Bir süre önce alınan kararlar doğrultusunda kamu bankaları başta olmak üzere birçok banka, kredi faizi oranlarında büyük bir indirime gitti. Faiz oranlarında yaşanan bu olumlu değişikliğe rağmen, kredi sicili bozuk vatandaş ve esnaf ise bu avantajdan yararlanamadı. Samsun'da 15 bini aşkın esnafın kredi sicilinin bozuk olduğunu ve bu nedenle düşük faizli kredilerden yararlanamadığını belirten Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Savaş Kiraz da, esnafın sicil affı beklediğini söyledi.

ESNAFIN YÜZDE 80'İNİN BORÇ SORUNU VAR

Kiraz, Samsun'da en az 15 bin esnafın banka sicili konusunda sorun yaşadığını ve bu nedenle kredi çekemediğini vurgulayarak, "Samsun'daki durum İstanbul, Ankara, Gaziantep, Bursa gibi sanayisi gelişmiş şehirlerden daha da kötü. Çünkü Samsun esnaf şehri. Üreten bir şehir yok, bu nedenle Samsun'a para gelmiyor. Birçok şehirde banka kredileriyle alakalı sorun yaşayan esnaf oranı yüzde 20'lerdeyken, Samsun'da bu oran yüzde 40'ları buluyor. 50 bin civarında esnafın bulunduğu Samsun'da en az 15 bin esnaf banka sicili konusunda sorun yaşıyor. Bu esnaf ya kredisini geç yatırıyor, ya öteliyordur, ya da kredide yasaklı duruma gelmiştir. Ancak esnafın sadece bankaya borcu yok. Esnafın kredi borcunun yanında Bağ-Kur ve SSK prim borcu, Maliye'ye borcu var. Bunlar da hesaba katılırsa yaklaşık 50 bin esnafın bulunduğu Samsun'da en az 40 bini sorunlu oluyor" diye konuştu.

DEVLET, ESNAFI NİYE KORUMUYOR?

Kiraz, esnafın sicil affı beklediğini ancak bunun da tek başına yeterli olmadığını ifade ederek, "Bankalar tarafından kredi faiz oranları düşürüldü ancak bankalar tarafından sicili bozuk görülen esnafa halen kredi verilmiyor. Bu nedenle bir sicil affı gelmeli ancak bu da yeterli değil. Esnafımız sıfır faizle dahi kredi çekse onu ödemekte zorlanır. Dolayısıyla devlet en azından bu kriz süresince, küçük esnafı koruyacak tedbirler almalı. Örnek olarak, esnaflar 1 sene boyunca ÖTV'den muaf tutulabilir. 1 sene boyunca Bağ-Kur ve SSK primleri yüzde 30 aşağı çekilebilir. Su ve elektrikte indirim sağlansın. Biz esnaf olarak devletin zarar etmesini demiyoruz. Devlet yüzde 80 kar ediyorsa yüzde 30 kar etsin. Bu da esnafa yansısın. Esnafı en azından 1-2 yıl toparlayacak adımlar atılmalı. Böyle olunca esnaf zaten kendini toparlar ve borcunu düzgün bir şekilde öder. Devlet yeri geldiğinde bazı sektörlere çeşitli avantajlar sunuyor. Daha önce otomotiv ve beyaz eşya sektöründe ÖTV kaldırıldı. Devlet bunu niye küçük esnafına yapmıyor?" ifadelerini kullandı.

ÖTV VE KDV MUAFİYETİ BEKLİYORUZ

Son dönemde artan maliyetlere karşın bazı meslek gruplarında 3 senedir fiyat tarifesinde değişiklik dahi yapamadıklarını söyleyen Kiraz, "Bazı meslek kuruluşlarına 3 senedir yeni tarife çıkaramıyoruz. Vatandaş 3 sene önceki fiyatları dahi ödeyemeyecek durumda. Esnafın faturasına, kirasına, girdi maliyetlerine zam gelirken müşteriden aldığı para azalıyor. Anayasa'nın 173. maddesinde, 'Devlet, esnafını koruyacak tedbirler alır' ifadesi yer alır. Devlet, esnafı koruyacak hangi tedbiri aldı? Lüks yat alımında ÖTV kaldırılırken, bu avantaj neden bize sağlanmıyor? Sicil affı mutlaka olmalı, esnaf kredi çekerek borçlarını ödeyebilmeli. Buna ek olarak devlet elini taşın altına sokarak esnafın yanında yer almalı. Primler düşürülmeli, esnaf için ÖTV-KDV bir seneliğine kaldırılmalı. Esnafa nefes alması sağlanmalı. Aksi takdirde, esnaf gelir 70 bin lira kredi çeker, bir sene sonra yine takibe düşer" sözlerini kaydetti.

Şükrü Berk ASKAR / Özel haber