Bir yandan korona virüs illeti ile uğraşırken diğer yandan da virüs sayesinde geçmişimizle eksiklerimizle yüzleşme şansını bulduk.
Virüs çıktıktan sonra haber kanallarına adeta kilitlendik her birimiz bu konuda yarı doktor olduk.
Virüsten kurtulmak için ne yapmamız gerektiğini, nerelere gitmemiz gerektiğini ya da neler yapmamız gerektiğini ezberledik her ne kadar uygulamasak bile…
Korona virüs bize aile hekimliği uygulamasını yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini, bu değerli sağlık insanlarını küçücük alanlara sıkıştırmamak gerektiğini ilk basamak sağlık hizmetinin bu tür salgınlarda ne kadar önemli olduğunu öğrendik.
Bu salgından kurtulduktan sonra aile hekimlerinin sadece ilaç yazan ve küçücük odalara sıkıştırılmış birer sağlık elemanı olmadığını anlayıp bu düzeni yeniden revize etmek lazım.
Başka ne öğretti bize bu virüs derseniz meslek liselerinin önemini öğretti…
Hani bu tür kaos ortamlarından geçinmek isteyen, insanların sağlıkları üzerinden para kazanıp zengin olmak isteyen fırsatçılar yine sahneye çıktı.
Hastanelerin olmazsa olmazı maskeler, bir giyimlik önlükler, hijyen maddeleri artık 10 katına hatta 50 katına satılmaya başlandı.
İşte bu sırada bugüne kadar yüzlerine bakmadığımız, ne olacak meslek lisesi diye burun kıvırdığımız o özel liseler devreye girdi.
Samsun'da benim bildiğim Fatma Çavuş Kız Meslek Lisesi, Sema Cengiz Büberci Meslek Lisesi ve Bafra'da bir meslek lisemiz hastanelere ağız maskesi üretiyor. Yakında bir giyimlik sağlık önlükler üretecekler.
Yani fırsatçıların önüne liselerde geçildi.
Liseler üretmeye başladı hastanelere kamyon kamyon maske ve bir giyimlik önlükler gönderildi. Üretim arttı artık ülkede bu kaostan faydalanıp hemen zengin olmak isteyenlerin elinde bol sıfırlı ceza makbuzları kalacak.
Biz bu krizi aşacağız. Ülke olarak bunu başaracak güçteyiz.
Koca koca profesörlerin sokağa çıkmayın evde oturun demelerine rağmen sokaklarda bana bir şey olmaz mantığıyla pervasızca dolaşan ve çok bilmişçesine akıl veren sorumsuz insanlara rağmen aşarız.
Kriz bitince de aile hekimliği ve meslek liselerine bakış acımızı değiştirmemiz lazım.
Bizim yıllardır değerlerini bilmediğimiz bu iki kurumun değerini bize virüs bildirdi.