Medicana Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Bülent Diri, 'Tetik Parmak (Trigger Finger) parmakların büküm esnasında takılma, kilitlenme, ağrı ile karakterize bir durumdur. Parmak hareketinin bir noktada tetiklenme ile kurtulması gibi his olduğu için 'tetik parmak' adını almakla beraber ilerleyen vakalarda parmak artık hareket edemeden kilitli de kalabilir' dedi.

TETİK PARMAK NASIL OLUŞUR?

Doktor Diri, 'Parmak büktürme hareketlerimizi sağlayan kiriş (tendon) yapısı üzerinde olan ve kirişi altındaki yapılara tutturmaya yarayan (aynı zamanda harekete müsaade ederek) makara sisteminin (A1 pulley) iltihaplanması (mikropsuz) sonucunda kalınlaşması ile oluşur. Kirişin tuzaklanmasıdır' şeklinde konuştu.

FİZİK MUAYENE VE TEŞHİS

Hastalığın teşhisinin fizik muayene ile konduğunu ifade eden Doktor Diri, 'Muayenede parmak kökü iç yüzeyde hareket ve dokunmakla olan ağrı ve şişkinlik vardır. Takılma ve kilitlenme de muayenede yakalanabilir. Röntgen, MR gibi tetkik yöntemlerine gereksinim duyulmaz. Ancak ayırt edici tanılar için kullanılabilirler' ifadelerini kullandı.

TETİK PARMAKTA TEDAVİ NASILDIR?

Doktor Diri, 'Öncelikle erken dönemlerde oradaki inflamasyonu (yangı) giderebilmek için istirahat, tekrarlayıcı parmak hareketlerinden kaçınma ve antiinflamatuar ilaçlar verilerek tedaviye başlanır. Kortizon enjeksiyonunu da tercih edenler bulunmaktadır. Bizim tedavi tercihlerimizde bu yöntem bulunmamaktadır. Şikayeti devam eden hastalarda ya da şikayet başlangıcı uzun olan hastalarda lokal anestezi altında Cerrahi yöntemler tercih edilebilir. Cerrahi yöntem açık ve kapalı olarak ikiye ayrılmaktadır' dedi.

Doktor Diri, açıklamasına şöyle devam etti:

'1.Tetik Parmakta Kapalı Cerrahi Yöntem: Lokal anestezi altında el parmağı kökünün avuç içi yüzünde muayene bulgusunun olduğu kalınlaşma olan A1 pulleyine(kiriş kılıfı makarası ) iğne ucu yerleştirilerek hastanın parmağı bükülerek kalınlaşmış olan makara gevşetilir. Hastanın parmağındaki tetiklenme ve takılma muayene esnasında giderildiği tespit edilebilir.

Kapalı Yöntemin Avantajları:

Ameliyat izi ve dikiş yoktur.

Ameliyat sonrasında gelişecek skar izi vb. estetik kaygı yoktur.

Enfeksiyon riski açık yöntemden çok daha azdır. Diyabetik hastalarda bu bir avantaj sağlayabilir.

İşe dönüş süresi, açık yöntemden daha kısadır.

Kapalı Yöntemde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar neler?

Romatolojik hastalıklara bağlı tetik parmak gelişimi,

Cerrahi deneyim gerektirmesi.

  1. Tetik Parmakta Açık Cerrahi Yöntem:

Fizik muayenede hassas olan yukarıda tarif edilen bölge yine lokal anestezi altında bistüri ile açılır ve kalınlaşmış makara gevşetilerek parmak hareketleri test edilerek, açılan dokular uygun dikiş materyali ile sütüre edilir (dikilir). Tetik parmak cerrahi yöntemleri içinde bizim yaygın tercihimiz kapalı yöntemdir. Kapalı yöntem hastanemizde başarı ile uygulanmaktadır.'