Samsun'un Çarşamba ilçesindeki Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. Sınıf öğrencileri, okulun Görsel Sanatlar Öğretmeni Ülkü İnanç Vanlı rehberliğinde, 'Kadına yönelik şiddete sanatla karşı çıkıyoruz' sloganıyla 'Şiddete değil, sanata aracı olsun' projesini düzenledi. Şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu belirten öğrenciler, ülkemizde kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve ev içi şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik çabaların her geçen gün arttığını, kendilerinin de bu konuya ve çabaya dikkat çekmek amacıyla bu projeyi düzenlediklerini belirttiler.

KADES VE 183 VURGUSU

Projenin mimarı okulun Görsel Sanatlar Öğretmeni Ülkü İnanç Vanlı sanatla karşı çıktıkları şiddet konusunda öğrencilerin çok anlamlı çalışmalar sergilediklerini vurgulayarak, "aynı zamanda okulumuzda ki 485 kız öğrencimizin duyarlılığını artırmak istedik. Ve onlara şiddete maruz kalındığında İçişleri Bakanlığı'nın Kadın Destek Uygulaması (KADES) cep telefonu uygulaması ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Alo 183 Çağrı Merkezini tanıtarak çevrelerine de bunları öğretmenlerini ve buralara her zaman ulaşabileceklerini bilmelerini istedik" dedi.

Çalışma hakkında bilgiler veren Ülkü İnanç Vanlı, "öğrencilerin şiddet kavramını sopa, ağaç çubuk ve odunlarla somutlaştırarak üzerlerine, nokta-çizgi ile desenler oluşturup, çeşitli renklerle boyayarak zaman zaman şiddet için kullanılan malzemeyi, sanata aracı olması için kullanarak pano oluşturdular" dedi. Öğrencilerin şiddete karşı duruşu simgeleyen afişlerde hazırladığını belirten Vanlı, afişlerde ve tablolarda 2019 yılında kadın cinayetlerine kurban edilen 391 kadını ve özellikle son dönemde hayatını kaybeden Ceren Özdemir'i işleyerek onları andıklarının da özellikle altını çizdi. Aynı gün şiddete karşı öğretmen ve öğrenciler siyah giysilerle pozda verdiler.

Şiddete şahit olunduğunda ve maruz kalındığında destek alınacak KADES ile Alo 183 Çağrı Merkezini tanıtan afişleri de oluşturdukları sloganlarla birlikte sergileyen öğrencilere ve Görsel Sanatlar Öğretmeni Ülkü İnanç Vanlı'ya, okul idaresi ve öğretmenler, sergi açılışında, siyah renk kıyafetler giyerek ve ' Kadına şiddete dur de- kadınlar insandır, erkekler insanoğlu' sloganlı yaka kartı takarak projeye destek verdiler.

TEŞEKKÜR EDİYORUM

Çalışmayla ilgili konuşan Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hümra Yıldırım, "Tüm kız meslek lisesi öğrenci ve öğretmenleri 'şiddete hayır' dedik. Hem sesimiz duyulsun hem de kızlarımız bilinçlensin istedik. Okulumuzun Görsel Sanatlar Öğretmenimiz Ülkü İnanç Vanlı'nın yaptığı bu projeyle ile farkındalık oluşturmak istedik. Okulumuzun tamamı zaten kız öğrencilerden oluştuğu için, yarın topluma girdiklerinde kendilerine nasıl davranılması gerektiğini anlattık. Hep birlikte siyah giyinerek Kadına şiddete hayır dedik. Çocuklarımız, dayak objesi olan sopaları boyayarak farkındalık oluşturdular. Anlamlı afişler hazırladılar. Ardından sergide toplanan bütün çalışmalar güzel oldu. Öğretmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Her zaman kadına şiddetin karşısında öğrencilerimizin ise her çalışmasında yanındayız" ifadelerini kullandı.

Ahmet Naci KILAVUZ