Samsun'un Havza ilçesinde, Genç Çiftçi Projesi kapsamında çiftçiye verilen küçükbaş hayvanlarda veba çıkmasının ardından 7 mahalle karantina altına alınmıştı. Olayın ardından bölgeye giden CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, mağdur çiftçilerle görüştü.

DOĞRU BİR İŞ YAPIN!

Üreticilerin desteklenmesi, gelir artışı sağlanması için verilen hibeleri desteklediklerini belirten Zeybek, 'Ülkemizde dağıtılan küçükbaş hayvanlarda görülen veba hastalığı nedeniyle; hayvanların telef olması büyük ekonomik kayıplara neden oldu, çiftçilerde ise moral bozukluğu ve kaygılar yarattı. Hayvan üreticisi gençlerimize verilen hibe desteği; yandaş şirketlerden alınan 500 TL değerinde olan hayvanların, bin TL değer üzerinden genç çiftçilere sözleşme imzalatıldığı görülüyor. Vebalı, hastalıklı, kabahatli hayvan verilmesi devletin şanına yakışmıyor. İktidar yöneticileri, Allah için bir defa da rantsız, doğru bir iş yapsın ne olur?' diye konuştu.

ZEYBEK, ÖNERGE VERECEK

CHP'li Zeybek, 'Tarım ve Orman Bakanlığının bu projelerden sorumlu birimleri hastalıklı hayvan dağıtımı ile hastalığın yurt geneline yayılmasına zemin hazırlamıştır. Bu hastalıklı hayvanların hangi ülkelerden getirildiği ve hangi şirketlerden alındığının aydınlanması için mücadele edeceğim. Bakanlık, ilgililer hakkında yasal işlem başlatarak gereğini yapmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığının bazı yetkilileri yaptıkları açıklamalarda; ölen hayvanların yerine yeniden hayvan vereceklerini açıkladılar. Bu çiftçi kardeşlerimize 'konuyu kapatın, konuşmayın' demektir. Konuyu TBMM gündemine taşıyacağız ve olayın aydınlanması için Meclise araştırma önergesi vereceğiz. Genç Çiftçi Projesi kapsamında hayvanları veba hastalığından ölen çiftçilerin, zararlarının tamamının karşılanması gerekiyor. Ayrıca üreticiye hayvan dağıtımı yapılırken mutlaka ilgili birimler tarafından sağlık kontrolleri yapılmalı, sorumlular hesap vermeli' ifadelerini kullandı.