İLÇE BETONLAŞTI

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı İshak MEMİŞOĞLU'nun yönettiği panelde konuşan Elektronik Mühendisi ve Samsun Çevre Platformu dönem sözcüsü Mehmet ÖZDAĞ Terme ilçe merkezinde beton ve parke taş döşenmesi suretiyle kentin betonlaştırıldığını, belediyenin yıllık beton imalatlarının tarımsal üretim miktarı açısından kişi başına daha fazla olduğunu, yaşanan süreçte çevresel dengeleri bozulduğunu ifade etti.

DENİZ SUYU ISINDI

Küresel iklim konusuna değinen İnşaat Mühendisi Murat Şenel 'Karadeniz'in haziran ayında 19 derece olması gereken yüzey sıcaklığının 26 dereceye yükselmesine bağlı olarak buharlaşma arttı. Bu durum karasız yağışları getirdi' dedi. Ayrıca Karadeniz su seviyesinin her yıl 7 mm yükseldiğini söyleyen Şenel; yüzyılın sonunda yaklaşık 45 santimlik bir yükselmenin beklendiğini ifade ederek tüm yatırımcı kurumların ve firmaların yatırımlarında bu yeni durumu dikkate alarak projelerini gözden geçirmeleri gerektiğini hatırlattı.

PROJELER HAYATA GEÇMELİ

Yörede taşkınların zararlarının azaltılması amacıyla DSİ tarafından geliştirilen projelerin bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Şenel 'Önceki yıllarda kent merkezinde yapılan ve yapılması önerilen taşkın kontrol tesislerine müdahale asıl sorunu kent merkezinde artırdı. Küresel ısınma sonucunda Karadeniz'de yağışların %10-20 artma riski var. Yukarı havza önlemleri ve mansap şartları bir an evvel çözüme kavuşmalı' diye konuştu

SALIPAZARI BARAJI

Salıpazarı barajının bilgi kirliliği nedeniyle taşkın zararlarını tek başına engelleneceğinin düşünülmesine açıklık getiren Şenel 'Yeşildere ve Konakören dereleri asıl su potansiyelini oluşturuyor. Barajın asıl amacı Salıpazarı, Çarşamba, Ayvacık ve Terme ilçelerine içme suyu temini yanı sıra 15400 dönüm araziye sulama suyu sağlamak, ilave bir faydası ise yaklaşık 9 milyon m3 taşkın hacmini önlemek olacaktır' dedi.

ÇİFTÇİNİN ZARARI KARŞILANMALI

Ziraat Mühendisleri Odası adına konuşma yapan Ziraat Mühendisi Hayati Tosun ise taşkınların tarımsal girdi ve çıktılara olan zararlarından bahsederek çiftçinin zararlarının karşılanması ve mevcut borçlarının ertelenmesi istedi. Fındık tarımının ülkemizdeki tek yerli ve milli ürün olduğunu, yöredeki en büyük tarımsal ve ekonomik girdi kaleminin de fındık tarımı olduğunu, 2B arazilerindeki tarım alanlarında yaşanan taşkın zararlarının karşılanmasındaki hukuki zorlukların bir an evvel giderilmesi gerektiğin savundu.

"BİZE SAHİP ÇIKIN'

Panelde söz alan Terme çiftçileri sorunların kaynaklarının ve çözüm önerilerinin gayet iyi izah edildiğini ifade ederek zararlarının giderilmesini, kalıcı önlemler alınmasını, DSİ ve diğer kurum yatırımlarının bir an evvel yapılması hususunda yerel yöneticiler ile siyasi parti temsilcisi milletvekillerinin kendilerine sahip çıkmalarını, gerekli ödeneğin çıkartılması hususunda daha aktif ve sonuca ulaşacak şekilde davranmalarını talep ettiler.