Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Bafra'da çeltik tarlalarında incelemelerde bulundu, üreticilerin sorunlarını dinledi ve yapılması gerekenler konusunda görüş alışverişinde bulundu. Hancıoğlu, çeltik üreticilerini, emekleri ve özverileri için kutladı.

HASADA GÖLGE DÜŞÜRDÜ

Hasat dönemi bu kadar bereketli geçmişken, oluşan piyasa fiyatlarının ve devlet tarafından uygulanan müdahale politikasının, üreticileri zor durumda bıraktığını ifade eden Hancıoğlu, şu değerlendirmeleri yaptı: "Elimizdeki verilere göre özellikle bu yıl nisan ayından bu yana yaklaşık olarak gübre fiyatlarında yüzde 60, elektrikte yüzde 70, zirai ilaçlarda ise yüzde 100'ü aşan artışlar yaşandı. Bu temel girdi kalemlerindeki olağanüstü yükseliş hasada gölge düşürse de, üreticimiz asla yılmadı ve özveriyle çeltiğini ekti. Fakat şimdi belirlenen müdahale politikasıyla, çiftçimizin bütün emekleri heba ediliyor.'

EMEKLER GARP EDİLDİ

Şu anda 3,5 ila 4 lira arasında olması gereken piyasa fiyatının 2,5 ila 3 lira bandına oturtulmasının, üreticiye haksızlık olduğunu kaydeden Hancıoğlu, 'Açıklanan bu fiyatlar, üreticimize 'üretme' demektir. Çeltik üreticimizin emeklerinin gasp edilmesi karşısında sessiz kalmayacağız. Şu anda birçok üreticimizin tarlası ipotekli, bankalar haciz kuyruğunda, tüccar alacaklarının peşine düşmüş, çiftçimiz artık nefes alamaz halde. Bu durum daha fazla sürdürülemez. Bu nedenle tarımın her alanında olduğu gibi çeltik üretiminde de köklü bir politika değişikliği gerekiyor. Üretime öncelik veren, üreticimizi ezdirmeyen ve halkımızın sırtına da ekonomik açıdan yük oluşturmayacak ürün piyasa koşullarını sağlayacak politikaları hayata geçirmek artık zorunluluk haline gelmiştir' ifadelerini kullandı.