Samsun Haber: Halide Edip Adıvar Anaokulu yönetimi, Atakum İlçesi'ndeki semt pazarında pazar yeri etkinliği düzenledi. Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen etkinliğin açılışına Atakum Kaymakamı Turan Atlamaz, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, veliler ve semt sakinleri katıldı. Pazarcı, zabıta ve yöresel kostümlerle pazarda satış yapan minikler değme pazarcılara taş çıkarırken, ürünlerini tanıtmak ve satmak için dakikalarca bağırdı. İlginin yoğun olduğu etkinlikte renkli görüntüler yaşanırken, semt sakinleri de pazara gelerek miniklerden alışveriş yaptı.

DÜNYANIN EN DÜRÜST PAZARI

Etkinliğin hayata dokunan bir proje olduğunu kaydeden İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, ''Bugün dünyanın en güzel, en dürüst ve hilesiz pazarını gezeceğiz Okul öncesi eğitim öğrenim basamaklarının ilkini temsil ediyor. Çocuklar hayata dair her şeyi bu basamakta öğreniyor. Temel becerileri, yaklaşımları, toplumu tanıma ve bilme alışkanlıkları burada kazandırılıyor. Aslında bu proje doğrudan bir eğitim faaliyeti. Çocuklar bugün sosyal hayatı tanıyacak ve bizzat müdahil oldular. Bunun yanısıra bir de değerler eğitiminin labaratuvarını görmüş oluyoruz. Bugün satışa sunulacak her şeyi imece usülüyle etraftan topladılar. Bu pazarda bir hayatta ne varsa yaşayarak öğrenme becerisini kazanmış oldular. Burada birkaç saatlik çalışmayla çocuklar büyük deneyimler elde ediyorlar'' diye konuştu.

GÜZEL AHLAK ÖĞRENİYORLAR

İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz ise pazar yerlerinin üretenin, tüketenin ve aracısının buluştuğu güzel ahlakın görüldüğü yerler olduğunu söyleyerek, ''Bugün burada yavrularımız, güzel ahlakı, aldatmadan pazarlamayı, üretimin hazzını bizzat hissetmeyi ve alıcı olarak da üretenin hakkını vermeyi ve hakettiğini almayı öğrenecekler. Bu bizim için çok mutlu, onlar için de hayatlarında iz bırakacak bir an'' ifadelerini kullandı.

HASILAT ANNELERE HEDİYE

Okul müdürü Kenan Arslan ise projeyle birlikte çocuklara paylaşmayı, dostluğu ve arkadaşlığı pazar yerinde anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Türk kültüründe alışverişin sadece ticari bir faaliyet değil, aynı zamanda bir paylaşım olduğunu belirten Arslan, "Amacımız çocuklarımıza paylaşmayı, dayanışmayı, kaynaşmayı ve birbiriyle ilişkileri öğretebilmek. Çocuklar aynı zamanda pazar satışından elde ettikleri gelirin bir bölümü ile Anneler Günü'nde annelerine hediyeler alacaklar. Kalan bölümünü de okul sonunda yapacakları etkinliklerde harcayacaklar" dedi

Zerrin SOMUNCU