HABERİN GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ...

Samsun'un önemli sanayi sitelerinden Canik'te bulunan Gülsan Sanayi Sitesi'nin uzun süredir taşınması gündemde. Mahkeme sürecinin devam ettiği sanayi sitesi ise kaderine terk edilmiş durumda. Yolların dev çukurlarla köstebek yuvası haline geldiği sanayide, esnaf durumdan şikayetçi. Sanayi esnafı, yollardaki dev çukurların aracını tamir ettirmek için gelen müşterilere ekstra masraf çıkardığını belirterek, yetkililerden çözüm istedi.

HARABEYE DÖNDÜ

Sanayi esnafı Nihat Aydemir, sanayideki tüm sokakların benzer durumda olduğunu vurgulayarak, "Sanayinin yolları tamamen bozuk. Bu sanayi sitesini kaldıracaklarını söyledikleri için hiçbir şey yapmıyorlar. Belediye burayı tamamen unutmuş durumda. Burada yıllardır böyle zorluklar yaşıyoruz. Müşterilerimiz de bu yollardan şikayetçi. Bana gelen müşterilerden biri, yoldaki bu çukurlar nedeniyle aracına zarar verdi, ekstra masraf çıktı. Kimse umursamıyor, hiçbir hizmet yapmıyorlar. Burası harabeye döndü" ifadelerini kullandı.

ARAÇLAR NASIL GEÇECEK?

Diğer bir sanayi esnafı Mehmet Demirci ise müşterilerin yollardaki bakımsızlık nedeniyle sanayiye gelmek istemediğini ifade ederek, "İnsanlar bu yolun bozukluğu nedeniyle sanayimize gelmeye çekiniyor. Buraya gelip lastik yaran çok müşteri oldu. Biz kendi imkanlarımızla bu çukurları doldurmaya ve zararı önlemeye çalışıyoruz. Belediye bu konuda bir çalışma yapmıyor. SASKİ buraya gelip su kanalizasyon çalışması yaptı, kazdı ve gitti. Burada su patlıyor, kimse ilgilenmiyor. Bu yollardan araçlar nasıl geçecek? Böyle şey olur mu? Sanayideki tüm sokaklar aynı durumda" diye konuştu.

MÜŞTERİLER ŞİKÂYETÇİ

Sanayide torna esnafı olarak hizmet veren Orhan Erşen ise sanayideki yol sorunun kronik hale geldiğini vurgulayarak, "30 senedir bu sanayide tornacı olarak çalışıyorum. Bu sorunun düzeldiğini görmedim. Arada gelip yolları yamalıyorlar. Yamayla da hiçbir şey düzelmiyor. Bu çukurlara düşen müşteri veryansın ediyor. Kiminin jantı eğriliyor, kimi aracın alt takımlarına zarar veriyor. Biz zaten müşteri bulmakta zorlanırken, elimizdeki müşterileri de bu yolun bozukluğu nedeniyle kaybediyoruz. Biz burada çalışma yapıldığını görmüyoruz. Burada yüzlerce insan ekmek yiyor. Sanayinin taşınması konusu çıktıktan sonra hiç ilgilenmemeye başladılar" sözlerini kaydetti.

GELİP HALİMİZİ GÖRSÜNLER

Sokaklarda sadece idareten yama yapıldığını vurgulayan Sami Gümüş, "Buraya idareten yaptıkları yamalar iki araç geçince patlıyor. Buraya baktıkları yok, bir tek çöp topluyorlar. Müşteri gelmiyor, gelemiyor. Yüzlerce kişinin ekmek yediği bu sanayide, yollara güzel bir asfalt döşemek ve esnafın sıkıntısını çözmek bu kadar mı zor? Ben zor olduğunu düşünmüyorum, yapmak istemedikleri için yapmıyorlar. Yoksa burada yapılacak işlemler oldukça basit. Gelip görsünler, insanlar burada ne şartlarda çalışıyor, arabalar nasıl geçiyor" şeklinde konuştu.

YOK SAYILIYORUZ

Tüm esnafın aynı dertten muzdarip olduğunu kaydeden Salim Usta, "Yollar köstebek yuvası gibi. Sanayici arkadaşlarla da bu konuyu hep konuşuyoruz. Gerekli özen gösterilmiyor. Sanayimizdeki köprünün altı çöpten geçilmiyor. Samsun çok güzel bir şehir ama bu şehre hakkını vermiyorlar. Bu sanayiye hiçbir şekilde bakmıyorlar. Sanayinin etrafı çevrilse ve kapı yapılsa, bugün çok daha güzel durumda olurdu. Ancak bu sanayi ve sanayi esnafına değer verilmiyor, burada çalışan insanlar yok sayılıyor" ifadelerini kullandı.

UNUTULDUK

Sanayinin kaderine terk edildiğini ve unutulduğunu belirten sanayi esnafı Alper Bekiz, "Burası en az 2 senedir unutulmuş durumda. Yollarımızın birçoğunda gider yok, böyle olunca az bir yağmurda bile bu çukurlara su doluyor. Bu sanayide sadece sanayici gezmiyor, doktoru, öğretmeni her meslekten ve yaştan insan geziyor. Bu kirliliği gören müşteri, 'Ben nereye geldim' diyor. Esnaf, kendi imkanlarıyla bu çukurları kapatıyor ama yeterli olmuyor. Seçim öncesinde gelip yama yapıyorlar. Seçim geçtikten sonra bir daha uğramıyorlar" sözlerini kaydetti.

SEÇİM ZAMANI GELİYORLAR

Sanayide sadece seçim zamanı çalışmalar yapıldığını savunan Mehmet Kuru, "Seçim zamanı geliyorlar, 'Ağam, babam, paşam' diyorlar. Sonra bizi tanımıyorlar. Ülkemizde ve şehrimizde rant olmayan yere hiçbir şey yapmıyorlar. Bir şey yaptırmak istiyorsan rant sağlayacaksın. Bizi ve bu sanayiyi gözden çıkardılar. Yetkililere soruyorum, kendileri böyle bir yere gelmek ister miydi? Yaşadığımız sıkıntıyı biz biliyoruz. Seçim dönemi yine gelip buradaki insanların gönlünü almaya çalışıyorlar. Yöneticilerin ne düşündüğünü merak ediyorum. Sanayideki bu millet ne yapsın?" dedi.

Şükrü Berk ASKAR/ ÖZEL HABER