Deniz sporları ve adrenalin severlerin tercih ettiği sporlardan biri olan Kitesurf sporuna Samsun sahillerinde de rastlanıyor. Özellikle Atakum sahilinde gezenlerin sıkça rastladığı, Kitesurf sporunun Samsun'daki temsilcisi Ümit Şahin Özdemir, 20-30 km hızında esen rüzgarı bulduğunda, soluğu uçurtması ve sörfüyle Atakum sahillerinde alıyor.

ADRENALİN TUTKUSU

Samsun'da sporu faal olarak yapan tek kişi olduğunu söyleyen Ümit Şahin Özdemir, "Bu spor kuvvetli rüzgar olduğunda yapılabilen bir spor. Bu heyecanı yaşayabilmek için uçurtma, can yeleği, uçurtmayı tutmaya yarayan ip (bar), uçurtmayı bele bağlamak için gerekli aparat (harnes), uçurtmayı kaldırmak için bir yardımcı ve adrenalin tutkusu gerekiyor. Beni bu sporu yapmaya iten şey adrenalin tutkusu. 7'den 70'e herkes bu sporu yapabilir. Adrenalin tutkusu olan herkese bu sporu şiddetle tavsiye ediyorum" dedi.

KİTESURF CAZİP BİR SPOR

Şimdiye kadar birçok su sporunu denediğini söyleyen Özdemir, "Daha önce rüzgar sörfü (windsurf) denedim. Bir ATV'nin arkasına takılan ipe bağlı sörf tahtasıyla yapılan su sporu Wakeboard'u yaptım. Kitesurf bele dayandığı için bana daha cazip geldi. Bu spor benim için bir tutku" ifadelerini kullandı. Özdemir, "Rüzgarın çok olduğu sahillerde, uçurtmayı uygun şekilde kaldırıp aldığımız eğitim doğrultusunda, sudaki çıkış noktamızdan kaymaya başlıyoruz. Bu sporun yapıldığı yerde fazla insan olmaması gerekiyor. Çünkü insanların olduğu yerde en fazla 50-100 metre kayabiliyoruz. İnsanlar olmadığı zaman rahat rahat kayabiliyoruz. Fırsat buldukça Atakum ve Engiz sahilinde de bu sporu yapmaya çalışıyoruz. Rüzgarın 20 km hızdan yüksek olduğu her gün Kitesurf yapılabilir" sözlerini kaydetti.

RÜZGARI BULUNCA HER ŞEYİ UNUTUYORSUNUZ

Özdemir, uygun rüzgarı bulduğunda denize koştuğunu belirterek, "Üstünüzde 'wetsuit' bulunduğu sürece bu sporu her mevsim, her hava koşulunda yapabilirsiniz. Yeterli rüzgarı bulduğunuzda gölde, barajda, su birikintisinde, denizde bu sporu yapabilirsiniz. Samsun'da uygun rüzgarı bulmak konusunda bazen sorun yaşayabiliyoruz. Bu iş gönül isteyen bir şey. Rüzgarı bulduğunuz zaman her şeyi unutuyorsunuz. Evi, işi unutturan bir spor. Rüzgar olduğu zaman evden, işten ve diğer her şeyden feragat etmelisiniz. Tek istediğiniz suya açılmak, zıplamak ve kaymak oluyor. Bütün stresi, sıkıntıyı unutturan bir faaliyet" diye konuştu.

YER SIKINTIMIZ VAR

Özdemir, Samsun halkının spor hakkında bilgi sahibi olmadığını belirterek, "Biz bu sporu Samsun halkına aşılamaya, göstermeye çalışıyoruz. İnsanlar bu sporu bilmedikleri için, bizi paraşütçü sanıp uçamadığımızı, beceremediğimizi düşünüyorlar. Bu spor yamaç paraşütü ile çok karıştırılıyor. Son 10 yıldır revaçta olan bir spor ancak çok yapılmıyor. Türkiye'de düzenli olarak sadece Ege bölgesi, İstanbul ve Adana'da yapılabiliyor. Samsun'da da bu sporu yapacak bir yerimiz yok. Öğrencimiz çok ancak malzemelerin pahalı olması ve yerimizin olmaması bizler için sıkıntı" şeklinde konuştu.

Şükrü Berk ASKAR / özel haber