Mimarlar Odası Samsun şube Başkanı İshak Memişoğlu, Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdem Erol'un hazırlayıp sunduğu 'Kent Gündemi' programında, İlkadım Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

CİTYMALL'DA OLDUĞU GİBİ
Memişoğlu, Gazi Caddesi üzerinde eski Konak sineması'nın bulunduğu alanda eski SSK binasının yerine EVKUR tarafından bina yapıldığını, firmanın ruhsatını alarak inşaata başladığını belirterek, "Fakat sonradan gelişmelere baktığımızda maselef kentimizde son dönemlerde yaşanan imar kanunlarına aykırı muhalefet edercesine hukuksuz biçimde işyerleri açılması moda oldu. Bu Atakum Citymall AVM'de olduğu gibi burada da aynı şekilde devam ediyor. Devam etmekte olan bir inşaatın yapı kullanma izin belgesi olmadan işyeri açıldı. Açılan işyeri yapı kullanma izin belgesi olmayan inşaatı devam eden bir yapıda olduğu için bir kere hukuksuz. Onun ötesinde yapı kullanma belgesi olmayan bir işyerinin işyeri açma ruhsatı alması mümkün değil. İşyeri açma ruhsatı olmaksızın şuanda faaliyetini sürdürüyor. Bu da hukuksuz" dedi.

TIPKI BÜYÜK ANADOLU HASTANESİ GİBİ
Memişoğlu, EVKUR binasının da tıpkı Büyük Anadolu Hastanesi yeni binasındaki gibi otopark olarak ayrılan alanların hukuksuz şekilde ticaret alanı ve depoya dönüştürüldüğünü belirterek, "Onun dışında yapıyı incelediğimizde açılan işyeri yapının birinci bodrum katında. Gazi caddesindeki kotu birinci bodrum katı olarak görülüyor Burada bir sorun yok ama hukuksuz olarak açılan bu işyerinin bodrum 2,3,4,5 ve 6'ncı katlar otopark olarak ayrılmış olmasına rağmen, bodrum 2 ve bodrum 3'ün de ticarete açıldığını, bodrum 4'ün de depo olarak kullanıldığını tespit ettik. Yasalara, hukuka aykırı, imar kanununa, imar yönetmeliğine aykırı bu tespitlerimizi İlkadım Belediyesi'ne bildiren bir yazı yazdık. Bunun ötesinde imar koşullarında da, binanın istikametinde bazı aykırı hususlar gördüğümüzü de belirttik. binanın istikametinin tarihi yapı olan Mıntıka Palas dediğimiz Atatürk'ün daha önceden kalmış olduğu bugün Gazi Müzesi olarak kullanılan yapının da önüne geçecek şekilde istikametinin konuşlandırıldığını gördük ve bunun da olamayacağını ifade ettik. Aslında bu müracatkımızın üzerine yürürlükte olan imar kanuna göre bu yapının derhal mühürlenmesi gerekiyordu. Fakat anlayamadığımız farklı bir işleyişle buraya bir süre verildi. İlkadım Belediyesi 7 gün süre verildi o da dün doldu. Yasada böyle bir süre yok. Dolayısıyla burada belediyenin yaptığı uygulama açıkca hukuksuz bir uygulama ve böyle bir müsamahanın belediyenin üst kademelerince verildiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU
Belediyelerin uygulamalırını gördükçe kent için endişe kapıldığını kaydeden Memişoğlu şunları söyledi: "Gerçekten de bu kent için endişeye kapılıyoruz. Büyük Anadolu Hastanesi otoparkları konusunda yaşadığımız hukuksuzluğun bir benzeri burada yaşanıyor. Büyük Anadolu Hastanesi'ne gösterilen müsamaha ve müdahale etmeme tavrı davranışı burada da kendini gösteriyor. Sürekli buradaki yatırımcılara zaman kazandırılmaya çalışılıyor. Bu yönetim anlayışı karşısında kente alakalı çok ciddi endişeye kapıldım. Bu bir değil, iki değil. O süreç içerisinde Büyük Anadolu Hastanesi'ne sünnet sponsorluğu yapıldığı tespit edildi. Tabi buradada bir karşılığı mutlaka var, bu diyetlerin ödenmesinin bir karşılığı var. Ama yerel yöneticilik anlayışı bu olmamalı. Otoparklar kamusal alan sayılıyor, belediyelerin sürekli denetim yapması gerekiyor. Belediyenin vurdum duymaz, umursamaz, süre kazandıran bu tavırlarını tespit edip bugün itibariyle İlkadım Belediyesi'nin sorumluları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" ifadelerini kullandı.