Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca afetlere dirençli bir Türkiye için toplumda önlem alma kültürünü önceleyen zihinsel dönüşümü gerçekleştirmek ve vatandaşların afetlerde güvende kalabilmeleri için ' Afetlere Hazırlık Yılı' çalışmaları başlatıldı. Bilgilendirme, tutum ve davranış değiştirme gibi temel hedefleri bulunan program için her ay farklı bir konuda olmak üzere toplam 12 tema belirlendi. Ağustos ayının teması ise "Afet Risklerini Anlamak.' Toplantının tanıtımı Samsun Valisi Osman Kaymak başkanlığında Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde (AFAD) gerçekleşti.

18 BİN 271 KİŞİYE EĞİTİM

Samsun AFAD toplantı salonunda gerçekleşen tanıtım toplantısında ilk olarak Samsun AFAD İnşaat Mühendisi Erkin Tekin tarafından 'Samsun'daki Afetlere Genel Bakış' konulu sunum gerçekleştirildi. Ağustos ayının ana teması olan 'Afet Risklerini Anlamak' konusuna dikkat çeken Tekin, Samsun AFAD olarak 2019 yılı içerisinde 18 bin 271 kişiye 'Temel Afet Bilinci' eğitimi verdikleri ve tüm Samsunlulara bu eğitimi vermek istediklerini ifade etti.

AFET BİLİNCİNİ YAYMAK İSTİYORUZ

Tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunan Vali Kaymak, 'Bakanlık her ay bir tema belirledi. Bu ay ki temamız ise 'Afet Risklerini Anlamak.' Bu anlamda bütün Türkiye'de olduğu gibi Samsun'da da afet bilincini topluma yaymak istiyoruz. Türkiye bir deprem ülkesi, çok ciddi fay hatlarımız var ve çok ciddi depremler yaşadık. Bu anlamda deprem öldürmez, bina öldürür gerçeğiyle, deprem bilincinin toplumun her kesimine yayılması lazım. Bu bilinci herkeste yaygınlaştırsak, tedbirli oluruz. 1999 depreminde görev almıştım. Orada gördüğüm deprem bilincinin olmamasıydı. Katlı binanın üzerine çıkılıyor, kullanılmaması gereken malzemeler kullanılıyor. Bu da çok kötü bir tecrübe oldu. Aradan 20 yıl geçti ve bu afet bilincini her kesime ulaştırmak lazım. Deprem bilinciyle yetişmiş bir mühendis, bir belediyede fen işleri müdür olursa, kesinlikle kaçak inşaata veya proje dışında hiçbir şeye müdür basmaz. Veyahut bu bilinci alan mühendis kendisi proje hazırlarken önleyecek seviyede hazırlar. Bakanlığımız riskleri artık parsel bazında belirliyor, bu çok önemli' ifadelerinde bulundu.

AFAD'I ARAYIN

AFAD'ın eğitimlerinin sürdüğünün altını çizen Vali Kaymak, 'AFAD olarak çadır kurma eğitimleri veriyoruz. Cezaevindeki mahkûmlara da verdirmeye çalışıyoruz. Japonya'da edindiğim bir tecrübe, herkes ilk yardım eğitimi almış. Yolda önünüzdeki adam kalp krizi geçirse yanındaki adam kalp masajı yapmasını biliyor. Bunlar hayat kurtaran tedbirler. Toplum olarak bu bilince ulaşmamız lazım. AFAD'ın programını takip ederlerse gerekli eğitimi almış olurlar. İnsanlar AFAD'ı arasınlar, talepte bulunsunlar. Mahallelerde ilk yardım kursları ve afetlere hazırlık eğitimlerini açabiliriz' dedi.

ÖNCELİK BİLİNÇ

Vatandaşların önce kendi güvenliğini sağlamasını gerektiğini vurgulayan Vali Kaymak, 'Vatandaştan beklentilerimiz şudur. Vatandaş oturduğu evin sağlam olup olmadığına bakacak. Biz neye bakıyoruz gidiyoruz binanın dış ve iç görüntüsüne bakıyoruz. Binanın statiği, jeolojik yapısına bakmıyoruz. Bunlar konusunda tüm vatandaşlar bilinçli olursa, bu bilinç müteahhidi, belediyeyi ve diğer kurumları zorlayacaktır. İlk önceliğimiz deprem duyarlılık bilincinin, bütün vatandaşların her birinin deprem uzmanı kadar işi bilmesidir. Bir ihmal in sitesine girmeye davet ediyoruz' diye konuştu.

ACİL TOPLANMA YERİ E-DEVLET'TE

Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) İl Müdürü Vekili Levent Uçarlı ise 'Vatandaşlarımız e-devlet üzerinden adreslerine en yakın alandaki acil toplanma alanlarını görebilirler. Aynı zamanda toplanma alanları tabelaları, belediyeler tarafından ilgili alanlara yerleştirildi. Depreme hazırlık sürekli aktif olan bir organizma. Bu anlamda da afet müdahale planı Samsun'da uygulanıyor, hazırlık anlamında çalışmalar devam ediyor. Samsun Afet Müdahale Planında 26 hizmet grubu var. Bunlara hizmet gruplarından sorumlu müdürlükler var. Her müdürlük ne yapılacağını biliyor. Samsun'da bir afet olduğunda, valimiz talimat veriyor ve birimler toplanarak afeti koordine ediyor' dedi.

BİLGİ ALDI

Toplantının ardından Vali Kaymak ve basın mensuplarına, Samsun AFAD bünyesinde bulunan ağır ve hafif tonajlı arama ve kurtarma araçlarının tanıtımı yapıldı. Toplantı canlı arama köpeklerinin gösterisi ile sona erdi.

Erdinç YILDIZ