Samsun'da bulunan Deniz Temiz Derneği'nin (TURMEPA) Karadeniz Bölge Koordinatörlüğü, geleceğe daha temiz sahil ve deniz bırakabilmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. TURMEPA, bunun için öğrencilere verdikleri eğitim çalışmalarını arttırarak devam ettiriliyor. Eğitimlerin yanı sıra TURMEPA gönüllüleri ile birlikte sahillerde ve denizde atık topluyor.

25 YILDIR DENİZLER İÇİN MÜCADELE EDİLİYOR

Deniz Temiz Derneği'nin (TURMEPA) Samsun Şube Başkanı ve Karadeniz Bölge Koordinatörü Tuncer Üçüncüoğlu, Rahmi Koç tarafından 1994 yılında kurulan TURMEPA, bugün 25 yaşında olduğunu belirterek, "TURMEPA olarak 25 yıldır, ihtiyacımız olan oksijenin yüzde 50'sini sağladığımız denizlerimize nefes vermek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. 25 yılda 8 milyon 200 bin öğrenciye çevre dersleri vererek denizlerimiz sevindirildi. Geçtiğimiz yıl 10 bin öğrenciye, bu yıl ise ilk 6 ayda, 5 bin 500 öğrencimize eğitim verdik. Eğitimlerimize hızla devam ediyoruz" dedi.

DENİZLER NEFESİMİZ

TURMEPA gönüllü sayısının 5 bin 700'e ulaştığını da söyleyen Tuncer Üçüncüoğlu, "Gönüllü sayımız her geçen gün artıyor. Bu da bizler için mutluluk vericidir. 33 milyon litre siyah suyun, 2 milyon 650 bin kilogram katı atığın denizlere karışması önlendik. Unutmamalıyız ki 1 litre atık yağ 1 milyon metreküp suyu kirletebiliyor. Vatandaşlarımızdan özellikle atık yağ konusunda daha titiz olmalarını ve sularımızın bu nedenle kirlenmemesi için gerekli özeni göstermelerin bekliyoruz. İklim için, su için, oksijen ve yaşam kaynağı denizlerimiz için bugün harekete geçebilir. Aldığımız iki nefesten birini denizlerimiz sağlıyor" diye konuştu.

HEDEF DAHA FAZLA ÖĞRENCİ

Amaçlarının Karadeniz'deki kirliliği sürekli takip etmek ve sorunların giderilmesi için çözüm yolları geliştirmek olduğunu da söyleyen Üçüncüoğlu, "Tekkeköy sahilinde bir araya gelerek çöp topladık. Çöp ve moloz dökmenin yasak olduğu sahildeki 100 metrekarelik alandan ise 1 ton atık toplanması çevreye karşı duyarsızlığı ortaya çıkarmıştır. Bunun için sürekli eğitimlerimize devam ediyoruz. Özellikle de öğrencilere verdiğimiz eğitimler oldukça faydalı oluyor. Bu yılın ilk 5 ayında bölgemizdeki sahil ve denizlerimizden 2 ton 939 kilo gram atık topladık" şeklinde konuştu.

Bayram OK - ÖZEL HABER