ÖZEL HABER