Yılport Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, Lig Radyo'da 'Ajans Futbol' programında Yetkin Etkin'in 'Samsunspor Özel ' saatine konuk oldu.

Programda sorularını cevaplayan Yıldırım, Samsunspor'a geliş sürecini anlattı. Yüksel Yıldırım, 'Ben her ne kadar Sivas doğumlu olsam da, 2.5 yaşından itibaren Samsun'da büyüdüm. İlk, orta ve liseyi Samsun'da okudum. Sonra üniversiteyi İstanbul'da bitirdim. Çocukluk yıllarında bizim aşkımız Kırmızı-Beyazlı Samsunspor'du. Onların maçlarıyla büyüdük. Sonra üniversite, Amerika derken, uzun yıllar yurt dışında kaldık ve sonra geri döndük. Ardından Samsunspor yönetimine girdik. İsmail Uyanık döneminde 2 yıl çalıştım. Samsunspor'da 1996 – 1998 yıllarında çok başarılı işler yaptık ama aradan geçen yıllarda maalesef Samsunspor çok iyi konumdan bizleri üzen bir takım durumuna düştü ve neredeyse ikinci lige düştükten sonra kapanma noktasına gelmişti. BAL ligine gidecekti. Bizim de bunlara gönlümüz el vermedi. O zamanlar eski başkanımız İsmail Uyanık ile bir araya gelip, 'Samsunspor'u alalım ve yönetelim' istedik. O zaman da ben şart koşmuştum. Samsunspor'un şirketleşmesini istedim. Ben de şirketleştikten sonra Samsunspor'un sahibi olursam gelirim demiştim. Samsunspor sevgisini biz şirketleştirerek daha verimli hale getirelim istedik. O nedenle de ben Samsunspor'a geldim. Türkiye'de armasında tek Atatürk olan futbol takımıyız. Bu bizim için çok önemli. Böyle bir armanın yok olmasına asla gönlüm el vermezdi. Çocukluğumun takımı, Samsun büyük bir şehir. Büyük bir taraftar topluluğu var. Şu anda maçlarımızı 20-25 bin kişilik seyirciye karşı oynuyoruz. Türkiye'de Süper Liglerde bile bu seyirciye ulaşan takım sayısı çok az. Aynı zamanda burada altyapı için çok önemli fırsatlar var. Bütün bunları bir araya koyduğunuz da ortaya çok güzel bir fırsatın olduğunu görüyoruz. O fırsat ya öldürülecek ya da yaşatılacaktı. Bende onu yaşatmayı seçtim ve büyük paralarımı da harcayarak önce Samsunspor'u kapanmaktan kurtardım. Geçen seneyi biz 'Uyanış Sezonu' diye adlandırdık. Samsunspor'u uyandırdık. Bu sezon da 'Yükseliş Sezonu' yaptık. İnşallah seneye de 'Şahlanış Sezonu'muz olacak. Sonuçta Samsunspor'un eski günlerine dönmesi için bütün altyapısı yapıldı. Halen daha yapılıyor. Benim Samsunspor'a gelmemin kısaca bir özeti budur' diye konuştu.

MECBUR KALDIM KOLLARI SIVADIM
Geçen sezon istenilen başarıyı yakalamadıklarını belirten Yüksel Yıldırım, 'Geçen sezon direk bir üst lige çıkacağız diye kulübü aldık ama başarılı olamadık. Çıkamamamızın bazı sebepleri var. Öncelikle hakemler, bunlar bizim en az 10 puanımızı yedi. Bizim 3 puanla kaybettiğimiz şampiyonluğu çok rahat kazandığımız yerde yapamadık. Daha sonra beklediğimiz oyuncu yapısı oluşmadı. Birbirine benzer oyuncuların olduğu görüldü. Maalesef geçen sezon ben futbol işine hiç girmemiştim. Sadece finanse ediyordum. Tüm yetkiler İsmail Uyanık'taydı. O da kendi ekibiyle gelmişti. Ama maalesef olmadı. Bu bana çok pahalıya patladı. Sonrasında da aramızda biraz gerilmeler oldu. 2 hoca gönderildi. Başarı olmadı. Bende mecbur kaldım ve kolları sıvadım futbolun içine girdim. Sonuçta yönetim kurulu ve transfer komitesi kurarak, 'biz bu sene nasıl yapalım' dedik. Önce herkes bize 'İkinci ligde ikinci lig hocası alınır' dedi. Ama biz bunu denemiştik. Bilinen ve başarısı olan birisiyle yola çıkmak istedik. 1-2 tane çok üst düzey Süper Lig hocasıyla görüştük. Kabul etmediler. Sonra İrfan Buz hocamızla uzun bir konuşmadan sonra anlaştık. Takımın başına geldi. Biz ona transfer listesini verdik. O baktı içinden beğendiklerini söyledi. Birkaç tane de isim önerdi. Sonuçta biz takımı transfer komitesi ve hoca scoting çalışmasıyla beraber oluşturduk. Ama maalesef 10'uncu haftada hocamız istifa kararı aldı. Çünkü istediğini yapamıyordu. Başarılı olamayacağını gördü. 6 galibiyet, 4 beraberlik ve sıfır mağlubiyetle bıraktı. İrfan hocamız çok anlamlı bir yerde takımı bıraktı. Dedi ki, 'Benim bıraktığım takımda hiç mağlubiyet yok' 'Başarısızım' dememek için de gitti. Manisa Futbol Kulübü'nün de 6 puan gerisindeydik. Ondan sonra hoca arayışlarımız başladı. Aramızda da tartışmalar ve anlaşmazlıklar vardı. Ben tamamen yetkiyi elime aldım. İsmail başkan tamamen ortaklıktan ayrıldı. Bende Samsunsporumuzun evladı gibi saydığı Ertuğrul Sağlam'a gittim. Oturduk uzun bir görüşmeden sonra kendisini ikna ettik. Süper Lig'de şampiyon olmuş bir hoca, Türkiye'de bir kariyeri var. O hocayı Süper Lig'den alıp, birinci ligde değil, ikinci lige getirdik. Ertuğrul hoca burada bana inandı, koyduğum vizyona inandı. Ondan sonra da bir projeye inanarak geldi. Bu proje sebebiyle biz hocamızla 5 yıllık bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşma belki de Türkiye tarihinde bir ilktir. Çünkü hoca kendini ispat etmiş. Eşi Samsunlu. Burada bizim beklentilerimiz aynı. Biz bir projeyi önüne koyduk ve inandı. Hocamız ilk yarının bitimine 4 maç kala geldi ve takımın başına geçti. Maalesef bir Yeni Çorumspor yenilgisi aldık. O hafta da sakatlarımız ve kart cezalarımız vardı. Ama ondan sonra başladığımız bir galibiyet serisini sürdürüyoruz. Şu anda 12 hafta üst üste galibiyet aldık' şeklinde konuştu.

BU SEZON REKORLARLA ŞAMPİYON OLMAK İSTİYORUZ
Bu sezon rekorlarla şampiyon olmak istediklerini ifade eden Yüksel Yıldırım, 'Biz Türkiye rekorunu kırmak istiyoruz. 17'de 17 yapmak istiyoruz. Bir maçta ilk yarının son maçının galibiyetini de katarsak 18 maç üst üste kazanmış olacağız. Bu da bir Türkiye rekoru olacak. İnşallah Altınordu takımının da 81 puanlık şampiyonluk rekorunu da kıracağız. Şu anda 73 puandayız ve 6 maçımız daha var. Hepsini kazanırsak 91 puanımız oluyor. Bir de üstüne üstelik ballı börek yapmak için Bahattin Köse'nin 19 golü var. Hem puan rekoru kırmak hem gol kralı çıkartmak hem de şampiyon olmak istiyoruz. Bunları yapan inşallah Ertuğrul hocamız olacak. Bende bu kulübün başkanı olarak böyle bir hedefle yola çıktık. Çok profesyonel çalışıyoruz. Genel Menajerimiz Mustafa Aztopal tam yetkili çalışıyor. Teknik Menajerimiz Yücel Uyar tamamen altyapıya odaklandı. Akademiyi canlandırdık. Transfer komitemiz, yönetim kurulumuz tamamen profesyonel bir şekilde çalışıyor. Bende arada bir Samsun'a gidiyorum ama İstanbul'dan her şeyi takip ediyorum. Sonuç olarak biz yönetim olarak çok iyi bir konumda olduğumuzu söyleyebilirim. Bunu A.Ş. olarak yönetiyoruz. Futbol takımı var, bir dernek takımı değil. Her şeyi ölçerek biçerek yapıyoruz' dedi.

ARTIK BU LİGDE KALMAMIZ SÖZ KONUSU OLAMAZ
İlk amaçlarının ikinci ligden çıkmak olduğunu belirten Yüksel Yıldırım, 'Kadroda bir mühendislik yapıyoruz. Samsunspor'u ileride Türkiye görecek. Biz bir farklılık oluşturacağız. Türkiye'de tam manasıyla yapılmadı yapılamıyor. İleride Türkiye'nin ender takımlarından biri olacak. Bu başarının baş mimarı Ertuğrul hocamız. Ondan sonra da yaptığımız transferler ve oyuncular bu uyuma adapte oldular. Ekip olarak çok iyi konuma geldik. Tam bir kolej takımı gibi kenetlendi. Yedek kulübesinde oturan arkadaşlar bile takımla birlikte sahada oynuyormuş gibi bir pozisyondalar. Herkes hazır, alınma, küsme yok. Bu sene mükemmel bir birliktelik yakaladık. Bunun sonu artık şampiyonluk. Samsunspor vizyonunu, misyonunu ve değerlerini yeni baştan belirledi. Artık biz bu 3 tanım altında hareket ediyoruz. Bizim ilk amacımız bu ikinci ligden bir an önce çıkmak. Bunu inşallah ligler tekrar başladığı zaman çıkacağız. Başlamazsa da biz artık 10 puan farkla artık herkesin bizi şampiyon gibi görüyor. Bizim tekrar bu ligde kalmamız söz konusu olamaz. Gerekiyorsa haklarımızı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve FİFA'da ararız. Samsunspor'un bu seneki şampiyonluğunu kimse engellememesi lazım. Buna TFF de dahil. Biz birinci lige çıktığımızda bizim ilk hedefimiz Süper Lige çıkmak olacak. Bunun için biz tekrar kadro mühendisliği yapacağız. Biz şu an aksayan yerlerimizi biliyoruz. Elimizde çok iyi oyuncular var. Bunları yeni gelecek yabancı oyuncularla karma yapıp birinci ligden Süper Lig'e çıkaracağız. Ondan sonra bizim esas hedeflerimiz başlıyor. Süper Lig'de bizim yapmak istediğimiz Avrupa kupalarına gidebilmek' diye konuştu.

ALTYAPIYA ÖNEM VERİYORUZ
Altyapıya çok önem verdiklerinin altını çizen Yüksel Yıldırım, 'Çok önem verdiğimiz bizim altyapı tesisleşmemiz var. Şu anda Samsun'da yeni bir tesis yapıyoruz. Herkesin para diye ağaca çıktığı dönemde biz para harcayarak tesis yapıyoruz. Bu gençlere verdiğimiz önemi gösteriyor. Eski Samsunspor'da da böyleydi. Celiller, Serkanlar, Ercanlar, İmdatlar gibi altyapıdan çıkan oyuncular vardı. Biz o efsaneyi tekrar geri getireceğiz. Altyapı için Belçika'nın Genk takımıyla bir anlaşma yaptık. Her ay geliyorlar bizde 1 hafta kalıp altyapıdaki oyuncularımızı çalıştırıyorlar. Biz bir sistem kuruyoruz. Genk'in altyapısı bizim hoşumuza giden bir yapıydı ve bizde bunu uygulamaya geçiriyoruz. Bu Samsunspor'un iskeletini oluşturacak oyuncuların temeli olacak. İleride Samsunspor'un iskeleti Samsunlu çocuklarla olacak. Yoksa biz taşıma suyuyla değirmeni döndüremeyiz. Bu kadar transferlere para harca sonra bizim Fenerbahçe ve Galatasaray'dan bir farkımız olmaz. Bu kadar borcu da ben şahıs olarak da kaldıramam. Şirket olarak yönetiyorsak bu şirket kendi değerleriyle duracak, para kazanıp yarın biz Türkiye'de belki ilk defa vergi veren bir futbol kulübü olacağız. Bunu da inşallah altın harflerle tarihe yazacağız' şeklinde konuştu.

SÜREKLİ ŞAMPİYONLUĞA OYNAYAN, FUTBOLCU SATIP PARA KAZANAN KULÜP
Avrupa'daki birçok büyük takımların modellerine baktıklarını belirten Yüksel Yıldırım, 'Futbol takımı olarak tamamen Samsunspor Futbol Kulübü A.Ş. bağımsız ve yüzde 100 benim sahip olduğum bir şirket. Dernekle tamamen organik bağları var ama farklı. Biz kulübümüzün şimdi modelini kuruyoruz. Dünyadaki birçok kulüpleri çalışıyoruz. Hem yönetim bazında hem altyapı bazında hem de A takımının kuruluş ve oynayış tarzında. Ertuğrul hocanın vizyonuyla bizlerin ilişkileriyle bakıyoruz. Borussia Dortmund, Redbull Leipzig, Benfica, Porto, Sporting Lizbon, Atletico Madrid, Genk modellerine bakıyoruz. Her sene şampiyonluğa oynayan ve her sene altyapıdan futbolcu yetiştiren, satıp para kazanan takımlara bakıyoruz. Bizde Samsunspor'u bu tür bir takım yapacağız. Bizim vizyonumuz bu. Zaten stadımız 33 kişilik. Şimdi biz 20-25 bin kişiye oynuyoruz. İnşallah bu Süper Lig'de 25 binin altına düşmeyecek. Artık kombinelerini yıllık satmış olan bir Anadolu kulübü olacağız. Hiçbir devlet desteği olmayan bir kulüp olacağız. Her şeyiyle Türkiye'yi biz Avrupa'da Atatürk armasıyla temsil edeceğiz' dedi.