HaberlerArı ölümleri üreticiyi etkiliyor

Arı ölümleri üreticiyi etkiliyor

Yıllık 110 bin ton civarında gerçekleşen bal üretimiyle Çin'in ardından dünyanın ikinci büyük üreticisi olan Türkiye'de son yıllarda yaşanan arı ölümleri bal hasadını ve üreticileri olumsuz etkiliyor

Arı ölümleri üreticiyi etkiliyor

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, ülkede hangi bölgede arı ölümü varsa birlik olarak üniversitelerden bilim heyetleriyle o bölgelere giderek çözüm üretme gayreti içerisinde olduklarını söyledi. Arı ölümleriyle ilgili sorunların ciddi olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan Şahin, "Son yıllarda iklimsel değişikliklerin yanı sıra pestisitlerin (mikroorganizma ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar) kullanımının ve biyolojik kirliliğin artmasıyla arı ölümlerinde artış yaşanarak kitlesel arı ölümlerine doğru bir geçiş yaşandı" diye konuştu. Türkiye'de arı ölümlerinde yaşanan artışın sebebinin bölgesel değişkenlikler gösterdiğine dikkati çeken Şahin, geçen yıl Doğu Anadolu Bölgesi'nde 5 ilde üniversitelerin bilim heyetleriyle yaptıkları çalışmalarda ortaya çıkan en temel sorunun biyolojik kirlenme olduğunu gördüklerini dile getirdi. Dünya genelinde ilaçlama yapılırken aynı ilacın aynı anda aynı bölgede yapıldığını ifade eden Şahin, Türkiye'de buna riayet edilmediğini savundu. Sahalarda çok fazla pestisit kullanımı olduğuna dikkati çeken Şahin, "Bu da arılarımızın dirençlerini düşürüyor. Burada kalıntılı ve direnci düşük arılarla biz bal üretmeye çalışıyoruz" dedi.



SIRADAKİ HABER