Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) ve Kimya Mühendisleri Odası Samsun Şubesi, Samsun içme suyundaki alüminyum oranının standartların üzerinde olduğunu açıkladı. SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ ve Kimya Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Osman Nuri Pilgir, dört farklı mahalleden 27 Şubat 2020 tarihinde alınan musluk suyu numuneleri aldıklarını ve Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda analiz ettirdiklerini, analiz sonuçlarının Kimya Mühendisleri Odası ve Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala tarafından değerlendiği belirtilen açıklamada Samsun içme suyu örneklerinde kabul edilen sınır değerin üzerinde alüminyum saptandığı ve ayrıca suyun fiziksel olarak bulanık olduğunun tespit edildiği ve vatandaşların önemli bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya olduğunu açıkladı.

HALK SAĞLIĞI SORUNU

Özdağ, Samsun'un şebeke suyunun bulanık ve alüminyum düzeyinin yüksek olduğunu belirterek, "SASKİ yetkilileri alüminyüm miktarının normal sınırlar içerisinde olduğu açıklaması yapmış olsalar bile 200ppb'nin üzerindedir. Çünkü bu gibi durumlarda borulardaki birikimler ve fazla kullanım sebebiyle alüminyum değerleri değişik noktalarda değişik miktarlar gösterecektir. Bir an önce su hattına kaçan alüminyum engellenmelidir. Tabi ki bu durumun insan sağlığına olumsuz etkileri uzun zaman içerisinde görülecektir. Alüminyum ağır metaldir, kalıtıları insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Samsun halkının sağlığıyla oynanmasına seyirci kalamayız" ifadelerini kullandı.

İZİN VERİLEN LİMİTLER İÇİNDE

SAMÇEP'in açıklamasının ardından SASKİ de bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, 'Kamuoyunda içme suyunda 'alüminyum oranının yüksek olduğu' yönünde ifadelere yer verilmiştir. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik gereğince içme suyu kalitesinin denetim altında tutulması maksadıyla il genelinde Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı ekipleri ile idaremiz görevlileri eşgüdüm dahilinde düzenli olarak çalışmalar yürütmektedir. Halk sağlığı ekipleri tarafından içme suyu şebekemizden ve içme suyu depolarımızdan gerekli numuneler alınarak, Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda analiz edilmektedir. Ayrıca, içme suyunun temizliği ve standartlara uygunluğunu takip ve denetim amacı ile teknik ekiplerimiz merkezde ve ilçelerde haftanın 7 günü çalışmalarına devam etmektedir' ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada düzenli olarak personel tarafından içme suyundan numuneler alındığı, yönetmelikte izin verilen limitlerin anlık değil ortalama verilere göre değerlendirildiği belirtilerek alüminyum değerlerinin izin verilen limitleri aşmadığı ifade edildi.

ANLIK DEĞİL ORTALAMA
SASKİ yaptığı açıklamada, 'İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe göre içme suyu şebekemizden kurumumuz personelleri tarafından da düzenli olarak her gün içme suyu numuneleri alınmaktadır. Şehrimize verilen içme suyu İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik hükümlerine ve TS 266'ya göre değerlendirilmekte olup yönetmelikte izin verilen limitler anlık verilere göre değil ortalama verilere göre değerlendirilmektedir. Her iki denetim sonuçlarına göre şehrimize verilen içme suyundaki alüminyum değerleri izin verilen limitleri aşmadığı SASKİ'nin TÜRKAK tarafından akredite edilmiş ulusal ve uluslararası laboratuvarında sıkça yapılan analiz sonuçlarından da anlaşılmakta ve bu analiz sonuçları aylık olarak resmi internet sitemizde yayınlanmaktadır' denildi.

AÇIKLAYANA, YAYINLAYANA DAVA
Kurum tarafından, 'Bu açıklamalar çerçevesinde Genel Müdürlüğümüzce halkımıza sağlıklı ve içilebilir su verilmesi noktasında gerekli hassasiyetin gösterildiği açık olup, basın aracılığıyla ileri sürülen yanıltıcı, maksatlı ve mesnetsiz bilgilerden ziyade su kalitesi hakkındaki en doğru bilginin SASKİ'den alınacağını ve halkımızın tedirgin olmasına sebep olacak kaynağı güvenilir olmayan bu tür haberlerin dikkate alınmamasını, bu tip gerçek dışı iddiaları yazan, yayan ve yayınlayan kişi ya da kişiler hakkında da ilgili hukuki sürecin başlatılacağı, kamuoyuna saygıyla duyurulur' sözleriyle iddia hakkında hukuki sürece başvurulacağı duyuruldu.