Samsun'un İlkadım ilçesinde, özellikle Cumhuriyet Meydanı çevresi ve Kurtuluş Yolu'nda yoğun olarak faaliyet gösteren çiçekçiler ve ayakkabı boyacılarının tutum ve davranışları zaman zaman tepki çekiyor. İnsanlara zorla çiçek satıldığını iddia eden Yabancılar Çarşısı esnafı ise, "Bu artık çiçek satmak, ayakkabı boyamaktan çıktı, gasp boyutuna ulaştı. Yetkililer, bu çiçekçi terörüne dur demeli" diyerek, duruma isyan etti.

GASP EDİYORLAR

Samsun Yabancılar Pazarı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Alaaddin Sayın, bu faaliyeti gösteren kişilerin çete haline geldiklerini vurgulayarak, "Şehrimizin en gözde mekanlarından, turistlerin uğrak noktalarından birinde her gün yaşanan bu olaylar çok can sıkıcı hale gelmeye başladı. Bu artık çiçek satmak, ayakkabı boyamaktan çıktı, gasp boyutuna ulaştı. Hakkıyla parasını kazanan insanla hiçbir sorunumuz olmaz ancak burada durum farklı. İnsanların ellerine zorla çiçek tutuşturup, 5 liralık çiçeğe 50 lira istiyorlar. Ayakkabının tozunu alıp 50 lira diyorlar. Şehrimize gelen turistlere huzursuzluk veriliyor. Turisti bir kez gasp ederse, o kişi bir daha buraya gelir mi? Yabancılar Pazarı esnafına, bu konuda günde 50 tane şikayet geliyor. Bizim elimizde bir yetki yok. Yetkililerden bu konuda çözüm istiyoruz. Bir ekip halinde geliyorlar, polis veya zabıta geldiğinde anında yok oluyorlar. Sahil yolunda da faaliyet gösteriyorlar. Devletimizden bir şey yapmasını istiyoruz' sözlerini kaydetti.

TATSIZLIK YAŞANMADAN ÖNLEM ALINMALI

Samsun Yabancılar Pazarı Oda Başkanı Olcay İnanç ise çarşıya gelen müşteri sayısının bu durum nedeniyle azaldığını belirterek, "Yabancılar Çarşısı esnafı açısından sıkıntı var, bunun yanında Samsun halkı ve turistler için de sorun teşkil ediyorlar. Bu durum artık rahatsızlık boyutunu da aştı ve gasp haline geldi. Biz helalinden para kazanmak isteyen genç kardeşlerimize her zaman destek oluruz. Ancak bu kişiler, bir gül satıp hakkını almaktansa, 'Ne koparırsam kar' mantığıyla hareket ettikleri için bunun yansımaları güzel olmuyor. Sosyal medyada birçok vatandaşın yaptığı paylaşımlarda, 'Çiçekçiler yüzünden Yabancılar Pazarı'na yıllardır gitmiyoruz' dediklerini görüyoruz. Bu paylaşımları da gördükten sonra bu durumun artık ciddi bir sorun haline geldiğini fark ettik. Çarşıdaki esnafımız, ekmekleriyle oynandığını düşündükleri için bu kişilere tepki gösteriyor. Şimdilik esnafımızı engelliyoruz. Daha büyük tatsızlıklar yaşanmadan önlem alınmalı" ifadelerini kullandı.

İMAJIMIZ KÖTÜ ETKİLENİYOR

Çarşı esnafı Refik Çöpoğlu, müşterilerin rahatsızlık duyduğunu ifade ederek, "Burada maksat çiçek satmak değil. Zorla para alıyorlar veya kendilerini acındırıp para istiyorlar. Gelecek müşterilerimize ve geçen insanlara rahatsızlık veriyorlar. Müşterilerimiz bu konuda bize dert yanıyor. Ayakkabı boyama karşısında fahiş ücretler talep ediyorlar. Bu yoldan turistler geçiyor, verdikleri rahatsızlık nedeniyle Samsun'un imajı da kötü etkileniyor. Zabıta ve polis ekiplerinin acil önlem almasını istiyoruz" diye konuştu.

KİMSE ZORUNDA DEĞİL

Diğer bir çarşı esnafı Ali Bor ise esnafların yakınlarının bile aynı sorunu yaşadığını söyleyerek, "Bu çok rahatsız edici bir durum. Müşterilerimiz sürekli olarak rahatsızlıklarını dile getiriyor. Kimse bir şeyi zorla almak zorunda değil. Kendi yakınlarımız buraya gelirken de aynı durumla karşılaşıyor. Ayakkabı temizleyip 50 lira istiyorlar. Bu basit bir olay değil. Buraya çevre illerden insanlar geliyor. Belediyemizden rica ediyoruz, bu hoş olmayan durumun önüne geçilmeli" şeklinde konuştu. Yabancılar Çarşısı esnafı, konuyla ilgili yetkilileri çözüm üretmeye davet etti.

Şükrü Berk ASKAR/ Özel haber