Türkiye'de yaşayan yabancıların çocuklarına eğitim veren milletlerarası okulların sayısında ciddi bir artış var. 2016 yılına kadar 75 olan milletlerarası okul sayısı 157'ye ulaştı. Bu hızlı büyümeyi getiren ise Arapça konuşan yabancılar için açılan okullar oldu. 5580 sayılı Kanun hükümleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) izin alarak faaliyet gösteren milletarası özel öğretim kurumu sayısında son dönemde belirgin bir artış var.

IRAK OKULLARI

Yakın zamana kadar okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim alanında hizmet veren uluslararası özel öğretim kurumu sayısı Türkiye genelinde 75 iken şu anda bu sayı 157'ye ulaşmış durumda. Aralarında İngilizce, Rusça eğitim veren okullar olsa da son yıllardaki artış daha çok Arapça eğitim veren okulların sayısındaki yükselişten kaynaklanıyor. Bunda da başta Irak ve Suriye olmak üzere komşu ülkelerden gelip Türkiye'ye yerleşen yabancıların büyük etkisi var.

AÇILIŞLAR ESKİ BAŞKANLARDAN

Samsun'da Milli Eğitim'den izinli olarak faaliyet gösteren Özel Dicle Milletlerarası Okulu Atakum ilçesinde hizmet veriyor. Ancak, Atakum'da 1 İlkadım'da 1 olmak üzere 2 Irak okulu daha bulunuyor. Bunların ruhsatlarının olmamasına rağmen faaliyet göstermeleri tepkilere neden oluyor. Milli Eğitim'den alınması gereken izni Irak makamlarından aldıkları izinle faaliyetlerini yürüten okulların kapatılmasına rağmen eğitime devam ettikleri bildirildi. Kapatılan ancak halen faaliyet gösteren Irak okulun açılışı ise düzenlenen törene, Atakum eski Başkanı İshak Taşçı, İlkadım eski Belediye Başkanı Erdoğan Tok katılarak açılış kurdelasını keserek açılışını yapmıştı.


Bayram OK - ÖZEL HABER