Samsunspor Başkanı İsmail Uyanık, Haberaks TV'ye önemli açıklamalarda bulundu. Yeni sezon öncesi yapılan ve yaşanan tüm gelişmeleri değerlendiren Başkan Uyanık, konuşmalarına ameliyat olduğun dönemle başladı. Başkan Uyanık, "Öncelikle hasta olduğum dönemde bana ulaşan, 'geçmiş olsun' dileklerini sunan herkese teşekkür ediyorum. Genel kurul olmasa biraz daha dinlenmem gerekiyordu. Ancak kongre için Samsun'a döndüm. Samsunspor'da yönetimde olup olmamak çok önemli değil. Yönetimde olmayan ama çok çalışan arkadaşlarımız var. Bizim bu sezonki hedeflerimize uygun isimleri yönetime aldık. Hedefimiz sürekli söylüyoruz Samsun'u futbol şehri haline dönüştürmek. Bunun için de gece gündüz çalışacak bir yönetim belirledik. Derneğin üzerinden günlük futbol skorlarının stresi olmayacağı için rahat bir şekilde çalışacağız" diye konuştu.

TESİS YERİ DEĞİŞEBİLİR

Başkan İsmail Uyanık, şöyle devam etti: "Altyapı tesisi işi çok uzadı. Uzaması bizden kaynaklanmıyor. Orası halen doldurulan bir alan. Gittikçe büyüyecek. Tabiki şu anda orası tam oturmadan üzerine tesis yapmanın da maliyeti yüksek olacak. Bunun altından kalkabileceksek o tesisi yapacağız. Eğer oradaki maliyet artarsa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'le oturup yeni yer bakacağız. Biz hamlelerimizi yapıp altyapı tesislerini şehirce kurabilirsek abartmıyorum Samsun'daki genç nüfusun istihdam sorununu bile bir nebze halledebiliriz. Ameliyat olduğum hastanede 5 farklı hemşirenin 4 tanesi bu bölgenin çocukları. İstanbul'da çalışıyorlar çünkü burada iş yok. Geri dönmeyi çok istiyorlar, bu tesadüf değil. Biz kendi üzerimize düşen vazifeleri biliyoruz. Kendi kapımızın önüne süpürerek bu doğruya katkıda bulunmak istiyoruz."

SÜPER OYUNCU YETİŞTİRMELİYİZ

"Erbaaspor'la 1,5 yıllık anlaşma sağladı. Verim alabilirsek devam edeceğiz. BAL'da taraf tutmuyoruz. Oradaki bütün takımlar bizim. Bizden destek isteyenin yanındayız. Ladik böyle bir destek istedi. Bizim Samsun şehri olarak ilçelerimizde ve Samsun merkezde profesyonel ligde oynayan takımlara ihtiyacımız var. Bu takımları da kendi altyapımızdan yetiştirdiğimiz oyuncularla donatmalıyız. Samsun uzun senedir şimdiki 3. Lig, 2. Lig ve TFF 1. Ligi'nde oyuncular yetiştirmiş ama bir tane Süper Lig'de oynayan oyuncu çıkmamış. Alt liglere oyuncu yetiştiriyoruz ama Süper Lig seviyesine kadar oyuncu yetiştiremiyoruz. Sorunu doğru tespit edip doğru hamleler yapmalıyız. Dünyada ve Avrupa'da yetişen oyuncularla Türkiye'de yetişenler arasında büyük bir fark var. Onlardaki futbolcuysa, bizdekiler ne? Dediğim gibi sorunu doğru tespit edip gerekeni yapmalıyız."

BAHANE ÜRETMİYORUZ

"İrfan Buz, hırslı iyi bir hoca. Bizim geçen yıl da kötü bir hocamız yoktu. Yönetim olarak ben ve arkadaşlarım gerektiği kadar hocalarımızın arkasında duramadık. Onları techizatlandıramadık. Hakem hatalarından doğan puan kayıplarının önüne geçemedik. Hakemler 12-13 puanımızı gasp etti. Bunlar olmasa uzak ara şampiyon olacaktır. Bu şekilde hakkımızı yiyenler utansın. İrfan Buz hoca da diğerleri gibi ciddi katkılar verecektir. Türk ekonomisinin dalgalanmaya girdiği bir dönemde kendi bütçesiyle, sözlerini tutarak çalışan Samsunspor'un şer güçler tarafından önünün kesilmesi bu sezon olmayacak. Bu bir şeyin bahanesi değil. Kimsenin parasıyla iş yapmıyoruzki, bahane arayalım. Bizim özrümüz kaybettiğimiz zaman haftayı üzgün geçiren taraftarlarımızadır. Bu yıl geçen sezondan da gerekli dersleri çıkarmış olarak, daha tecrübeli bir şekilde hamleler yapacağız."

1 AYDIR ÇALIŞILIYOR

"Transfer çalışmaları yaklaşık 1 aydır sürüyor. Profesyonel ekibimizle çalışmalar sürüyor. Samsunspor Futbol A.Ş. sorumluları çalışıyor. Gündeme gelen çok isimler var ama şu anda piyasa belli değil. En üst liglerde bile yayıncı kuruluş ödeme yapamıyor. Belirsizlikler var. Turfandan kiraz alırmış gibi bir hafta sonra lig başlayacakmış gibi hareket edemeyiz. Bakıyoruz, zaten iyi bir takımımız var. Aç değil açıkta değiliz. Ortak tespit edilen oyuncular var. Onları alabilirsek alacağız. Alamazsak elimizde İrfan Buz gibi bir hocamız var. Hocamız belki de mevcut takımın kapasitesini bile 2- 3 katına çıkarabilir. Ben çok üzülüyorum. Her yıl toplama takıma başkanlık hiç yapmadım. Biz hep yüzde 70-80 evlatlarımızın üzerine oyuncular alan kulüptük. Bir an önce bu fabrika ayarlarına dönmemiz gerekiyor. Zaten Türkiye'de gelinen koşullar da tüm kulüpleri buna doğru itiyor."

GELEN TEKLİF YOK

"Şu anda hiçbir oyuncumuza gelen bir teklif yok. Buna adı geçen İlyas Kubilay Yavuz da dahildir. Eğer bir teklif gelirse de değerlendiririz. Biz şu anda hiçbir iyi oyuncumuzu satmak isteğinde değiliz. Ancak çok ciddi teklifler gelirse de yönetim kurulumuz teklifleri değerlendirir. Bizim kıymetsiz oyuncumuz yok. Bırakıyoruz dediğimizde tüm isimlere kesinlikle teklif gelecektir. Aytaç Sulu gibi büyük bir ismi getirdik doğru dürüst faydalanamadık. İnşallah o da İrfan Buz'la birlikte çalıştıktan sonra takımın ağabeyi olacaktır, istenileni verecektir. Gidecek oyuncularımız var. Onlara ödediğimiz bonservisler ve paraları da düşünerek göndereceğiz. Biz oyuncu alırken tüm yapmamız gerekenleri yerine getirdik. Giderken de getirilmesini isteyeceğiz."

ÖZDEMİR'E GÜVENİYOR

"TFF Başkanı Nihat Özdemir'i Fenerbahçe'deki yöneticilik döneminden tanıyorum. Bize verdiği iftar yemeğinde diğer kulüpler konuşmayı bana uygun gördü. Ben de konuşmamda kıymet, kadir bilen arkadaş sevgisi, dostluk, vefa bilen, kolay ulaşılabilir bir insandır dedim. Bugünkü futbol düzenindeki sıkıntıları çözebilecek önemli bir isim. Kendi parasını kendisi kazandığı için dost biriktiren bir insan. Türk futboluna büyük katkıları olacaktır. Futbolda deniz bitti. Çok para vermekle futbol kalkınmıyor. O paralar doğru şerlere harcanmalı. Hala biraz daha çok para bulalım kulüplere, yancı menajerleri zengin edelim, aracı asalak spor avukatlarına paralar kazandıralım diyen zihniyet var. Herkes kendi üretimini kendisi yapmak zorunda. Bizim avantajımız işe erken başladık. Kulüplere bu kadar katkıya rağmen onlar hala müflis durumda."

İSTİHDAM SORUNU VAR

"Devlet hala bizim verdiğimiz vergilerden, bankalardan kulüplere yeniden yapılandırma adına tavizler veriyor. Burada yapılması gereken tek şey, vergi ve SGK'nın diğer bazı sektörlere tanıdığım imkanlardan kulüplerin de faydalanmasını sağlamak. Kulüplerin kendi kaynaklarından futbolcu yetiştirebilecekleri bir düzen sağlamak. Onların bu dezavantajları bizim avantajımız. Göğüs reklamı konusunda Yeşilyurt'la 3. dönemdeyiz. Bizden önceki yönetim Yeşilyurt'la 3 yıllık anlaşma imzalamış. Bu yıl da Yeşilyurt göğüs reklamımız olacak. Yeşilyurt bu anlamda Samsunspor'un her zaman faydalandığı ve çok büyük paralar veren bir grup. Samsun'un sanayi sektöründe iyi bir temsilcisi. Bu şehirde istihdam sorunu var. Peyzaj yapmakla, trafiği düzenlemekle şehir kurtulmuyor. Bu şehre güzel apartmanlar yaparsınız ama o daireleri Samsunlular satın alamadıkça hiçbir anlamı yok."

KIŞKIRTANLAR VAR

"İzleme komitesinden ayrılan arkadaşlara geçmişteki çalışmaları nedeniyle teşekkür ediyorum. Bir takım yanlış anlamalardan, bazı burukluklar, kırgınlıklardan dolayı bıraktılar. Onlarla dostluğumuz hiçbir zaman bitmez. Ne o arkadaşlar, ne Samsunspor A.Ş.'nin büyük ortağı Yüksel Yıldırım kardeşimiz hiçbir zaman kalıcı kırgınlık taşımaz. Bunlar boş işler. Sosyal medyada Samsunspor'u kışkırtan bir grup var. Burada güzel bir düzen var. İnsanlar bu düzeni bozup bir şekilde sandalyeye oturmanın derdinde. Burada varlıklı bir kulüp var ve herkes bir şekilde şansını deniyor. Dedikodu ve çamur atmalar olacaktır. Ancak biz bunlara kulak asmadan yolumuza devam edeceğiz. Ben izleme komitesindeki arkadaşlardan üst akıl diye bahsettim. Yanlış söyledim ortak akıl ifadesi daha doğru. Benim bu ifademden dolayı insanların akıllarına başka şeyler gelmiş olabilir."

Selçuk KAYA