Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şubesinde düzenlenen basın açıklamasında konuşan EMO Samsun Şube Başkanı Tarık Tarhan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilecek olan kolay fatura uygulamasını eleştirdi. Tarhan, 'EPDK daha önce gizlediği kayıp ve kaçak bedeline ek olarak elektrik faturaları üzerinden dağıtım şirketlerine yapılan aktarımları gizlemek için kendi kuruluş amacına aykırı uygulamalar yapmaya devam ediyor' diye konuştu.

GÖRÜNMEYECEK

EPDK tarafından açıklanan 'kolay fatura' uygulamasını eleştiren konuşan Başkan Tarhan, 'Bu uygulamayla ödediğimiz faturaların yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan dağıtım bedeli görünmez hale getirilmek isteniyor. 2016 yılına kadar düzenlenen elektrik faturalarında, 'enerji maliyeti, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, kayıp ve kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli, dağıtım bedeli' tek tek fatura üzerinde yer almaktaydı. Ocak 2016'dan bu yana uygulanan fatura düzenlemesiyle dört kalem bedel, dağıtım bedeli adı altında birleştirilerek torba fatura uygulamasına geçilmişti. Şimdi ise gereksiz içerikten arındırılmış fatura düzenlemesi adı altında artık bu bedel de görünmeyecek' ifadelerini kullandı.

AYKIRI DAVRANIYOR

EPDK'nın kendi yasasına aykırı davrandığını ifade eden Tarhan, '6446 Sayılı Yasa'nın amaç maddesindeki şeffaflık ilkesinin öncelikle maliyetler ve fiyatların herkes tarafından bilinebilir ve denetlenebilir olması ilkesine alenen aykırı davranmaya devam etmektir. Ayrıca halen her bir abone için aynı nitelikli hizmeti içeren ve maktu olarak anılması gereken sayaç okuma bedelinin tüketime nispi olarak belirlenmesi derhal iptal edilmelidir' dedi.

Erdinç YILDIZ