Bölgenin en güçlü medyası olan Haber Medya Grubu bünyesinde bulunan Haberaks TV'de her salı günü saat 20.00'da Şakir Demirci'nin sunumu ile ekranlara gelen 'Gündem Özel' programının ilk konuğu Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı İshak Memişoğlu ve İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü oldu. Programda Samsun'daki doğal afetler ve çözüm önerileri, Terme ve Salıpazarı'nda meydana gelen sel afeti konuşuldu.

ÖNLEMLER GELİŞTİRMELİYİZ

Terme ve Salıpazarı'nda yaşanan afeti değerlendiren İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, 'Meydana gelen afetten bir gün sonra Salıpazarı'nda incelemelerde bulunduk. Taşkının başladığı nokta belediye binasının bulunduğu yer. Belediye binası neredeyse dere yatağında, taşkın sahasında. Bodrum kat duvarı, ırmağın duvarı pozisyonunda. Salıpazarı kent merkezinde belediyeye yakın bir eski köprü var, 500 metre çapındaki yerde 4-5 engel yapısı var. Bu, ilgili kurum olan DSİ'nin onayı olmadan yapılmış olabilir. Çok fazla köprü ve köprü ayağı var. Karadeniz Sahil Yolu ise sahil boyunca bir bent gibi görev yapıyor. Doğa olaylarını önleyemeyeceğimize göre önlemlerimizi geliştirmemiz lazım. Taşkın koruma amacına da yönelik Salıpazarı Barajı ihalesi yapılıyor ama kaynak yetersizliği nedeniyle başlanamıyor. Taşkın tarihinde o baraj orada olsaydı önemli miktarda su tutar ve hasarın daha minimize olmasına katkı sağlayabilirdi. Salıpazarı'nda 300-500 metre aralığıyla çok köprü var, bunların bir kısmının kaldırılması lazım. Şehir merkezlerindeki beton kaplamayla suyun toprağı emmesi engellenmiştir bundan vazgeçilmesi gerekiyor. Dere yataklarına yapı yapılması engellenmelidir. Mevcut riskli yapılar da kaldırılmalıdır. Mevcut alt yapıların mevsimsel temizlenmesi yapılmalıdır' dedi.

YAPILAN HATALAR İLE SU TAŞTI

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı İshak Memişoğlu ise 'Küresel iklim değişikliği yağış rejimini de değiştirdi. Yerel yönetimlerin kent planlamasında bu olasılığı göz ardı etmemesi gerekir. Afet olduktan sonra yetkililer 'Bütün imkanlarımızla oradayız' diyor. Bundan sonra olsa ne yazar. Felaket olmuş bitmiş, halk açısını çekiyor. Önlemlerin daha önceden alınması gerekiyor. Salıpazarı merkezinde sel olmadı, orada su taşmış. Yapmış oldukları hatalı uygulamalarla suyu taşırmışlar. Dere yatağını, istinat duvarlarının arkasına taşırmışlar. Bu belediye binasının olduğu köprüde oluşmuş. Binaları dereden korumak için istinat duvarları yapılmış ve su akışı daraltılmış. Kesit daraltılınca basınç artmış ve taşmış. Dere yatağındaki yapılaşma neticesinde meydana gelmiş. Terme'de ise duvarlar tek düzende oluşmuş ve sedde yapmamış, yapılaşmaya açılmış. Su yatağına sığmayınca taşmış. Taşkın alanlarında planlama ve etüd anlamında büyük sorunlar var. DSİ, bir takım faaliyetleri eksik yaptığı için suçlu gibi gözüküyor ama aslında yatırım kararını veren siyasiler. Siyasette kimin adamı merkeze çok yakın olursa, yatırımlar oraya gidiyor. En büyük sorun yatırımların zamanında ve yerinde yapılmamasıdır' ifadelerini kullandı.

Erdinç YILDIZ