Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) tarafından, Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları gerçekleştirildi. SESOB Hizmet Binası bahçesinde gerçekleştirilen kutlamalar, halk oyunları gösterisi ile başladı.

ANADOLU İNSANINA KILAVUZ OLDU

Daha sonra konuşan SESOB Başkanı Hacı Eyüb Güler, ahilik kültürünün önemine vurgu yaparak, "Ahilik denince esnaf, esnaf deyince Ahilik akla gelmektedir. Bu kavramın, günümüze ve geçmişimize ışık tutan derin bir anlamı var. Ahilik, Arapça'da 'kardeşim', Türkçe'de ise 'eli açık, cömert' anlamında kullanılmaktadır. Ortaya koyduğu temel ilkelerle millet olma bilincini Anadolu'ya yayan düşünce sistemi. Yaklaşık bin yıllık bu teşkilatlanma modelinin temelinde sevgi, saygı ve yardımlaşma yatar. Ahilik, Türklerin göçüyle başlamış olsa da İslam'ın ilk yıllarına kadar uzanır. Ahiliğin getirdiği iş ahlakı ve kalite, iş dünyasının günümüzde en çok ihtiyaç duyduğu konuların başında gelir. Bu prensipler yüzyıllar boyunca Anadolu insanı ve esnaf için şaşmaz bir kılavuz olmuştur. Biz esnaf ve sanatkarlar, artık esnaf odaları altında çağa uygun olarak devam ediyoruz' ifadelerini kullandı.

USTA YETİŞTİRİRSE SANATKÂR OLUNUR

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, ahiliğin insanlığa değer katan önemli bir unsur olduğunu hatırlatarak, "Bu yurdu, bu memleketi bize vatan yapan belli ana unsurlar var. Ahi Evran, esnafı ve sanatkarı bir araya getirip sistem kurmuştur. Bu sistemle de bir medeniyet kurulmuştur. İnsanlığa değer katan önemli unsurlardan birisi ahiliktir. Ahi olabilmeniz için sanatkar olmanız lazım. Sanatkar olmanız için de bir usta sizi yetiştirmeli. Ustadan icazet alınır. Ahilik teşkilatı kendisini kontrol eder. Ahilik teşkilatı, işini iyi yapmayan esnafın pabucunu dama atıyor. Pabucunu dama atmak deyimi de buradan gelir. Kendi içinde otokontrol yapar. Böyle olunca insanlara güzel hizmet veriyorsunuz" diye konuştu.

BU KÜLTÜRÜ YAYMALIYIZ

Samsun Valisi Osman Kaymak ise ahilik kültürünün önemli değerlerden biri olduğunu belirterek, "Ahilik, esnaf arasındaki dayanışmayı sağlayan bir öğreti. Şu an yaşadığımız sıkıntıların belki de önemli bir kısmı, ahilik kültürüne uygun hareket etmemekten kaynaklanıyor. Müşteriyi aldatmadan, zorda olana yardım etmek, esnaflara destek olmak, önemli. Avrupa'daki STK'lar, kooperatifler ahiliğin yansıması. Ahilik kültürünü esnaf arasında yayarsak iş barışını, işin bereketini sağlamış olacağız. Bundan üretici de esnaf da mutlu olacaktır. Allah bize Ahi Evran'ın yolundan gitmeyi nasip eylesin. Samsun tarım, sanayi, turizm, eğitim kenti. Ancak Samsun, cumhuriyetin kuruluş yıllarında 15-20 tane konsolosluğun olduğu bir il. Çünkü; Samsun bir ticaret şehriydi. Samsun'un 100 yıl önceki ticaret merkezi unvanını tekrar kazanması gerekiyor. Bu anlamda Samsun esnafını çok önemsiyoruz. Samsun esnafı, orta direk kesimini temsil ediyor. Nüfusun çoğunluğu bu aşamada ticaret yapıyor, bu nedenle onların sıkıntıları tüm toplumu ilgilendiriyor" sözlerini kaydetti.

TERÖRE KARŞI BİRLİK OLALIM

Kaymak, konuşmasında PKK terörüne de değinerek, "Türkiye maalesef 40 yılda PKK terörüne karşı 500 milyar dolardan fazla para harcadı. Son yıllarda hükümetimiz bunların belini kırdı. PKK, Kürt halkının hakkı için mücadele eden bir örgüt değil. Tamamen uluslararası örgütlerin piyonu. Türkiye'nin üretmemesi için mücadele ediyor. Bugün imkanlarımızı tamamen kullansak, dünyanın lider ülkelerinden biri olacağız. Bunu bildikleri için bizimle uğraşıyorlar. Kişi başı geliri 15-20 bin dolara çıkardığımızda, onların da iplikleri pazara çıkacaktır. PKK'nın Suriye uzantısı devam ettiği için ayakta kalıyorlar. Kürtler bizim kardeşimiz, onların kesinlikle devletle sorunları yok. Birlik beraberliğimiz teröre vereceğimiz en güzel cevaptır" dedi.

AHİ PİLAVI DAĞITILDI

Konuşmaların ardından, mesleğindeki ustalığı, müşteri memnuniyetini ön planda tutması, başarılı, saygın ve güvenilir bir esnaf olması nedeniyle Hüseyin Erdem, ilin ahisi seçildi. Erdem'e Vali Kaymak tarafından, ahi kaftanı giydirildi ve ahilik nasihati içeren çerçeve ile plaket takdim edildi. Protokol üyeleri tarafından, en iyi kalfa ve çırak seçilen öğrencilere de ödülleri takdim edildi. Törenin sona ermesinin ardından, Vali Kaymak başta olmak üzere protokol üyeleri ahi pilavı dağıttı. Kutlama programına ayrıca, İlkadım Kaymakamı İbrahim Keklik, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, AK Parti İl Başkanı Ersan Aksu, Ticaret İl Müdürü Cemil Kocaoğlu, özel sektör temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarından yöneticiler, bürokratlar, SESOB'a bağlı oda başkanları ve üyeler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Şükrü Berk ASKAR