İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, İYİ Parti Grup Başkanı Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral, İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan ve İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde fındık taban fiyatları ve fındık üreticilerinin sorunlarına yönelik basın toplantısı düzenledi.

HÜKÜMET DUYARSIZ KALMAMALI

Milletvekili Yaşar, fındık üreticisinin gözü ve kulağının hükümetten gelecek iyi bir habere çevrilmiş durumda olduğunu belirterek, 'Geçen yıl fındık taban fiyatları Cumhurbaşkanı tarafından ancak 26 Ekim 2018 tarihinde açıklanabilmiş ve alımlar da 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren başlamıştır. Bu durum karşısında aileleriyle birlikte sayıları yaklaşık olarak 500 bine dayanan fındık üreticileri, geçen sene hem açıklanan 14-14.5 liralık fiyatlardan memnun kalmamış, hem de fiyat açıklamasının çok geç yapılmasından şikayetçi olmuştur. Hükümetin taban fiyat açıklaması konusunda geç kalması bu sene de, üreticilerimizi mağdur edecektir. Bu nedenle, hükümetin fındık taban fiyatlarını mutlaka temmuz ayı içinde açıklamalıdır. Ağustos ayında hasat başlıyor. İYİ Parti olarak bizler hükümetin böyle bir talep karşısında duyarsız kalacağını düşünmüyoruz' ifadelerini kullandı.

MALİYETLER ARTTI

'Fındık, bugün ülkemizin neredeyse milli ürünü haline gelmiştir' diyen Yaşar, 'Üretim 700 bin hektarlık alana yayılmıştır. Seçim bölgem Samsunla birlikte yaklaşık bugün 39 ilimizde fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70'lik bölümü Türkiye tarafından karşılanmaktadır. Bugün yüzde 70'lik Türkiye üretimine rağmen ne yazık ki, ülkemizde fındık fiyatlarını uzun süredir yabancı kuruluşlar belirlemektedir. Hükümet mutlaka bu konuda çalışma yapması ve fındık üreticisini yabancı kuruluşların eline ve insafına bırakmaması gerekmektedir. Bahçedeki fındığın bahçeden harmana getirilmesi, çotanak halinin kurutulması, patozlanması, tane halinde kurutulması, çuvallanması ve depolanması gibi bütün aşamalardaki girdi fiyatları geçen yıla oranla maalesef büyük artış göstermiştir. Bu artışlardan sonra bin 100 lira olan yazlık gübrenin tonu bin 600 liraya, 2018 lira olan kışlık gübrenin tonu 3 bin 600 liraya, 250 lira olan tırpanın yevmiyesi 300 liraya yükselmiştir. Hükümet tarafından fındık taban fiyatı bir an önce belirlenmeli ve en az 20 lira olarak açıklanmalıdır. Girdi fiyatlarında yaşanan bu artışlardan sonra 20 liranın altında açıklanacak her fiyat üreticiyi zora sokacak ve zarar ettirecektir' şeklinde konuştu.