Çin'de ortaya çıkan ve uzun süredir gündemde olan koronavirüsü ya da COVID-19, hamileleri etkiliyor mu? Hamilelik döneminde koronavirüsten etkilenme olasılığı nedir? Tüm merak edilenleri Medicana Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr Lale Çetin anlattı:

HAMİLELİKTE KORONA VİRÜS NEFEKSİYON RİSKİ ARTAR MI?
"Gebelikte bağışıklı sisteminde oluşan değişiklikler gebeyi virüs enfeksiyonlarına karşı daha yatkı hale getirebilir. Ayrıca influenza dediğimiz basit grip enfeksiyonu bile gebelerde daha ağır seyreder.Yeni tip korona virüs nefeksiyonu dünyada ilk kez görüldüğü için eldeki veriler çok kısıtlıdır. Bu nedenle gebeler korona virüs salgınına karşı daha tedbirli davranmalıdır.

GEBELİKTE KORONA VİRÜSE KARŞI NASIL TEDBİRLER ALINMALIDIR?
Gebelerde alınacak tedbirler toplumun diğer bireylerinin alması gereken tedbirlerle aynıdır. Eller su ve sabunla 20 saniye süresince sık sık yıkanmalıdır. Sosyal mesafe mutlaka korunmalıdır. Gebeler mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı, eve ziyaretçi kabul edilmemelidir. Evden çıkıldığında ise mutlaka koruyucu maske takılmalı, kalabalık ortama girilmemeli, diğer kişilerle arada en az 1 metre sosyal mesafe bırakılmalıdır. Günlük en az 8 saatlik uyumalı ,dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir.

GEBELİKTE KORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR? BU BELİRTİLER VARSA NE YAPILMALIDIR?
Hafif veya orta şiddette nezle/grip benzeri bulgular olabilir.Sadece bu bulgular varsa 14 gün süreyle evde izole kalıp, dışarı çıkılmamalıdır. Eğer yüksek ateş,öksürük,nefes darlığı,kas ağrısı gibi bulgular varsa koruyucu maske takılarak hastaneye başvurulmalıdır.İlgili bçlüm muayenesi sonucu korona virüs enfeksiyonu şüphesi varsa corona virüs testi yapılıp,hekim gerekli görürse düşük doz bilgisayarlı tomografi çekilebilir.Düşük doz tomografinin bebeğe bir zararı yoktur.Sonuca göre tedavi planlanmaktadır.

KORONA VİRÜS BEBEĞE BULAŞIR MI?
Bu konuda malesef yeterli veri yoktur.Gebeliğin erken döneminde geçirilen koronavirüsün bebeğin organ gelişimini nasıl etkilediği bilinmemektedir. Gebeliğin geç dönemindeyse bebeğe geçtiğine dair henüz kanıt yoktur.Dolayısıyla gebeler bu nefeksiyona yakalanmamak için tedbirlere dikkatle uymalıdır.

KORONA VİRÜS SAPTANAN BİR ANNE BEBEĞİNİ EMZİREBİLİR Mİ?
Mevcut bilgiler korona virüsün anne sütüne geçmediğini göstermektedir.Solunum veya temas yoluyla ilgili gerekli tedbirler alındıktan sonra anne bebeğini emzirebilir. Yani anne koruyucu maske takmalı ve emzirme öncesi mutlaka ellerini yıkamalıdır.Anne bebekle aynı odada kalıyorsa arada en az 1 metre mesafe bırakılmalıdır.

KORONA VİRÜS ENFEKSİYONU DOĞUM ŞEKLİNİ ETKİLER Mİ?
Dünyada görülen olgulara ve yapılan çalışmalara göre doğum şeklini etkilemez. Ancak annede genel durumunu bozan ciddi enfeksiyon varlığında sezaryen doğum düşünülebilir."