Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Haber Gazetesi ve Haberaks TV'ye özel açıklamalarda bulundu. Göreve geldikten sonra birçok ilke imza attıklarını söyleyen Başkan Deveci, karşılaştıkları mali tablo nedeniyle yaşanan zorlukları ve Atakum'u yaşanılabilir bir kent yapmak için koydukları hedefleri anlattı.

BU KADARINI BEKLEMİYORDUK

Atakum'un 31 Mart'ta demokrasi dersi verdiğini söyleyen Deveci, "Atakum halkına tekrar teşekkür ediyorum. Atakum da aynı İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin gibi demokrasi liginde sınıfı geçen kentlerden bir tanesi. İlk 5 ayımız zor geçti, zor geçeceğini de biliyorduk. Başkan adayı olmadan önce de CHP İlçe Başkanı olarak Atakum'un sorunlarını biliyordum. Neyle karşılaşacağımızı büyük ölçüde tahmin ediyordum ama bu kadarını beklemiyordum. Sorunlarımız aşılmaz değil. Yerel yönetimlerdeki borç yükünün yönetimi kolay değil. Ama imkansız da değil. Şu anda Atakum Belediyesi'nin bütçesini sadece emlak vergileri oluşturuyor. Bunun dışında İller Bankası aracılığıyla merkezi bütçeden pay alıyoruz ancak bu paranın da yaklaşık olarak yüzde 75'i belediyenin borçlarına kesiliyor. Topladığımız emlak vergileriyle, belediye çalışanlarının maaşını zorlukla ödüyoruz" ifadelerini kullandı.

ATAKUM'UN EKONOMİSİ ÇÖKMÜŞ

Deveci, "Atakum 700 bin nüfusa göre planlanmış. Düzenleme ortaklık payıyla parklar, bahçeler, arsalar oluşturulmuş. Kaynak üret diyecekler, kaynak yok. Atakum, ekonomik olarak neden çöktü? Çünkü Atakum bundan önce hızlı büyümüş, hızlı yapılaşmış. Çok inşaatın yapıldığı bu dönemde, toplanan altyapı ve ruhsat bedelleri ile Atakum Belediyesi'nin yasal bütçesinin üç katına çıkılmış. Yöneticiler, bunun hep böyle gideceğini düşünmüşler. Türkiye'de ekonomik kriz başlayıp, inşaat sektörü çökünce Atakum'da ayda 1-2 inşaat ruhsatı veriliyor. O bütçe yok. Geriye sadece emlak vergisi kaldı, o da bu borçları ödemeye yetmiyor" şeklinde konuştu.

NEREDE BU PARA?

Belediye iştiraki Atakum İmar İnşaat'ta birçok sıkıntı olduğunu belirten Başkan Deveci, makam koltuğuna oturduktan sonra hacizlerin başladığını söyledi. Şirketin denetlemeleri sırasında birçok usulsüzlük saptandığını dile getiren Deveci, "Atakum İmar İnşaat'ta çok sıkıntı var. Şirketin 5 yıl önce 600-700 bin lira olan sermayesi, 8 milyon liraya kadar çıkarılmış. Bu 8 milyon lira ortada yok. Bunun dışında piyasaya 38-40 milyon lira borç var. Ortada olmayan 8 milyon lira da çıkıldığında, 30 milyon lira borç var. 13 milyon lira SGK, 4 milyon vergi borcu ve geri kalan kısmı piyasaya olmak üzere borç var. Bunları belgeleriyle tespit ettik. Şirketin müdürü verdiği bilançoda, kasada 7 milyon 200 bin lira para var diyor. Biz o bilançoyu inceleyince, 'Parası olan şirketin borcu da olmaz' şeklinde düşündük. Ancak borç için icraya gelindi. Müdüre parayı sorduk, paranın olmadığını söyledi. Nerede bu para? Bilançoya göre var ama aslında yok. Şirketin durumuyla ilgili belgeleriyle birlikte tutanak tutturduk. Biz bu şirketi devralmadık, eğer devralsak bu paranın kasada olduğunu kabul etmiş olurduk. İlgili belgeyi cumhuriyet savcılığına gönderdik. Şirketin bilançosu kasada 7 milyon 200 bin lira varmış gibi kurulmuş. Bu şirketin borcu var, bunun ödenmesi gerekiyor. Şirket iflasta, tüm hesapları hacizli ve tüm mallarına el koyuldu. Bu şirkete iyi niyetle para vermiş ve alacağını almak için bekleyen çok vatandaşımız var. Bu konuda bir akıl yürütmemiz lazım. Valiliğin, milletvekillerinin, kaymakamların, ticaret odaları ve esnaf odalarının bu işe el atması lazım. Alacaklı parasını nasıl alacak, belediye bu borcu nasıl ödeyecek? Hukuken bunun tek yolu, bu şirkette sermaye artırımına gitmek. Bunu ne meclisten geçirebiliriz, ne de aktaracak kaynak bulabiliriz" diye konuştu.

MEVZUAT KARMAŞASI VAR

Deveci, Samsun'daki diğer belediyelerin de benzer sorunlar yaşadığını ve şehir esnafına olan borcunun 500 milyon liranın üzerinde olduğunu vurgulayarak, "Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Belediyelerin ayrıca kamuya, sigortaya, bankalara, vergi dairesine borcu var. Bu borçlar ertelenmeli ve belediyelerin esnafa olan borcunu ödemesi sağlanmalı. Böyle olursa piyasa hareketlenir. 500 milyon lira Samsun ekonomisini ayağa kaldırır. Eğer böyle giderse, belediyeler batmasa da esnaf tek tek kepenk kapatır. Bu Atakum Belediyesi'nin tek başına yapabileceği bir şey değil. Bunu merkezi hükümet yapmalı. Belediyelerin kamuya olan borçları, faizleri silinerek en azından 10 yıl ertelenmeli. Bazı işadamlarına yapılanlar, devletin kendi kurumlarına da yapılmalı. Türkiye bu çıkmazdan, yerel yönetimlerdeki bu başarıyla çıkar. Özellikle büyükşehir yasasının uygulandığı belediyelerde, mevzuat karmaşası var. Ben bir hukukçu olarak sürekli mevzuat duvarına vuruyorum. Belediye mevzuatı 117 değişik kanun ve yönetmelikle düzenlenmiş. Bir hukukçunun bile bunu takip edebilmesi mümkün değil. Her platformda bunu dile getiriyorum. Bunun çözülmesi lazım. Belediyenin gelir kaynaklarının dengeli, sağlam ve güvenilir olması lazım" sözlerini kaydetti.

BU TABLOYU CEMİL DEVECİ OLUŞTURMADI

Deveci, bu zorlu dönemden çıkmak için seferberlik ilan ettiklerini vurgulayarak, "Belediye çalışanları rantabl kullanılmalı. Bizim bir kere çalıştığımız ama sonra iş veremediğimiz arkadaşlar, gerekli işlere gönüllü gitmeli. Böyle davranmalıyız ki, çark dönsün. Bu tabloyu Cemil Deveci oluşturmadı. Kimseden korkum yok, benim dayanağım halk. Hangi sorunla karşılaşırsam çıkıp anlatacağım. Bu sorun, halkla birlikte çözülür. Belediye çalışanlarımız özverili davranmalı. Bunu gören Atakum halkı, burada yaşamanın hassasiyetini anlar. Çalışan, çalıştığı yerdeki tavrıyla çevresindekini etkileyecek. Birbirimizi etkileyeceğiz ve hep beraber bu sıkıntıdan çıkacağız. Türkiye'nin tamamında bu özveriyle kötü durumdan çıkabiliriz. Türkiye işgal edilmişken, tıbbiyelilerin tümü Çanakkale'ye gittiler ve geri gelmediler. Bu vatan böyle kuruldu. Kenti birlikte temiz tutacağız, vergimizi ödeyecek ve nereye kullanıldığını denetleyeceğiz" dedi.

VATANDAŞ BİZİ SORGULAMALI

Kötü tablonun sorumlusunun yanlış yönetimler kadar Atakumlular da olduğunu ifade eden Deveci, "Atakum Belediyesi yöneticileri ve çalışanlarının yanı sıra Atakumlular da bu zorlukla karşı karşıya. Bugünkü tablonun birinci sorumlusu Atakum seçmeni. Seçmen, oyunu, vergisini verdikten sonra takipçisi olacak. Demokratik ülkelerde seçmen budur, kent kültürünü içine sindirmiş seçmen budur. Seçmen, vergileriyle oluşan belediye bütçesinin nereye harcandığını takip etmeli. Ancak bugüne kadar ne seçmen böyle bir talepte bulundu, ne de yöneticiler bu şeffaflığı gösterdi. Ben şimdiye kadarki siyasetçilerden farklı bir yol izleyeceğim. İcraatlarımın, kararlarımın sorgulanmasını istiyorum" diye konuştu.

ATAKUM'UN SORUNLARI RÜYALARIMA GİRİYOR

Deveci, Atakum'un sorunlarını çözmek için gecesini gündüzüne kattığını belirterek, "Sabah 8.00'den gece 23.00'e kadar çalışıyorum. 6 saat uykum var ve bu uyku sırasında da çokça rüya görüyorum. Rüyamda dahi Atakum'un sorunlarını görüyorum. Belediyedeki müdürlere ve çalışanlara da, 'Eğer Atakum adına ne yaptığınızı düşünmüyorsanız, Atakum'un sorunları rüyanıza girmiyorsa Atakumlu değilsiniz' dedim. Eğer belediyedeki her çalışan bu noktaya gelmiş olursa, biz buradan başarıyı çıkarırız. Ortak akıldan yanayım, ne yapılmasına ilişkin önerileri bekliyorum. Böyle bir yönetim aklının Atakum Belediyesi'nde kurumsallaşması, gelecek yıllarımızın kazanılması anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

ÖRNEK OLMALIYIZ

2020-2024 Stratejik Plan Toplantısı gerçekleştirdiklerini söyleyen Deveci, "5 Yıllık Strateji Planı'nı oluşturduk. Tüm STK'ları, muhtarları ve halkı davet ederek herkesin görüşünü aldık. Bu 5 yılı ve sonraki 5 yılları planlayacak bir zemin oluşturuyoruz. Benim bir siyasi geçmişim var, beni tanıyan herkes bunu bilir. Ancak ben 31 Mart'tan beri önce Atakum partisi, daha sonrasında ise Samsun partisi üyesiyim. Özellikle AK Parti ve MHP'li meclis üyelerine söylüyorum. Meclis toplantılarımızı canlı yayınlıyoruz. Ben belediye meclisinde Atakum'un aleyhine olacak hiçbir kararı geçirmeyeceğim. Ben yanlış bir karar verdiğimde, muhalefet partisinin üyesi beni uyaracak. Diyelim ki biz fark edemedik, dışardan insanlar bizi uyaracak. Bunun için kamuya açık yapıyoruz. Dürüst, şeffaf, hesap verebilir, katılımcı bir yönetim şekliyle Atatürk'ün şehri Samsun'un Atakum ilçesinden diğer belediyelere örnek olabilirsek, bu birinci kazanımımız olur. Bunun bütçede karşılığı veya sermayesi yok, bunu hep birlikte yapacağız" şeklinde konuştu.

ROTAMIZ TURİZM

Atakum'un turizm kenti olma hedefi için hiçbir şey yapılmadığını vurgulayan Başkan Deveci, "Kentin 50-100 yıllık geleceği planlanmamış. Atakum'un kurulduğundan beri turizm merkezi olma iddiası var ancak bunu gerçekleştirmek için hiçbir şey yapılmamış. Bu kentin tarım ve hayvancılık yapılacak alanı yok, sanayi yapılacak yeri yok. O zaman bu kent ya emekli kenti olacak ya da kendi rotasını çizecek. Atakum'un rotası turizm olmalı. Bu zamana kadar çok seslendirilmiş ama bir şey yapılmamış. Turizmin altyapısı sanat ve kültürdür, ulaşılabilir bir kent olmaktır. İnsanlar buraya geldiğinde 'Ben burada denize girebilirim, yeşil alanlara gidebilirim, kültür sanat etkinliklerine katılabilirim' diyebilmeli. Henüz bu noktada değiliz. Şu anda belediyeyi yürütmeye çalışıyoruz, yürümeye başladıktan sonra adım adım turizm kenti olma noktasına getireceğiz. Bizim hedefimiz bu, belediyenin bürokrasisini de buna göre hazırlıyoruz" sözlerini kaydetti.

ATAKUM'DA ATAKUMLULAR ÇALIŞACAK

İlçede işsizlik sorununun çözümü için projeler geliştirdiklerini belirten Deveci, Atakum İstihdam Merkezi (ATİM) açtıklarını söyledi. İlçede oluşan istihdamın Atakumlular için kullanılmasını hedeflediklerini söyleyen Deveci, "İşsizlik, Türkiye'nin sorunu. Seçim öncesinde anlattığımız bir projemiz var. Atakum İstihdam Merkezi kurduk, İŞKUR ile protokol imzaladık. İş başvurularını alıyoruz, meslek ve yaşa göre tasnif ediyoruz. Örnek olarak, bir otelden iş teklifi geliyor, biz de bu doğrultuda gençlerimize eğitim veriyoruz. Sonrasında belgesini veriyoruz ve işverenlere yolluyoruz. Atakumlular, Atakum'da çalışacak. Atakum'da kadın çok önemli. Kadını öne çıkarmamız gerekiyor. Belediyemizde bununla ilgili çalışmalar var. Kadın emeğini bir sektör haline getireceğiz, bir kooperatif kuruyoruz. Dünyanın başka bir ucuna ulaşacak markalar çıkarak bir organizasyon oluşturmaya çabalıyoruz" dedi.

ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞMALARI

Başkan Deveci, Türkiye'de bir ilk olarak Muhtarlar Meclisi kurduklarını dile getirerek, "Atakum Belediyesi olarak, Türkiye'de ilk olarak Muhtarlar Meclisi'ni kurduk. Tüm muhtarlarımız sorunlarını anlatıyor. Kentin yönetiminde yükümüzü hafifleten ve yönetim sorumluluğunu tabana yayan bir uygulama. Atakum'da köy hayatı yaşayan 30 mahalle var. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bu köylere ilişkin projemizi sivil toplumla, kooperatifle beraber hazırlıyoruz. Damızlık hayvanın temininden, beslenmesi, sütünün sağılması, depolanması ve satılmasına kadar tüm aşamaları Atakum Belediyesi'nin desteğiyle kooperatif gerçekleştirecek. Organik tarım ve hayvancılığı öne çıkarıyoruz. Alanımız az, daha kaliteli ve katma değeri yüksek ürün üretmeliyiz. Köylerimizde fındık, kestane ve ceviz üretiliyor, bunları tescilleyeceğiz. Atakum Belediyesi'nin sıkıntısı çok ama Türkiye'de ilk olacak böyle projeleri geliştirdik. Bunlar Atakum'da olmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

SAHİL İÇİN SÖZ SAHİBİ DEĞİLİZ

Deveci, önceki haftalarda Atakum'da denize kanalizasyon karışmasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Deveci, Atakum'daki arıtma tesisinin zaman zaman arıza yaptığını ifade ederek, "Bu tür kaçaklar olduğunda halk uyarılmalı ve herkese bilgi verilmeli. Bu tesis eskimişse, Karadeniz'in gözbebeği Atakum'daki bu sistem yenilenir. Biz Büyükşehir Belediyesi ile bu konularda konuşabiliyoruz. Bunlar, Dereköy Balıkçı Barınağı'ndan kaynaklanıyor. Samsun'un ticareti sadece balıkçılıkla dönmüyor. Bu barınak başka yere kaydırılabilir. Sahili geri getirmek mümkün değildir ancak barınağın taşınması mümkün. Orada bir koku problemi de var. Bunun giderilmesi gerekiyor. Atakum'da 35 km sahil var ancak belediye buraların yönetiminde söz sahibi değil. Asıl çarpıklıklardan birisi de bu. Atakumlular bu konuda duyarlı olsunlar, beni yalnız bırakmasınlar" ifadelerini kullandı.

KENT KÜLTÜRÜ OLUŞMALI

İlçede 35 bin üniversiteli yaşadığını belirten Deveci, "Atakum'da yaşayan insanlar çok eğitimli ve sınırlarımız içerisinde 35 bin üniversiteli yaşıyor. Üniversiteli gençleri düşününce borçları unutuyorum. Çünkü; onlar büyük bir zenginlik. Bunu değerlendirmemiz lazım. Onların gençliklerini, enerjilerini şehre yansıtmamız gerekiyor. Bunun için sermayeye de gerek yok. İnsanı, kültürü, yaşadığı alanı da planlamak lazım. Eğer bunlar planlanırsa kent kültürü oluşur. Atakum'da kent kültürünü yerleştirmeliyiz, sanatın kucaklayıcı dilini yaygınlaştırmalıyız" şeklinde konuştu.

HUZUR KENTİ ATAKUM

Göreve başladıktan sonra birçok zorlukla karşılaştıklarını söyleyen Deveci, sözlerini şöyle tamamladı: "Şartlar zor, ben biraz zaman istiyorum. Sorunları bir bir aşarak gidiyoruz. Yılbaşından sonra bu kentin yaşanılabilirliği açısından sorun yaşamayacağız. Ben özel hayatımdan vazgeçtim, kendi kararımla 5 yılımı Atakum'a vakfettim. Atakumlulardan isteğim, para değil. Şehrin yaşanabilir olmasına, kültür-sanat kenti olmasına katkı vermelerini istiyorum. Atakumlular, arabalarıyla çarşıya gelmesin, bisiklet kullansın. Bu bir yaşam tarzı. Bunu yapacağız. Atakum'a spor yaptırmak lazım. 5 yılın sonunda Atakum, yaşanabilir bir kent olacak. Atakumluların, her sorununu içimde hissedeceğim. 5 yılın sonunda Atakum, kültür-sanat ve turizm kenti iddialarından vazgeçmemiş, herkesin kendin mutlu hissettiği bir kent olacak. İnsanlar, Atakum'un huzur içinde yaşayabildikleri bir yer olduğunu bilecek"

Şükrü Berk ASKAR