Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Mehmet Kundak, Salıpazarı ve Terme ilçelerinde yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. İki ay önce Terme'de benzer bir sel felaketi yaşandığını vurgulayan Kundak, aradan geçen sürede Samsun'da ve Türkiye'de hiçbir önlem alınmadığını söyledi.

GÖREVLERİNİ YAPMADILAR

"Zarar gören tüm halkımıza geçmiş olsun" diyen Kundak, "CHP teşkilatlarımızla ve milletvekillerimizle her zaman olduğu gibi halkımızın yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Atakum Belediyemizin Salıpazarı'nda selden etkilenen mahallelere temiz su ve ayni yardımları halen devam etmektedir. Aşırı yağışların sıklıkla can ve mal kayıplı sel felaketine dönüşmesi kader olarak kabul edilemez. Terme ilçemizde iki ay önce yaşanan sel olayı için sahada yaptığımız inceleme ve değerlendirme sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmıştık. Gerek Çevre Şehircilik Bakanlığı, gerek Devlet Su İşleri gibi ilgili bakanlıklara bağlı kamu kurumlarımızın, gerekse ilgili yerel yönetimlerin acil yapması gereken çalışmaları kısaca özetleyerek, bir sonraki etkili yağışın sel felaketine dönüşmemesi için yapılacak her çalışmayı desteklemeye hazır olduğumuzu belirterek uyarılarda bulunmuştuk. Ancak iki ay önce Terme'de yaşanan sel olayından bu yana yerelde ve ülkede iktidar olanların görevlerini yapmadıkları bir sonraki aşırı yağışta ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

FELAKETE ZEMİN HAZIRLADI

Ranta dayalı yönetim anlayışının felakete sebep olduğunu savunan Kundak, "Kamu binaları dahil, dere yataklarına yapılaşmalara göz yumulmuş, genel bütçeye gelir sağlama uğruna imar barışı adı altında akıl ve bilim diışı, doğa düşmanı tüm inşaat faaliyetleri yasal hale getirilmiştir. Yaşanan iklim olaylarının felakete dönüşmesinin baş sorumlusu 17 yıllık iktidar ve yerel yönetimlerdir. Terme Çayının üst kotlarında yaşanacak aşırı yağışların Salıpazarı ve Terme'de felkete yol açacağı biline biline; taşkın koruma amacıyla ihale edilen Salıpazarı Barajı ve Terme sel kapanı için ödenek yokluğu gibi bir bahaneyle halen bir çalışma başlatılmamıştır. Terme'de yaşanan sel olayından bu yana bölgede yağmur suyu altyapılarına öncelik verilmemiş, suyun akışına set çeken köprüler için çalışma başlatılmamış, kritik noktalarda kanal düzenlemeleri yapılmamış, dere yataklarının düzenli temizlikleri ve ıslah çalışmaları tamamlanmamış ve 23-24 Ağustos tarihinde yaşanan aşırı yağışın sel felaketine dönüşmesine zemin hazırlamışlardır" şeklinde konuştu.