İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Kanadalı madencilik firmasının Samsun'da bulunan Şahin Dağları'nda altın aramasını eleştirdi ve konuyu TBMM'ye taşıdı. Milletvekili Yaşar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

DERHAL İPTAL EDİN

Milletvekili Yaşar, 'Hükümet, Kanadalı madencilik firmasının Türkiye uzantısı konumunda olan Tüprag firmasına ilk olarak Kavak ilçesinde 2 bin hektarlık, ardından bin 956 hektarlık, daha sonra bin 975 hektarlık en son olarak da bin 911 hektarlık alanda altın arama izni vermiştir. Bu izinlerin ardından hükümet, Havza ilçesinde de toplam 11 bin 758 hektarlık alan için jeolojik haritalama, jeolojik etüt, sismik, karot, kırıntı ve numune alma ile bunlara yönelik sathi hazırlık işlemleri konusunda maden arama izni vermiştir. Verilen bu altın arama izinlerine karşı Samsun'da büyük bir tepki oluşmuştur. Hiç kimse Şahin Dağları'nda ekolojik dengenin bozulmasını ve altın aranması yapılmasını istememektedir. Bu nedenle, Kavak ve Havza'nın, Kaz Dağları olmasına izin vermeyeceğiz. Bizler, ormanın üstünün altından daha kıymetli olduğuna inanıyoruz. Samsun halkımız da böyle düşünmektedir. Buradan tüm yetkilileri uyarıyoruz ve Kanadalı şirkete verilmiş olan arama ruhsatının derhal iptal edilmesini istiyoruz. Ayrıca hükümetten bu konuda olumlu bir açıklama bekliyoruz. Milletimizle ve hemşehrilerimizle birlikte hep beraber bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Konuyu zaten Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de taşımış bulunuyorum' diye konuştu.

DOĞAYA ZARAR VERİLDİ Mİ?

Yaşar, yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: 'Bazı basın yayın organlarında, Kanadalı bir altın madenciliği firmasının Samsun'un bir doğa harikası konumunda olan Şahin Dağları'nda altın aramak için ruhsat aldığına dair haberler yayınlanmaktadır. Bu bilgiler ışığında; Samsun Şahin Dağları'nda altın aramak için herhangi bir firmaya ruhsat verilmiş midir? Ruhsat verilmiş ise bu ruhsat hangi tarihte, hangi kurum ve kuruluş tarafından hangi firmaya ve kaç yıl süreyle verilmiştir? Ruhsatı alan firma, Şahin Dağları'nda şu ana kadar herhangi bir çalışma yapmış mıdır? Yapmış ise hangi çalışmaları yapılmıştır? Bu çalışmaları yaparken, doğaya herhangi bir zarar verilmiş midir? Verilmiş ise doğaya vermiş olduğu bu zararlar nelerdir? Ruhsatı veren kamu kurum ve kuruluşları, hangi gerekçelerle bu firmaya altın arama ruhsatı vermiştir? Kamuoyundan gelen tepkileri dikkate alarak bu ruhsatı iptal etmeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?'