Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren TOBB Samsun Genç Girişimciler Kurulu, Samsun TEKNOPARK ve CGS Center Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi iş birliği ile 'Yeni Nesil Patronlar: Yurt dışına Açılım' paneli düzenledi. Düzenlenen panele CGS Center Kurucu Başkanı Dr. Güler Manisalı Darman moderatörlüğünde aile şirketleri yönetimlerinde yer alan kişiler bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI BÜYÜK

Samsun TSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen panelde konuşan TOBB Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Ümit Bener Ayla, 'Fortune 500'e göre dünyadaki en büyük ve başarılı şirketlerin yüzde 40'ı, AB raporlarına göre dünyada var olan şirketlerin yüzde 60'ı, Amerika'daki şirketlerin yüzde 90'ı aile şirketidir. Aile şirketlerinin ekonomiye bu kadar etkisinin olduğunu düşünürsek önem derecesinin ne boyutta olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye'de şirketlerin yüzde 95'i, Kobilerin ise yüzde 99'u aile şirketidir. Aile şirketleri sağladıkları ekonomik gelişim, ürettikleri değer ve oluşturdukları istihdam ile ülke ekonomisinin büyümesine kalkınmasında büyük rol oynamaktadır. Aile şirketlerindeki bu oranlar Samsun'da da aynı yüzdelik dilimlerde gerçekleşmektedir. Son dönemlerde ise şehrimizde ihracat potansiyeli taşıyan firma sayısı her geçen gün artmaktadır' dedi.

AİLE ŞİRKETİ ARTIYOR

Konuşmasını sürdüren Ayla, 'Yapılan incelemelerde dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve buhranların hızlı ve en az zararla geçiştirilmesi aile şirketleri sayesinde olmuştur. 2018 yılında aile şirketlerinin yüzde 70 oranında büyümesi bu bakışı desteklemektedir. Firmaların gelişmesi, sürekliliğin ve nesillere devrinin sağlanabilmesi için kurumsallaşması zorunludur' diye konuştu. CGS Center Kurucu Başkanı Dr. Güler Manisalı Darman ise, piyasa ekonomisinde büyümenin ön koşulunun sürdürülebilirlik olduğuna dikkat çekerek, 'Doğru bir risk yönetimi, doğru stratejiler, çoğunluğu aile şirketi olan KOBİ'leri gelecek kuşaklara taşıyacaktır' ifadelerini kullandı.

Erdinç YILDIZ