İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, çeltik hasadına kısa bir süre kala açıklamalarda bulundu. Yaşar, üreticilerin çeltik taban fiyatının bir an önce açıklanmasını beklediğini söyledi.

HASAT ÖNCESİ AÇIKLANMALI

Taban fiyatın hasattan önce açıklanması gerektiğini vurgulayan Yaşar, "Türkiye genelinde 1 milyon 50 bin 420 dekar alanda, Samsun geneline de 185 bin dekar alanda çeltik üretimi yapılmaktadır. Samsun, ülkemizde en büyük üreticilerden birisi konumundadır. Geçen yıl üreticilerimiz 133 bin ton çeltik üretimi gerçekleştirilmiştir. Türkiye genelinde geçen yıl toplam 940 bin ton çeltik üretimi gerçekleştirilmiştir. Yani bu üretimler göz önünde tutulduğunda nüfusun önemli bir bölümü geçimini çeltik üretiminden sağlamaktadır. Geçen yıl 17 Ekim 2019 tarihi itibariyle emanet alımlar başlamış ve 15 Kasım 2019 tarihinde de taban alım fiyatları açıklanmıştır. Yani geçen sene taban fiyatlar hasat sonrası açıklanmıştır. Bu sene de hükümetin aynı şeyi yapmasını istemiyoruz. Fındık taban fiyatlarında olduğu gibi çeltik taban fiyatlarının da hasat öncesi açıklanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

GİRDİLER YÜKSELDİ

2019 yılında girdilerin önceki yıllara göre çok fazla arttığını belirten Milletvekili Yaşar, "2019 yılında daha önceki yıllara oranla girdiler yükselmiştir. Gübre ve elektrikte yüzde 60-70'lere varan oranda artışlar olmuştur. İlaç, mazot, icar ve işçilik maliyetleri artmıştır. Enflasyonun durumu ortada. Bu artışlarla bir kilo çeltiğin maliyeti 2,5 lira olmuştur. Bu nedenle, üreticilerimizin talebi çeltik taban fiyatlarının en az 3 buçuk, 4 lira olarak açıklanması yönündedir. Ayrıca çeltik desteklerinin yaklaşık 10 yıldır aynı ve 10 TL olarak yapıldığını belirten üreticiler bu destek miktarının da artırılmasını istemektedir" ifadelerini kullandı.