Samsun'un İlkadım ilçesinin önemli alıveriş merkezlerinden birisi olan Fatih Sultan Mehmet Caddesi'nin esnafı bayramda umduğunu bulamadı. Artan hayat pahalılığı ve zamlar vatandaşın cebini yaktığı için bayram alışverişlerinde de ciddi düşüşler yaşandı. Esnafın heyecanla beklediği satışların, Ramazan Bayramı'nda da gerçekleşemediğini ifade eden esnaf, 'Esnaf olduğu gibi borçlu, herkes cebinden yiyor. Bayram tatili kimseye iyi gelmedi' dediler.

ESNAF ZOR DURUMDA

40 senedir esnaf olan Temel Şahin, '9 günlük bayram tatilinde rahat alışveriş yapıldı. Esnaf yönünden kötünün iyisi oldu. Tatmin edici bir şey yok. Eski bayramlar gibi olmasa da nihayetinde bir bayram yakaladık. Kazanç elde edemedik. Mal aldığımız yerlere, bankalara mahcup düşmemek için malımızı bir şekilde paraya çevirdik. Son 7-8 senedir para kazandığımız yok, hazırımızı bitirdik. Esnaf zor durumda. Bugün icradaki dosyalar da ne olduğunu gösteriyor' dedi.

SAMSUN EMEKLİ ŞEHRİ

Bayramda eski satışların olmadığını ifade eden Eyüp Topal, 'Bayram fakirler için çalışmakla geçiyor, orta durumdakiler de yakın yerlere tatile gidiyor. Durumu çok iyi olanlarsa lüks yerlere tatile gidiyor. Eski işler yok. Sıcak para piyasada değil. Samsun emekli şehri. Emeklilerin aldığı maaştan ufak tefek şeyler oluyor. 35 yıllık esnafım, eski işler yok ama buna da şükür. Son 3-4 aydır suni bir fiyat artışları oldu' diye konuştu.

DİĞER BAYRAMLARI ARATIYOR

Yaklaşık 19 yıldır simit sattığını ifade eden Sadık Mankal, 'Bayram tatili boyunca simit sattım, çok satış olmadı. Geçen bayram satışlar daha güzeldi. Her geçen bayram, diğer bayramı aratıyor. Krizden dolayı sanırım bir düşüş var' şeklinde konuştu.

ESNAF BORÇLU

10 yıldır esnaf olduğunu belirten Ergün Abacı, 'Tatil bizim için olumsuz geçti. Zaten Suriyelilerden sokakta yer yok. Her taraf Suriyeli dolu. Benim askerim Irak'ta, Suriye'de savaşırken onlar Türkiye'de bayram yapıyor. Esnaf olduğu gibi borçlu, herkes cebinden yiyor. Bayram tatili kimseye iyi gelmedi. Giyim mağazası, kasap, yufkacı ve tüm esnaf kardeşim hep aynı sıkıntıda. Devlette bir israf var, bizde bunun eziyetini çekiyoruz' dedi.

Erdinç YILDIZ/ Özel haber