Salıpazarı 23 Ağustos günü yaşanan sel ve heyelan felaketinde büyük yara aldı. İki vatandaşımızın hayatını kaybettiği o felakette tarım arazileri, birçok ev ve iş yeri de zarar gördü. Peki, o afetin ardından ilçede neler yapıldı? Hasar tespit çalışmalarıyla ilgili son durum ne? Bir kez daha gündeme gelen Salıpazarı Barajı yapılsaydı afet önlenir miydi ve bu baraj ne zaman yapılacak? Bu hafta konuğumuz olan Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül tüm bu soruları içtenlikle yanıtladı.

23 Ağustos günü ilçede neler yaşandı?

Halil AKGÜL: Konuşmamın başlangıcında yaşanan afette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Yüce Rabbim İnşallah bir daha böyle bir felaket yaşatmaz. O gün çok farklı bir gündü. Ben 55 yaşındayım. 60 yaş üstündeki büyüklerimizle konuşuyorum. 1961 yılında böyle bir afetin yaşandığını, ondan sonra olanlarınsa bu kadar yüksek boyutta olmadığını söylüyorlar. Normalde Salıpazarı'na bir yılda yağan yağmurun üçte biri o gün sadece 24 saatte yağdı. Gerçekten büyük bir felaket yaşadık. Ayrıca Salıpazarı'nda sel olan günün öncesinde de bir hafta boyunca yağmur yağışı söz konusu olmuştu. Bu nedenle de toprakta yumuşama meydana geldi. 23 Ağustos günü saat 11:30 sularında başlayan aşırı şiddetli yağmur da saat 14:00'da kadar devam etti. Bu da heyelan oluşmasına sebep oldu. Daha sonra gece saat 00:00 ve 02:30 arasında gündüz yağandan daha şiddetli olan yağış ilçe merkezimizin bütün mahallelerinde heyelan oluşturdu. O gece sabaha kadar ayaktaydık. Sözün bittiği noktaydı diyebilirim.

Ne yazık ki 2 vatandaşımız da hayatını kaybetti…

Halil AKGÜL: Evet, maalesef iki vatandaşımız heyelana kapıldı. Birisi saat 12:30 civarında, diğeriyse Cuma namazı sonrası oluşan heyelanda hayatını kaybetti. Cenazelere hemen ulaşıldı. Çok büyük üzüntü duyduk.

Afetin yaşandığı günden sonra neler yapıldı, şuan gelinen nokta nedir?

Halil AKGÜL: İş yerlerimizde temizleme çalışmaları yapıldı. Ekiplerimiz ve vatandaşımızın gayretiyle bu konuyu kısa sürede çözdük. Bir iki gün içinde alt kısmı su basan hastanemizi temizledik. Birçok bölgemizde maddi hasar tespitleri yapıldı tabi ki gerekli yardımlar yapılacak. Ancak vatandaşımızın mahsulü ile ilgili sıkıntısı var onun yanı sıra da mahalle yollarımızda yüzde 80 oranında zarar söz konusu. Gece yağan ikinci büyük yağışta yol ağlarımızda çok büyük heyelanlar oluştu. Yolda kopmalar oldu, menfezler oluştu, yollarımızın sanat yapısı bozuldu. Bazı bölgelerimizdeki yollar tamamen kullanılamayacak hale geldi. İlk gün 16 araçla başladığımız çalışmalarımızı bugünlerde 26 iş makinesi 8 kamyonla sürdürüyoruz. Gerek Büyükşehir belediyemizin gerek bizim kiraladığımız ve gerekse de komşu belediyelerimizden gelen araçlarımız ile hiç durmadık. Ben bir kez daha özveri ile çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyor onları kutluyorum. Süreç hala devam etse de artık yavaş yavaş normale dönüyoruz. Devlet büyüklerimizin yardımıyla yaraları saracağımıza inanıyorum.

İlçede şuan içme suyu ile ilgili bir sıkıntı var mı?

Halil AKGÜL: İlçe merkezimize Tacalan ve Karacaören mevkiinden gelen bir suyumuz vardı. Daha sonra SASKİ'nin de imkanlarıyla Salıpazarı Çarşamba karayolu üzerinde Demiraslan mevkiinden sondajla su tespiti yapıldı. Bu su, Salıpazarı'ndaki depomuza bağlanmıştı. İyi ki de bağlanmış. Eğer bağlanmasaydı oluşan hasardan dolayı Salıpazarı ilçe merkezinde de su sıkıntısı çekecektik. Yağan yağmurda şebekelerin zarar görmemesi mümkün değildi. Ama ilçe merkezimize bir gün içinde yapılan sondaj çalışmasından gelen su bağlandı. İlçe merkezimizde su sıkıntımız hiç olmadı. Salıpazarı'ndan Termeye giden Emiryusuf grup suyu var. Buradan, Salıpazarı merkezde bulunun üç mahallemiz su alıyor. Bu mahallelerimize de su verildi. Onun dışında Salıpazarı'nın diğer mahallelerindeki suya yönelik bozulmaların da giderilmesi için ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor.

Yaşanan felaket öncesinde ilçede bir asfalt atağı başlatmıştınız, ayrıca yine yaptığınız bir park olduğunu biliyoruz. Onlarla ilgili son durum nedir?

Halil AKGÜL: Evet çok güzel bir park yapmıştık. Ne yazı ki bu alan da selde zarar gördü. Tabii o zararlar bir şekilde telafi edilir. Bahsettiğiniz asfalt yapım süreci ile ilgili de malzeme taşımıştık hatta hala taşınıyordu. Ama bugün bir hesap yaparken yarın başınıza ne geleceğini bilemiyorsunuz. Şuan asfaltı unuttuk. Ulaşımı düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte asfalt çalışmalarını inşallah devam ettireceğiz.

14 evin selde büyük hasar gördüğünü biliyoruz onlarla ilgili neler yapıldı?

Halil AKGÜL: Evlerle ilgili hasar tespit çalışmaları yapıldı. Süreç devam ediyor.

Tarım arazileri ile ilgili zarar ne boyutta, fındıktan özellikle bahsetmekte fayda var.

Halil AKGÜL: İl ve ilçe tarımdan gelen arkadaşlarımız koordine halinde hasar tespit çalışmaları yapıyor. En büyük zarar fındıkta. Bildiğiniz gibi ilçenin en büyük geçim kaynağı fındık. İlk yapılan tespitlerde de yüzde 40-50 oranında bir hasar olduğu görüldü. Önümüzdeki günlerde de hasar tespiti sonucu bir komisyon kararı alınıp Bakanlar Kuruluna gönderilecek ve inşallah kuruldan çıkan karar ile de çiftçimizin bu seneki borçlarında erteleme olacağını düşünüyoruz. Hükümetimiz bu yaraları saracaktır.

Selin ardından Salıpazarı barajı konusu da yeniden gündeme geldi. Yapılacak mı baraj nasıl bir süreç söz konusu?

Halil AKGÜL: Öncelikle şunu söylemek isterim umarım yetkililerimiz alınacak tedbirlerle ilgi bir an önce harekete geçer ve sorunlar çözüme kavuşur. Üç dere Salıpazarı merkezinde birleşiyor, sonrasında Terme Çayı akıyor. Yani Salıpazarı'nda birleşen derelerde bir su baskını olduğunda bu baskın Salıpazarı'na verdiği zararın belki 3 -4 katını Terme'ye veriyor. Yani Salıpazarı'ndaki çalışma sadece Salıpazarı için olmayacak, özellikle Terme'de oluşacak baskını önlemek için de çok önemli. Salıpazarı Barajı bir derenin üzerine yapılacak ve bu Terme, Salıpazarı ve Çarşamba'nın içme suyu sorununu çözmüş olacak. Baraj artık olmazsa olmazımız. Genel Başkan Yardımcımız Çiğdem Karaaslan'da bir açıklama yaptı. Devlet Su İşleri Genel Müdürümüz de Terme'de yaptığı toplantıda Bölge Müdürümüze bilgi verdi. Bu barajın ihalesi 2017 yılında yapılmıştı. Ancak kamulaştırma ile ilgili sıkıntılar yaşandı. Ödenek azlığı dolayısıyla başlanamamıştı. Ama şuanda belli bir miktar ödenek ayrılmış. Bizi Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü'nden aradılar ve bir toplantı yapılacağını söyleyip yer tesisi yapmamızı istediler. Kamulaştırma ile ilgili vatandaşlara bilgi verilecek. Zannedersem müteahhit firma önümüzdeki günlerde baraj ile ilgili şantiyeyi kurup çalışmaya başlayacak.

Salıpazarı barajı yapılmış olsaydı bugün nasıl bir atmosfer olurdu?

Halil AKGÜL: Şehir merkezindeki taşkını yaşamazdık ancak yukarıdaki mahallelerimizde taşkın, heyelan ve yol tahribatlarını önleme şansı yoktu. Tabii barajında, hem içme suyu hem de taşkınlarla alakalı bir an önce yapılması elzem.

Benzer bir felaketin tekrarlanmaması için başka nasıl tedbirler alınacak?

Halil AKGÜL: Tabii sadece baraj yapılmasıyla iş bitmiyor. Salıpazarı şehir merkezinde toplanan iki dere üzerine de projesi yapılan tersip bendi dediğimiz sel kapanlarının da yapılması lazım. Yine üçüncü dere üzerine de tersip bendi, ayrıca baraj da yapıldığında taşkın ile alakalı korkulu rüya görmeyeceğiz. Yine Salıpazarı Merkezde daha önce Devlet Su İşleri tarafından planlanan iki köprümüzün yenilenmesi gerekiyordu bunlardan birini Büyükşehir Belediyemiz yeniledi. 2012 yılında selde zarar gören köprümüzü de İl Özel İdaresi yenilemişti. İki köprünün de projesi Devlet Su İşleri tarafından yapıldı ve ihale edildi. Bir köprü yapıldı ikinci köprümüzün ihalesi yapıldığı halde yapımına başlanmadı. En son taşkının bir miktar sebebi de yenilenmeyen bu köprü diyebilirim. Ayakları dar olan köprü baraj vazifesiyle taşkına sebep oluyor. Ödenek aktarılarak bu köprünün de bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Artık yol düzenlemeleri yapılırken kullanılan boruların boyutları da arttırılacak. En küçük alana bile 60'lık boru koyma kararı aldık. Arkadaşlarımız tespitlerini yaptı. Raporlarımızı Maliye Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığımıza göndereceğiz. Oradan gelecek olan kaynak ile beraber tüm yollarımızda suların rahat gitmesi için sanat yapılarını oluşturup üst yapıya geçeceğiz.

Geçtiğimiz günlerde sel bölgesini ziyaret eden Samsun Milletvekili Erhan Usta sahada makine göremediğini ifade etmişti. Neler söyleyeceksiniz?

Halil AKGÜL: Sayın Usta gelmiş ama görüşemedik. Kendisine herhangi bir bilgi verme şansımız da olmadı. Ben konu ile ilgili gerekli açıklamayı yaptım. Polemiğe girmek istemem. Makinelerimizin tamamı sahadaydı. Çalışmalarımız hala da devem ediyor. Konudan siyaset çıkartmak değil, yaraları sarmak istiyoruz. Salıpazarı'nda bütün partilerimizin ilçe başkanları ile istişare yaptık. Atakum, İlkadım Belediyesinden de yardımlar geldi. Burada bizim insanımız yaşıyor ve derdimiz onlara yardım etmek. Bizi yalnız bırakmayan herkese de teşekkür ediyorum.

Çok teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN