Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, yaptığı açıklamayla fındık üreticilerinin sorunlarını dile getirdi. Zeybek " 01 Ağustos 2019 tarihinde başlayacak fındık hasadına sayılı günler kala, bakanlık yetkililerinden taban fiyat ve destek alımları yönünde bir açıklamanın yapılmaması üreticileri kaygılandırıyor" diye konuştu.

ÜRETİCİ KAYBEDER, ŞİRKETLER KAZANIR

Fındık fiyatındaki belirsizliğin üreticiyi sıkıntıya soktuğunu ifade eden Zeybek, "Fındık üreticileri, tüm maliyetlerin dikkate alınarak Tarım ve Orman Bakanlığının taban fiyat açıklamasını ve Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığı ile destek alımları yapmasını bekliyor. Geçtiğimiz yıl fındık taban fiyatı, ekim ayı ortalarında açıklandı. Fındık üreticinin elinden çıktıktan sonra taban fiyat açıklamanın, destek alımı yapmanın üreticiye ne faydası var? Burada kaybeden üretici, kazanan ise tekelci şirketler olacaktır" sözlerini kaydetti.

FINDIKÇILARIN BORCU ÇOK

Fındık üreticilerinin aşırı borç yükü altında ezildiğini ifade eden Zeybek, "Bu nedenle ürününü bir an önce satmak zorunda kalıyor. Taban fiyat açıklanmaz, destek alımları gerçekleşmez ise tüccarın aldığı fiyattan ürünümüzü satmak zorunda kalacağız diyen üreticiler yetkililerden ilgi bekliyor. Tarım ve Orman Bakanlığını ve tüm sorumlularına soruyoruz: 'Fındık taban fiyatları ne zaman açıklanacak? Destek alımları için bir hazırlığınız var mı?' Fındık üreticisiyle tekelci şirketleri baş başa bırakmayın" ifadelerini kullandı.