Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank Türkiye'de üretilen binek ve ticari araçlar için kredi faizini yüzde 0.49-0.69 aralığına indirdi. Vatandaş 50 bin liralık kredide 36 ay vadede 15 bin, 120 bin TL'lik kredide ise 5 yıl vadede 68 bin TL az ödeyecek. Kampanya bugün itibariyle başladı ve 31 Aralık 2019 tarihine kadar devam edecek. Konuyu değerlendiren Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, 'Aslında diğer bankalarda, bu krediyi vermeye başlasa daha çok hücum olacak ve üretici firmalar daha fazla araç satacaklardır' dedi.

VATANDAŞ DAHA AZ ÖDEYECEK

Taşıt kredisi faiz oranlarının yüzde 0.49-0.69 bandına çekilmesi ile 50 bin liralık kredi için katlanılan maliyet 28 bin 416 liraya kadar düşerken, 120 bin liralık kredi kullanan vatandaş 15 bin 380 lira ila 68 bin 199 lira arasında daha az ödeme yapacak. Taşıt kredilerinde aylık yüzde 1.73'lük faiz oranı ile 50 bin lira için 18 ay vadede 60 bin 434 lira geri ödeme alınıyordu. Faizlerin yüzde 0.49'a kadar düşmesi ile tüketicilerin 50 bin liralık taşıt kredisi için ödediği kredi maliyeti 18 ay vadede 7 bin 595 lira, 36 ay vadede ise 15 bin 859 lira azalmış oldu. 120 bin liralık 5 yıl vadeli kredide ise ödeme 68 bin lira azalacak.

DURAN EKONOMİYE HAREKET

Başkan Apaydın, 'Konut kredilerinde de teşvik amaçlı indirimler oldu. İnsanlar konut sahibi olabilmek için sıraya girdiler. Araç sahibi olabilmek için de bu iyi bir alternatiftir. Hem duran ekonomiye hareket kazandırmak hem de krediyi zamana yayarak insanların yeni araç almalarının temini için iyi bir yoldur. Sadece Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank yüzde 0,49-0,69'dan kredileri vermeye başladı. Aslında diğer bankalar da, bu krediyi vermeye başlasa daha çok hücum olacak ve üretici firmalar daha fazla araç satacaklardır. Bu teşvik otobüslerde, kamyonlarda ve minibüslerde de olmalı. Ticari araç sahipleri hem aracını yenilerler hem de aracı olmayan kişiler, teşvikten istifade eder. Bu teşviki olumlu görüyorum. Bazı esnafımız veya özel otomobil sahipleri bu krediden istifade ederek araçlarını yenileyecektir. Ayrıca bazı ağır vasıtalarda da bu imkan olursa, sanayinin de kalkınmasında bir önderlik yapılmış olur. İhtiyaç sahibi olan herkesin yararlanmasını istiyoruz' dedi.

MARKA BOLLAŞMALI

Araba fiyatlarının kurdan dolayı yükseldiğini ifade eden Başkan Apaydın, 'Bu araçların cıvatasını bile üretemiyoruz, hep dışarıdan geliyor. Yerli üretim araçlarının ise belirli kısmını biz üretiyoruz. Uzun vade düşük faiz olduğu için gene alıcıya bazı esneklikler sağlar. Zaten ihtiyacı olan bunu alacaktır. Olmayan alayım da bir arabada kenarda dursun demeyecektir. Konut gibi değildir. Teşvikten insanlarımız yararlanmalı. Özellikle ticari araçlarda bu marka biraz bollaşmalı. Bol marka olursa daha çok insanımız istifade edecektir. Hem de ekonomi canlanacaktır. Cumhurbaşkanımız bize ÖTV muafiyetini müjdelediği zaman çok mutlu olmuştuk. 3 yıl araçlarımızı eksiksiz yeniledik. Tabi ağır vasıtalarsa ÖTV muafiyeti az olduğu için kamyon, otobüs, tır gibi sayılı araçlarda çok yenileme olmadı. ÖTV çok düşüktü, büyük bir kar getirmedi esnafa ama ticari araçlarda yüzde 85 oranında yeniledik. Bu çok faydalı oldu. İnşallah bir daha böyle teşvik çıkar' diye konuştu.

Erdinç YILDIZ / Özel haber