Medikal Sanayi İnovasyon Kümesi Derneği (Mediküm) Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Ahmet Aydemir ve Yönetim Kuruluyla bir araya gelen Yaşar, MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir'den Samsun'da gerçekleştirilen Medikal, Cerrahi El Aletleri sektörünün yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgi aldı.

Sektörün Samsun için, ülke için ciddi ekonomik çıkarlar barındırdığını vurgulayan Yaşar, "Samsun, Türkiye'nin Medikal Sanayi ve Tıbbi Alet Üretim Merkezi olma potansiyeline sahip bir kent. Şehrimize ciddi ekonomik katkısı olacak bu sektör aynı zamanda da ciddi bir istihdam kapısıdır. Bu durumun halen neden farkında değil şehrin idari yapıları bilemiyorum; ama biz bu konuda gerekli her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

"BU SEKTÖR DESTEKLENMELİ"

"Bu sektör, savunma sanayinin rezervidir" diyen Yaşar, "Zor günlerde bir gecede savunma sanayine dönebilecek potansiyele sahip olan bu sektöre herkesin sahip çıkması lazım. Her ülkenin zor günlerde sağlık malzemelerine ve silaha ihtiyacı vardır. İşte bu ikisini de yapabilecek tek sektördür bu sektör. Nasıl ki savunma sanayi destek alıyorsa aynı desteğin bu sektöre de uygulanması lazım. Ama ne üzücüdür ki sektörün öneminin ya farkında değiller ya da işlerine gelmiyor. Burada önemli olan bu işin birilerinin işine yaraması değil, Samsun'un, ülkenin, üretimin ve istihdamın işine yaramasıdır."

"BİZE ORKESTRA ŞEFİ LAZIM"

MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet Aydemir de "Amacımız, Bafra Organize Sanayi Bölgesi ile Samsun'da daha fazla yatırım ortamı oluşturmak, istihdamı artırmak, Türkiye'nin yüzde 90'ına yakını yurt dışına bağımlı olduğu bu sektörü içeriden üretimle destekleyerek, ithalatını azaltmaktır. Yani ülkemizin tıbbi cihazlar konusunda yurt dışına olan bu bağımlılığını azaltmak ve ihracatını ve bölgemiz insanının istihdamını artırmak istiyoruz. Bölgemiz firmaları yüzde 60 ila 80 arası ihracat yapıyor. Beklentimiz ise; Savunma Sanayisinde ülkemizin geldiği şu anki durum göz önüne alındığında, Savunma Sanayisinde olduğu gibi güdümlü üretime (alım garantili üretim) girmektir. Yani, yurt içinde büyük çoğunluğunu devletin alımını yaptığı bir ekonomik büyüklüğe sahip sektörün güdümlü üretim ile teşvik edilmesi hem yurt dışına ülkemizin bağımlılığını azaltacak hem istihdamı artıracak hem de beraberinde ihracatı artırıp ülkemize döviz girdisi sağlayacaktır. Hem Yurt içi hem de Yurt dışı pazarlarda daha fazla yer alabilmemiz için sektörün orkestra şefi gibi faaliyet gösterecek bir çatı şirketine ihtiyacı vardır, bu amaçla "MEDICLUST" markası ile oluşturulmuş olup, bu markanın şirketleşmesi için çabalarımızı sürdürmekteyiz. ASELSAN gibi firmalarla da bu anlamda iş birliği için girişimlerimiz devam etmektedir" diye konuştu.